🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството ще опита да пласира тригодишен дълг за 0.5 млрд. лв.

Първият аукцион на ДЦК за годинината е насрочен за 14 март, малко преди падежа на еврооблигации за 1.25 млрд. евро

Първоначалните заявки на финансовия министър Асен Василев преди войната в Украйна бяха държавата да излезе с емисия на международните пазари по-късно през годината.
Първоначалните заявки на финансовия министър Асен Василев преди войната в Украйна бяха държавата да излезе с емисия на международните пазари по-късно през годината.
Първоначалните заявки на финансовия министър Асен Василев преди войната в Украйна бяха държавата да излезе с емисия на международните пазари по-късно през годината.    ©  Надежда Чипева
Първоначалните заявки на финансовия министър Асен Василев преди войната в Украйна бяха държавата да излезе с емисия на международните пазари по-късно през годината.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В първия си аукцион на държавни ценни книжа за 2022 г. България ще се опита да набере 0.5 млрд. лв. Това става ясно от обявлението на БНБ за търга, който е насрочен за 14 март. На него ще бъде преотворена емисията 3.5-годишни облигации, която за пръв път беше пласирана миналата есен и е с падеж през май 2025 г.

Промяна в плана

Заложеният в бюджета дълг за 2022 г. е 7.3 млрд. лв., като с него трябва да се покрие планираният дефицит за годината, а също и да се рефинансират падежиращите през годината книжа. Голямата част от последните са емисия от 1.25 млрд. евро, по които плащане трябва да се направи на 26 март.

Първоначалните заявки на финансовия министър Асен Василев бяха, че това ще се направи с наличния ресурс, а на по-късен етап през годината държавата ще излезе с емисия на международните пазари. Това все още вероятно е технически възможно - към края на февруари депозита на правителството в БНБ е 9 млрд. лв., така че при плащане на 2.5 млрд. лв. все пак фискалният резерв ще остане над санитарните нива.

Нахлуването на Русия в Украйна явно е променила плановете и правителството е решило да си осигури поне част от финансирането сега. Предвид несигурността на финансовите пазари това е логичен ход. Още преди войната при дебатите около бюджета управителят на БНБ Димитър Радев намекна, че е добре правителството да помисли за излизане на пазара на дълг по-скоро. "Изключително важно е кога ще се излезе на пазара и тези операции под черта да се проведат, за да избегнем ситуация, в която отговорът кога е бил моментът да се излезе на пазара да е "вчера", каза тогава той в парламента.

Опит да се улови моментът

От началото на конфликта доходността по германските ДЦК чувствително се подобри, тъй като инвеститорите излизат от рисковите активи и търсят сигурност. При десетгодишните книжа, които бяха достигнали нива над 0.3% през февруари, доходността се върна на отрицателна територия и текущо е около -0.07%.

При тригодишните тя е около -0.55 - 0.60%, което не е далеч от нивата от миналия ноември, когато България успешно пласира 0.5 млрд. лв. от същата емисия 3.5-годишни облигации. Тогава подадените поръчки бяха за 984 млрд. лв., което е почти 2 пъти покритие, а постигнатата доходност беше 0.13%. Това означава, че освен ако рисковата премия не се е вдигнала чувствително, България би могла да пласира и новите 0.5 млрд. лв. при сходни условия.

Очакванията на пазара са все пак доходността при аукцона да е по-висока като за сравнение падежиращата през септември 2024 г. българска еврооблигация се търгува на нива 0.60 - 0.65%. Същевременно обаче се залага, че ще има достатъчно силно търсене. Около 90% от падежиращите еврооблигации в края на март се държат от български банки, така че се залага, че те ще пренасочат освободена ликвидност към новата емисия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 1

    Скоро само лихвите няма да може да плащаме. Чужди сили са поели контрола над държавата и ни тикат към гръцки сценарий :(.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha

    Е ще трябва да купуваме рубли , с какво ще плащаме топлото догодина ?

    Нередност?
Нов коментар