Байдън иска да свие дефицита на САЩ чрез по-високи данъци за богатите

Белият дом взема мерки да намали минуса в бюджета с 3 трлн. долара през следващите десет години

На фона на нарастващото напрежение както с Русия, така и с Китай, Белият дом настоява и за повече разходи за отбрана в сравнение с тазгодишните 816 млрд. долара, поверени на Пентагона.
На фона на нарастващото напрежение както с Русия, така и с Китай, Белият дом настоява и за повече разходи за отбрана в сравнение с тазгодишните 816 млрд. долара, поверени на Пентагона.
На фона на нарастващото напрежение както с Русия, така и с Китай, Белият дом настоява и за повече разходи за отбрана в сравнение с тазгодишните 816 млрд. долара, поверени на Пентагона.    ©  Reuters
На фона на нарастващото напрежение както с Русия, така и с Китай, Белият дом настоява и за повече разходи за отбрана в сравнение с тазгодишните 816 млрд. долара, поверени на Пентагона.    ©  Reuters

По-високи данъци за богатите и за големите корпорации и запазване на социалните разходи. На това залага Белият дом в проекта си за федералния бюджет на САЩ за следващата фискална година, която започва от октомври. Изненадващ акцент във финансовите планове на американския президент Джо Байдън е желанието за по-голяма бюджетна дисциплина чрез съкращаване на дефицита с общо 3 трлн. долара през следващите десет години. Предложението обаче се очаква да срещне остра съпротива от страна на републиканците, които сега имат мнозинство в долната камара на Конгреса, а според тях начинът за постигане на баланс е чрез орязване на разходи.

"Тази седмица ще покажа на американците моята пълна бюджетна визия за инвестиране в Америка, по-ниски разходи за семействата и растеж на икономиката, без да повишавам данъците за тези, които правят под 400 000 долара", написа Байдън в Twitter и призова републиканците за подкрепа.

Предложените от Белия дом увеличения включват минимум 25% данък за милиардерите, 28% корпоративен данък и удвояване на данъчната ставка върху чуждестранните печалби на американски мултинационални компании от 10.5 на 21%. Байдън настоява по-високи приходи в бюджета да дойдат и от четирикратно покачване на данъчната ставка върху обратното изкупуване на корпоративни акции от 1% на 4% и отмяна на данъчните облекчения за американци, печелещи над 400 хил. долара годишно, които бяха въведени от неговия предшественик Доналд Тръмп. Проектът залага и да бъдат премахнати данъчни облекчения за големите петролни и газови компании.

Белият дом предвижда разширяване на възможностите на правителството да договаря цените на определени лекарства. А на фона на нарастващото напрежението както с Русия, така и с Китай, президентът ще настоява и за повече разходи за отбрана в сравнение с тазгодишните 816 млрд. долара, поверени на Пентагона.

Акцент в бюджетния план на Джо Байдън е и милиардно финансиране за грижи и образование за деца в ранна възраст. Според проучвания над половината от американските домакинства изпитват трудности с осигуряването на такива грижи, а това се счита за ключов фактор, потискащ участието на жените в работната сила.

В търсене на баланс

Целта за ограничаване на дефицитите през следващите години е по-голяма в сравнение с преди обявената от 2 трлн. долара. С това Байдън иска да подчертае ангажимента си за фискална отговорност след няколко години на раздути разходи заради пандемията. През 2020 г. той се кандидатира с обещания за възстановяване на средната класа, а овладяване на дефицита не беше сред приоритетите. Миналогодишният бюджет на Белия дом беше за 5.8 трлн. долара, а държавният дълг на САЩ вече достига около 32 трлн. долара, или над 120% от БВП - по-високо ниво дори от пика по време на Втората световна война.

Според близо шест от десет американци намаляването на дефицита трябва да е приоритет. Обществото и политиците обаче са разделени относно как трябва да се случи това. Половината от гражданите биха намалили разходите, докато 46% смятат, че решението е вдигане на данъци, според проучване на Marist, цитирано от Reuters.

Сблъсък

Дебатът за бюджета се очаква още веднъж да покаже силната поляризация между двете водещи партии в САЩ, докато страната е на ръба на дългова криза заради липсата на решение за повишаване на тавана на държавния дълг. Страстите ще се нажежат и с приближаването на президентските избори през 2024 г. Икономическата политика на Байдън, който се очаква да обяви кандидатурата си за преизбиране, среща неодобрение сред голяма част от американците заради устойчиво високата инфлация.

Републиканците в Конгреса настояват за рязко намаляване на разходите, несвързани с отбраната, за да балансират бюджета в рамките на 10 години. Същевременно те искат да поддържат ниски данъците, включително за хората с високи доходи. Сред консерваторите обаче също има колебания по отношение на агресивни реформи на социални, пенсионни и здравни разходи, тъй като това може да има висока политическа цена.

Намирането на решение вероятно ще изисква компромиси и от двете страни. През тази и следващата година прогресивните данъчни предложения трудно ще бъдат реализирани, но това по-скоро може да се случи след 2025 г., ако демократите успеят да си върнат контрола върху Конгреса, казва пред Reuters Тобин Маркъс, бивш икономически сътрудник на Байдън, понастоящем анализатор в инвестиционната банка Evercore ISI.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Лошите последици в САЩ са от прякото влияние на употребявания метод за държавни финанси с много голям дефект.

    Кратко за ситуацията:
    Днес САЩ употребява метод за държавни финанси с много голям дефект. Сгрешеността е водещата причина за сегашните щети в САЩ.
    Правителството на САЩ взима заеми за да плаща щети от финансовата грешка. Заради финансовия дефект – правителството на САЩ има сегашните дългове.
    Федералният резерв е некомпетентен за прекратяване на сегашните финансови проблеми на САЩ. При всякаква основна лихва е с продължаване на щетите.
    При запазване на съдбовна грешка в методът за държавни финанси на САЩ, в САЩ е с нарастващи трудности.

    Нередност?
Нов коментар