🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВФ: Инфлацията вероятно няма да заглъхне и следващата година

Директорът на фонда Кристалина Георгиева посочи, че не очаква рецесия в икономиката тази година, освен за "много малка група държави"

"Ние знаем че глобализацията не беше перфектна. И не вдигна всички лодки. Светът ще бъде различен и въпросът е как ще върви напред", каза Кристалина Георгиева, директор на МВФ
"Ние знаем че глобализацията не беше перфектна. И не вдигна всички лодки. Светът ще бъде различен и въпросът е как ще върви напред", каза Кристалина Георгиева, директор на МВФ
"Ние знаем че глобализацията не беше перфектна. И не вдигна всички лодки. Светът ще бъде различен и въпросът е как ще върви напред", каза Кристалина Георгиева, директор на МВФ    ©  Reuters
"Ние знаем че глобализацията не беше перфектна. И не вдигна всички лодки. Светът ще бъде различен и въпросът е как ще върви напред", каза Кристалина Георгиева, директор на МВФ    ©  Reuters

Международният валутен фонд (МВФ) не предвижда периодът на висока инфлация да приключи нито тази, нито следващата година. Това обяви на специална среща с български журналисти директорът на МВФ Кристалина Георгиева, която отговори на въпроси за икономическата ситуация в региона, в света и припокрилите се кризи - военна и пандемична.

"Няма да е лесно тази и най-вероятно няма да е лесно и догодина. Притеснява ни, че ще е по-продължителен този период на инфлация. Очаквахме през 2023 г. да заглъхне, но сега смятаме, че може да продължи и повече", обяви Георгиева. Тя посочи причините за тази инфлация, които според нея трябва да бъдат разбрани, за да се бори феноменът. "Първият фактор е продължаващата пандемия. Прекъсват се каналите за снабдяване - днес в Китай има ускоряваща се заболеваемост и това значи ограничения. Там, където се постигна възстановяване на икономиката, търсенето рязко се увеличи там, а предлагането се запазва на по-ниски нива."

И вторият фактор, посочи Георгиева, е войната. Тя предизвиква по-високи цени на метали, енергия, храни, но също така има голяма доза непредсказуемост, което е опасно.

Големите проблеми тази година и следващата ще бъдат за три групи страни. Първите са "много малка група", сред които Украйна и Русия, които ще влязат в рецесия. Втората са онези страни, които не са се възстановили напълно от пандемията, но са вносители както на суровини, така и на храни. "Там ще има риск от стагфлация - нисък ръст, висока инфлация", каза директорът на МВФ. И третият риск е онзи за държавите с висока задлъжнялост, които ще трябва да набират финансиране на пазарите, защото е неизбежно вдигането на лихвените проценти и ограничаването на изкупуването на активи от страна на централните банки.

Георгиева не спомена България като застрашена от никой от тези рискове, а като цяло МВФ предвижда, че световната икономика ще продължи да расте.

Украйна и Русия

МВФ очаква 40% свиване на украинската икономика. Изненадващото и впечатляващото, посочи Георгиева, е че въпреки всичко, тя продължава да функционира и да генерира приходи. "Има работещи бизнеси и много ни впечатлява функционирането на държавата. Тя поддържа социални услуги и плаща пенсии и заплати".

Според нея около 5 милиарда долара на месец ще бъдат необходими в следващите няколко месеца на страната, за да запълни разликата между повишените разходи и намалените приходи. МВФ работи с украинското финансово министерство за уточняването къде и за какво са нужни пари. В момента МВФ е предоставило 1.4 млрд. долара линия за Украйна и координира други донори, които искат да участват.

Другата страна във войната - Русия, също е в дълбока рецесия, казва фондът. "В следващите месеци ще видим какъв ще е резултатът от финансовата изолация на страната. Те възстановиха курса на рублата, но последиците за икономиката са много сериозни", твърди Георгиева.

България и регионът

Георгиева отбеляза, че България показва устойчивост при поредица от сътресения. "Икономиката се възстанови, въпреки пандемията и продължителната политическа несигурност", посочи тя, но предупреди, че има опасност от забавяне. Ревизираната прогноза на фонда за икономиката за тази година е 3% ръст, което макар и надолу от очакванията преди войната е сред най-високите давани от различни институции, включително и българското правителство.

"Когато паричната политика в еврозоната тръгне към затягане, това ще се усети и тук", отбеляза тя.

Основният риск - нови икономически блокове

Създаването на изолирани блокове със собствени системи на разплащане и търговски връзки и резерви, е риск, посочи директорът на МВФ. Според нея, на срещите между Световната банка и МВФ това е било една от най-обсъжданите теми. Американският министър на финансите Джанет Йелън според Георгиева специално е поръчала на МВФ да направи анализ как различните политики ще се отразят на функционирането на световната икономика.

"В следващите месеци и години този въпрос ще определи бъдещето на света", посочи Кристалина Георгиева.

Според нея проблемът с инфлацията е такъв тип индикатор. Много важно е да се търсят начини за овладяване на растежа на цените не само през парична политика, но през по-високо производство и по-добро сътрудничество. Защото сериозният риск е очакванията да излязат извън контрола на паричната политика и да се превърнат сами по себе си във фактор. "Не сме там все още", заяви директорът на МВФ.