🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все повече банки и експерти очакват ЕЦБ да вдигне лихвата през юли

Искането на Лагард за "плавно" справяне с високата инфлация може и да не се изпълни

ЕЦБ може да се наложи да вдигне по-рано лихвите
ЕЦБ може да се наложи да вдигне по-рано лихвите
ЕЦБ може да се наложи да вдигне по-рано лихвите    ©  Reuters
ЕЦБ може да се наложи да вдигне по-рано лихвите    ©  Reuters

Все повече експерти и финансови институции очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши основния лихвен процент през юли. Това се случва, след като президентът на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди няколко пъти, че Европа се нуждае от по-плавен подход спрямо борбата с инфлацията спрямо Федералния резерв на САЩ, съобщава Financial Times.

Освен все повечето членове на управителния съвет на ЕЦБ, които се застъпват за увеличаване на лихвения процент, тежест към очакванията добавя и отказът на Лагард да постави американската и европейска икономика на едно ниво. Това е и причината банки като JPMorgan Chase и Goldman Sachs вече да предвиждат повишаването на цената на заемите още през юли.

Пазарите в момента разчитат, че ЕЦБ ще повиши лихвата си по депозитите от минус 0.5% в положителна територия до края на тази година и до над 1% през следващата година. Дори и това да се случи, Европа ще остане значително зад САЩ, след като там лихвата вече беше повишена с четвърт от процентния пункт, а се очаква и допълнително покачване през следващата седмица.

Разликите между Европа и САЩ

Според Лагард най-голямата разлика между двете икономики е голямата зависимост на европейските държави от руските енергийни ресурси. Увеличението в цените на енергията е отговорно за около половината от инфлацията в еврозоната, като според президента на ЕЦБ вдигането на лихвите не е правилният отговор на този проблем. "Ако вдигна лихвите днес, това няма да намали цената на енергията", заяви Лагард пред американската телевизия CBS.

Базовата инфлация в еврозоната, която изключва по-променливите цени на енергията и храните, е 2.9% - по-малко от половината от нивото в САЩ от 6.5%. Лагард също така посочи, че пазарите на труда в САЩ са "невероятно напрегнати" в сравнение с тези в Европа.

Средната почасова заплата в частния сектор в САЩ нарасна с 5.6% през март в сравнение със същия период на предходната година. За разлика от това, годишният ръст на разходите за труд в еврозоната остава по-нисък и дори се забави до 1.9% през четвъртото тримесечие спрямо 2.3% през предходното тримесечие.

Еврозоната понася войната в Украйна изненадващо добре

Анализатори изразиха мнението, че еврозоната е понесла войната в Украйна изненадващо добре. Това твърдение се базира на индекса на S&P Global на мениджърите по поръчките и индекса на германското бизнес доверие на Ifo Institute, които показват, че притесненията относно състоянието на еврозоната по време и след войната за момента не са оправдани.

"Имаше влошаване на растежа, особено в производството", казва пред Financial Times Силвия Арданя, главен икономист за Европа в Barclays. "Но ние имахме много по-силен сектор на услугите благодарение на повторното отваряне на икономиката след ковид", добавя тя.

Според Фредерик Дукрозе, стратег в Pictet Wealth Management, това е и една от причините очакванията за вдигане на лихвения процент да се увеличават. "Ястребите настояват за повишаване на лихвите през юли, което в момента не е лудост. Виждам, че това може да се случи, дори и да не е основният сценарий", заяви той пред английското издание.

Поредният "ястреб", който се изрази в подкрепа на идеята, е управителят на централната банка на Латвия Мартинс Казакс. "Повишаване на лихвите през юли е възможно и разумно", каза в интервю за Reuters той. "Пазарите ценообразуват две или три стъпки от 25 базисни пункта до края на годината. Нямам причина да възразя срещу това, това е доста разумно мнение. Дали това ще се случи през юли или септември не е драстично различно, но мисля, че юли би бил по-добър вариант", добавя Казакс.

Въпреки добрия начин, по който еврозоната реагира на войната в Украйна, съществува и притеснението, че вдигането на лихвите може да доведе до рецесия, както се случи и в последните два случая, когато ЕЦБ направи това. "Като цяло забавянето е неизбежно", каза Йенс Айзеншмид, главен европейски икономист в Morgan Stanley. "Предполагаме петролно ембарго на ЕС върху Русия под някаква форма тази година и след това не сме толкова далеч от техническа рецесия през втората половина на годината", добавя той пред Financial Times.

Все още няма коментари
Нов коментар