🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Автомагистрали" е с нови членове на Съвета на директорите

Назначенията сега стават след конкурс, който Министерството на регионалното развитие обяви преди почти четири месеца

"Автомагистрали" има нови членове, които този път са избрани с конкурс
"Автомагистрали" има нови членове, които този път са избрани с конкурс
"Автомагистрали" има нови членове, които този път са избрани с конкурс    ©  Цветелина Белутова
"Автомагистрали" има нови членове, които този път са избрани с конкурс    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Нови трима членове на съвета на директорите в "Автомагистрали", представители на държавата, след проведен конкурс.
  • Конкурсът беше обявен преди почти четири месеца.
  • Единият от новоизбраните членове - Георги Попов, е бивш депутат от "Има такъв народ".

Поредни рокади ще има в ръководството на държавната компания "Автомагистрали", която по времето на ГЕРБ получава инхаус поръчки за строителството на "Хемус". Днес нито парите, нито магистралата за Северна България са налице, но пък има нови директори. Този път обаче те са избрани след конкурс, което реално може да се приеме за едно от първите легитимни назначения на новото правителство. Предишните рокади бяха под условия - до провеждането на конкурс.

Според устава на държавното предприятие членовете на съвета на директорите на "Автомагистрали" са петима. Сега се назначават само трима от тях - като представители на държавата. Другите двама - т.нар. независими представители, се избират от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

"Конкурсът за независимите представители ще бъде проведен отново. Причината е, че на проведеното състезание се явиха само шестима кандидати, тоест липсва достатъчно конкуренция. Освен това оценките, които те са получили, не са оптимални. По този начин не може да се гарантира изборът на най-подходящите кандидатури за управление на дружеството", се казва още в съобщението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Конкурсът за избор на членовете на съвета на директорите беше обявен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на 4 февруари. Част от условията, на които трябваше да отговарят кандидатите на първия етап, беше да имат не по-малко от 2 години професионален опит на ръководна позиция или като член на орган на управление на публично предприятие или търговско дружество. Задължително изискване на втория етап от подбора на кандидатстване беше разработване на концепция за развитие на предприятието за 5-годишен период на управление.

В надпреварата се явиха общо 24 кандидати.

Кои са номинираните

Заявлението за назначаване на новите шефове в "Автомагистрали" - Людмила Василева, Димитър Пенев и Георги Попов, вече е подадено за вписване в Търговския регистър и изчаква обработване. Ако няма обжалване, вероятно рокадите ще са факт в началото на следващата седмица.

Според обявената от МРРБ биографична справка Людмила Василева е завършила ВИНС "Димитър Благоев" - Варна, със специалност "Счетоводство и контрол". Притежава професионална квалификация по икономика и мениджмънт от Училището за бизнес компетенции, както и редица сертификати за преминати курсове на обучение от професионални организации в България и чужбина. Досега е заемала ръководни позиции в различни банкови институции и търговски организации. Има и професионален опит като оценител на търговски предприятия и вземания и недвижими имоти. Лектор е по оценка на финансови активи и институции към Агенцията по приватизация. Контрольор по изпълнение на европейски проекти. Владее английски и руски език. Василева е назначена и за изпълнителен директор на "Автомагистрали".

Справка в Търговския регистър показва, че от 2014 до 2018 г. Василева е била член на управителния съвет на Общинска банка, като е заела мястото на Радослав Миленков, който тогава оглави Фонда за гарантиране на влоговете. През 2014 г. изпълнителен директор на банката стана бившият министър на финансите от второто и третото правителство на Бойко Борисов - Владислав Горанов. От началото на 2020 г. до ноември 2021 г. Василева е била и в управителния съвет на Инвестбанк. Собственик е на фирмата "Ел Ви кансълтинг" за оценка на предприятия и покупко-продажба на недвижими имоти. До март миналата година е била управител на фирмата за консултантски услуги "Йовнов консулт", чийто собственик Иван Йовнов Илиев е нещатен сътрудник по земеделие и правни въпроси на депутата от ГЕРБ Георги Станков.

Другият член на съвета на директорите Димитър Пенев е завършил Висшия институт по архитектура и строителство в София със специалност "Строителен инженер" и "Пътно строителство". Има и квалификация за "Управление на компании", "Стратегически маркетинг" от университета "Кранфийлд" и др. Завършил е бизнес училище Ashridge, Шанхай, със специалност "Оперативен мениджмънт и коучинг". Професионалната му кариера започва в Института по пътища към ГУП - София. Заемал е ръководни длъжности при изпълнението на инфраструктурни проекти в Нигерия. Професионалната му биография включва още ръководни позиции в строителни, търговски и консултантски компании.

Третия представител на държавата в борда е Георги Попов, който според обявеното на страницата на "Автомагистрали" ръководство и сега е член на съвета на директорите, а справка в Търговския регистър показва, че е вписан там още през февруари. Попов беше депутат от "Има такъв народ" в 45-ото и 46-ото Народно събрание от Благоевград, но на последните парламентарни избори не попадна в листите на формацията на Слави Трифонов. Малко след това се заговори за разрив на Попов с ИТН. В местните медии дори се появи информация, че бившият депутат се готви да влезе в бъдещата партия на Стефан Янев "Български възход", като основания за това стана фактът, че той е администратор на фейсбук група на привържениците на все още неучредената формация на бившия служебен премиер в Благоевград.

Според посочените данни от МРРБ Попов е магистър по право от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Бил е юрисконсулт в отдел "Обществени поръчки" на "Топлофикация" - София, и юридически сътрудник в "Европейски център по законодателство, анализ и усъвършенстване на съдебните практики в ЕС". Заемал е ръководни позиции в банковия сектор, управление на търговски обекти и отговорник по сигурността в строителни обекти. Експерт към Агенцията по обществени поръчки.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Инвестбанк, Шанхай, ИТН, Янев - страхотен конкурс, страхотно жури.

    Нередност?
Нов коментар