🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

200 млн. лв. за собствени ВЕИ на малки и средни фирми

Проектът е един от трите в Плана за възстановяване, които предстои да бъдат отворени до края на годината

Предприятията ще имат възможност да кандидастват за финансиране на собствени ВЕИ съоражения за производство и съхранение на енергия
Предприятията ще имат възможност да кандидастват за финансиране на собствени ВЕИ съоражения за производство и съхранение на енергия
Предприятията ще имат възможност да кандидастват за финансиране на собствени ВЕИ съоражения за производство и съхранение на енергия    ©  Надежда Чипева
Предприятията ще имат възможност да кандидастват за финансиране на собствени ВЕИ съоражения за производство и съхранение на енергия    ©  Надежда Чипева

Общо 200 млн. лв. ще предостави Министерството на иновациите и растежа в изграждане на ВЕИ мощности и съоръжения за производство и съхранение на енергия до 1 MWh за бизнеса. От грантовата схема по Плана за възстановяване и устойчивост могат се възползват малките и средните предприятия у нас, които съгласно доклада на Европейската комисия от 2018 г. допринасят за 75.7% от общата заетост и за 65.3% от добавената стойност в икономиката.

Извън обхвата на финансирането остават предприятията в секторите "Селско, горско и рибно стопанство" и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива".

Процедурата трябва да започне до края на годината, като очакванията са насоките за кандидатстване да бъдат публикувани през септември.

Зелен преход

Мярката е част от европейската политика за формиране на нова енергийна система и изместване на въглищната енергетика. Въпреки че изграждането на соларни системи за покриване на собствените нужди от ток на предприятията е икономически изгодно и вече се прави масово, един от големите въпроси за бизнеса е откъде и как да си осигури финансиране за такива проекти.

Усвояването на средствата от плана ще позволи въвеждането на вътрешни системи за производство на електроенергия за собствено потребление, с което предприятията ще намалят своите разходи и ще постигнат в по-голяма степен енергийна независимост.

В тази връзка на малките и средните предприятия по настоящата мярка ще бъде осигурена възможност за придобиване на активи, свързани с инсталиране на системи за електрическа енергия за собствено потребление, в комбинация със съоръжения за съхранение на произведената енергия.

Мярката се явява допълваща за изграждането на посочения минимум от 1.7GW ВЕИ и батерии в България, която също е предвидено да бъде изпълнена по Плана.

Трансформация на предприятията

Големият дял на малките и средните предприятия в страната и изоставането им в интеграцията на цифровите технологии спрямо ЕС им отрежда важно място при определянето на програмите, които следва да се изпълнят със средства от Плана.

Така, по друга мярка фирмите ще могат да се ползват от финансиране в размер на 30.6 млн. лв. за модернизация и подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси, като наред с това ще се стимулира и повишаването на информационната и киберсигурността. Мярката също ще започне да се изпълнява през септември, като от нея са изключени предприятия в секторите "Селско, горско и рибно стопанство", "Добивна промишленост", "Строителство", "Образование" и "Социална дейност", за които средства са заложени в други европейски програми и проекти.

Други 118.6 млн. лв. са предвидени за малки и средни предприятия, които изпълняват проекти в научноизследователска, развойна и иновационна дейност. От средствата ще могат да се възползват не само български, но и чуждестранни дружества, които работят по проекти на територията на страната в партньорство с други компании, научноизследователски организации и висши училища.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    konservator.bg avatar :-|
    konservator.bg
    • + 1

    Ясно е и за не толкова умните, че тези ВЕИ-та ще се монтират в къщите на тъщите!

    Нередност?
Нов коментар