🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът изпитва недостиг на кадри и очаква цените да растат още

Нагласите на фирмите леко се подобряват през септември с изключение на тези в строителството, показват анкетите на НСИ

Икономическата несигурност е най-разпространеният проблем сред бизнесите, а голям дял компании от всички сектори изпитват недостиг на кадри
Икономическата несигурност е най-разпространеният проблем сред бизнесите, а голям дял компании от всички сектори изпитват недостиг на кадри
Икономическата несигурност е най-разпространеният проблем сред бизнесите, а голям дял компании от всички сектори изпитват недостиг на кадри    ©  Цветелина Белутова
Икономическата несигурност е най-разпространеният проблем сред бизнесите, а голям дял компании от всички сектори изпитват недостиг на кадри    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Бизнес климатът в страната леко се подобрява през септември спрямо август, като общият индикатор е с 0.8 пункта нагоре, показват резултатите от месечното допитване на националната статистика сред фирмите.

По-положително са настроени компаниите в промишлеността, търговията на дребно и услугите, докато оценките на мениджърите от строителния бранш се влошават. Подобрението в нагласите идва след спад през август, а общата оценка през последните месеци се движи под нивата от миналата година.

Най-големият проблем за бизнесите остава икономическата несигурност, а много компании от всички сектори продължават да изпитват недостиг на работна ръка. Сред мениджърите преобладават очакванията за ръст на продажните цени, което подсказва, че инфлацията едва ли ще затихне през следващите няколко месеца.

Само строителите са по-големи песимисти

Нагласите сред промишлените предприятия минимално се подобряват, показват резултатите от допитванията, като показателят в сектора е 0.5 пункта нагоре спрямо август. За положителната промяна допринася добрата оценка за настоящото състояние на бизнесите, макар очакванията за следващите три месеца да се влошават. Икономическата несигурност и липсата на работна ръка остават основни проблеми за сектора, като тежестта им нараства. Недостигът на кадри засяга около една трета от фирмите. Като затруднение се откроява и недостатъчното търсене в страната, посочено от малко над една пета от предприятията, но този дял остава по-нисък от обичайно. Прави впечатление, че фирмите, които се притесняват от недостиг на енергия, са малко - под 4% от анкетираните. Очакванията за продажните цени обаче са в посока увеличение.

Този месец единствено в строителството нагласите се влошават. Оценката за икономическата среда в сектора е 1.1 пункта, тъй като преобладават песимистичните очаквания на мениджърите в хоризонт от шест месеца. Наблюдава се ръст на клиентите, които закъсняват с плащанията. Натиск върху строителния сектор оказва несигурността, макар вече в по-малка степен. Проблем остават цените на материалите, които са в тежест на половината от анкетираните фирми, а близо 38% изпитват недостиг на работна сила. 42% от мениджърите очакват продажните цени да вървят нагоре.

Най-отчетливо е подобрението на нагласите в търговията на дребно, където показателят се покачва с 2.6 пункта спрямо август след рязък спад миналия месец. Това се дължи на положителни оценки за настоящото и очакваното състояние на бизнесите. По-позитивни са прогнозите за продажбите през следващите месеци. Несигурността, недостатъчното търсене и конкуренцията остават основни затруднения пред бранша, но тяхната тежест намалява. Силни са нагласите за ръст на цените, като близо 40% от търговците са проинфлационно настроени.

По-положителни са нагласите и в сектор услуги, където оптимистичните оценки за състоянието на фирмите дърпат общия показател с 1.6 пункта нагоре. Благоприятно е мнението на мениджърите за настоящото търсене на услуги, макар очакванията да са резервирани. Близо една четвърт от компаниите изпитват недостиг на кадри, а за около една трета затруднение идва от конкуренцията. И тук значителна част от мениджърите (около една пета) предвиждат ръст на цените.

Все още няма коментари
Нов коментар