🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията за август е 17.7%, горивата поевтиняват за втори месец

Статистиката отчита втори месец намаление на цените на горивата на верижна база

Според статистиката инфлацията при храните през август спрямо същия месец на миналата година е 23.6%.
Според статистиката инфлацията при храните през август спрямо същия месец на миналата година е 23.6%.
Според статистиката инфлацията при храните през август спрямо същия месец на миналата година е 23.6%.    ©  Надежда Чипева
Според статистиката инфлацията при храните през август спрямо същия месец на миналата година е 23.6%.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инфлацията в страната продължава да се ускорява и през август вече достига 17.7% на годишна база, показват данните на НСИ. Двигател на потребителските цени са храните и енергийните продукти. На практика обаче за инфлацията допринасят всички основни групи стоки и услуги. Така тя вече надхвърля стойностите от началото на световната финансова криза и е сравнима с нивата от края на 1998 г. От началото на годината (август 2022 г. спрямо декември 2021 г.) инфлацията е 12.6%.

Годишното покачване на цените продължава да е рекордно високо и в еврозоната, като през август показателят достига 9.1%, като то обаче се измерва по хармонизирания индекс, който е унифициран за целия ЕС. По тази методология отчетеното ново в България е 15%. В САЩ инфлацията през последните няколко месеца спадна от най-високата стойност от над 40 години отчетена през юни - 9.1%, но също остава висока - 8.3% през август. Цените започнаха да се катерят нагоре първоначално с икономическото съживяване след пандемията, а после и заради поскъпването на храните и енергоносителите заради войната в Украйна. За отключването на инфлацията доприннесоха и разхлабената парична и фискална политика на развитите страни, която в САЩ и еврозоната вече започна да се затяга.

Втори месец спад на цените на горива и смазочни материали

Спрямо предходния месец индексът на потребителските цени в България нараства с 1.2%. За втори пореден месец обаче НСИ отчита спад на цените на горива и смазочни материали за лични автомобили. Това се пренася и в транспортните разходи, при които също има дефлация спрямо юли. Почти всички останали стоки и услуги с по-голяма тежест в потребителската кошница обаче продължават да поскъпват.

Спрямо август 2021 г. с най-голям ръст са цените на ютилити услугите - 189% увеличение на ценовия индекс на газообразните горива, почти 60% на твърдите горива и 21% на топлоенергията. На годишна база през август от хранителните продукти с най-голям ръст продължават да са мазнини и масла (44.5%) и яйца, мляко и млечни продукти (31.8%).

Въпреки че голяма част от инфлацията се дължи на външни фактори, поскъпването в България е сред най-високите в ЕС. През юли, за когато има налични данни за всички държави, с по-висока инфлация са балтийските страни и Чехия.

Прогнозите засега са походът на цените нагоре в следващите няколко месеца да продължи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Прогнозите за инфлация през 2023 ми се струват завишени. Очаквам по скоро дефлация /след голямото поскъпване от 2022 ще има лек спад на цените през 2023/. Като цяло най-засегнат през 2023 очаквам да е туризмът и да се ползва като индикатор, защото ако там не се видят проблеми значи икономиката се е пренастроила.

    Нередност?
Нов коментар