🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грантове до 20 000 лв. за ИКТ и киберсигурност тръгват по Плана за възстановяване

Фирмите ще кандидатстват с опростен формуляр, като крайният срок е 19 декември. Общият бюджет на схемата е 30.6 млн. лв.

Фирмите могат да получат пари за е-управление на складовите наличности, приемане и изпращане на продукти, стоки, материали
Фирмите могат да получат пари за е-управление на складовите наличности, приемане и изпращане на продукти, стоки, материали
Фирмите могат да получат пари за е-управление на складовите наличности, приемане и изпращане на продукти, стоки, материали    ©  Цветелина Белутова
Фирмите могат да получат пари за е-управление на складовите наличности, приемане и изпращане на продукти, стоки, материали    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на зачестилите кибератаки българските предприятия вече могат да кандидатстват за субсидии по процедурата "ИКТ решения и киберсигурност" от Плана за възстановяване. Тя е с общ бюджет от 30.6 млн. лв., а грантовете са от 3 000 до 20 000 лв., съобщиха от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

По процедурата, която бе отворена за кандидатстване в понеделник, не се изисква собствено съфинансиране. По нея могат да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия, които трябва да са регистрирани преди края на 2019 г.

Едно от изискванията е за нетни приходи от продажби за 2021 г., които за микропредприятията трябва да са поне 41 хил. лв., за малките - 82 хил. лв., а за средните - 123 хил. лв., се посочва в условията за кандидатстване. Във фирмата трябва да работи и поне един човек, а изпълнението на проекта не бива да надхвърля 12 месеца. Срокът за подаване на проектни предложения е до 16:30 часа на 19.12.2022 г.

Какво ще се финансира

Най-общо целта на процедурата е да помогне на бизнеса да повиши нивото на дигитализация и да предпази вътрешните си системи от хакерски атаки. Фирмите могат да кандидатстват за въвеждане на ИКТ услуги и решения за дигитален маркетинг, платформи, уебсайтове, както и решения за оптимизиране на управленските, производствените и логистичните процеси. Средствата ще могат да се използват и за управление на финансово-счетоводни дейности, както и за изграждане на система за архивиране на информация, за защита на данните в локалната мрежа и др.

Подаването на документи се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на опростен уеб базиран Формуляр за кандидатстване. Това е особено важно, тъй като на предприемачите няма да им се налага да пътуват и да губят време по гишета, за да подадат документите си. Дадена е и възможност за дистанционно задаване на въпроси и искане на разяснения във връзка с условията по процедурата. Формулярът и нужните книжа се подават чрез ИСУН, като подробности може да откриете тук.

Процедурата е изключително релевантна предвид ситуацията, тъй като фирмите ще могат да заздравят системите си за сигурност.

Александър Пулев
Александър Пулев

служебен министър на иновациите и растежа

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев обясни, че компаниите ще могат да използват средствата за сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT-системи и дигитален маркетинг. "Имаме вече отворени две процедури по Плана за възстановяване, като по първата - за технологична модернизация, кандидатстването вече приключи и имаме отличен резултат, тъй като са подадени 2500 проектни предложения", изтъкна той. Тя бе с бюджет от 260 млн. лв., като целта й бе цифровизация на производствените процеси с цел разширяване на капацитета или разнообразяване на предлаганите продукти или услуги.

Недопустими кандидати

За достъп до безвъзмездното финансиране има и ограничения към фирмите от определени сектори. Така например дружества, които работят е "Селско, горско и рибно стопанство", "Добивна промишленост", "Строителство", "Образование" и "Хуманно здравеопазване и социална работа" няма да могат да кандидатстват по тази процедура. Същото се отнася и за фирми от секторите "Дейности в областта на информационните технологии" и "Информационни услуги".

Причината е, че за всички тези бизнеси има предвидени други програми за финансова помощ и целта е да няма двойно финансиране за едни и същи дейности.

ВЕИ и развойни дейности

Мярката "ИКТ решения и киберсигурност" бе анонсирана още в началото на септември, когато бе обявено, че до края на годината ще тръгнат още две процедури. Първата от тях е свързана с изграждането на ВЕИ и съхранение на енергия (с бюджет 200 млн. лв.), а втората ще бъде насочена към развойни дейности и интелектуална собственост (с бюджет от почти 120 млн. лв.).
Все още няма коментари
Нов коментар