България изнася 500 пъти повече гориво за Украйна. За близо 700 млн. лв.

Основните продажби са на газьол. Част от ръста е заради по-високите цени, но се увеличават и количествата, показват данни към август

България като държава с руски играч - производител с изключително силни позиции, изпадна в положението на все по-голяма зависимост от руската суровина
България като държава с руски играч - производител с изключително силни позиции, изпадна в положението на все по-голяма зависимост от руската суровина
България като държава с руски играч - производител с изключително силни позиции, изпадна в положението на все по-голяма зависимост от руската суровина    ©  Цветелина Белутова
България като държава с руски играч - производител с изключително силни позиции, изпадна в положението на все по-голяма зависимост от руската суровина    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Износът на газьол към Украйна е нараснал като количество над 180 пъти за първите осем месеца на тази година.
  • Продажбите на продукта са една от малкото възможности за местните търговци да реализират някакви по-сериозни маржове през тази година.
  • Българският експорт към "неуточнени" страни от ЕС се е увеличил с над 792% на годишна база.

Данните на НСИ за българския износ към август показаха, че тази година Украйна изведнъж е влязла в топ 3 на търговските ни партньори извън ЕС, измествайки САЩ. На годишна база експортът към страната е нараснал с над 130% и достига близо 1.2 млрд. лв. През миналата година Украйна е едва на осмо място сред страните извън съюза, в които се реализира българско производство. Противно на широко разпространеното мнение обаче, повишението идва не от износ на оръжия, а на горива.

По-конкретно става въпрос за газьол, чийто износ за Украйна през първите осем месеца в парично изражение е нараснал от 1.5 млн. лв. през цялата минала година до близо 700 млн. лв. през тази, като съпоставимият ръст е над 500 пъти. Увеличението на количеството обаче е около 180 пъти, така че ръстът до голяма степен се дължи и на по-високите цени.

Какво стои зад тези числа

Газьолът е доста подобен на дизела, но се използва основно като гориво в индустрията с цел захранване на машини, генератори и офроуд превозни средства, както и в селскостопанския, железопътния транспорт и корабоплаването. От данните на НСИ става ясно, че износът на газьол към Украйна започва рязко да се покачва от март, което дава основание да се предполага, че това може да е свързано с военните действия в страната.

От почти незначителен износ миналата година през тази продуктът представлява около 58% от общата стойност на експорта ни към нападната от Русия държава. Всъщност различните видове горива заемат почти три четвърти от износа към Украйна през първите осем месеца на 2022 г.

Износът на горива за Украйна се яви и като една от малкото възможности за местните търговци да реализират някакви по-сериозни маржове през тази година. Войната в Украйна и санкциите на ЕС срещу Русия промениха генерално бизнеса с горива. България като държава с руски играч - производител с изключително силни позиции, изпадна в положението на все по-голяма зависимост от руската суровина поради високата цена на алтернативните готови горива с неруски произход. Това ограничи вноса до минимум и позволи на "Лукойл България" напълно да диктува цените на местния пазар, свивайки маржовете на останалите играчи на едро. Така износът за съседни страни остана като една от малкото опции за по-добри печалби. А Украйна, която претърпя сериозни щети в производството си на горива, се открои като основен купувач.

А оръжията?

Макар да няма данни България пряко да изнася оръжия за Украйна, обществена тайна е, че това се случва през трети страни, откъдето впоследствие се реекспортират. Смята се, че те минава най-вече през Полша. Данните показват, че износът ни към Полша не е нараснал значително - с 29% на годишна база към август, при над 44% общо за ЕС.

Прави впечатление обаче, че стойността на износа към "неуточнени" страни от съюза се е увеличила с над 792% на годишна база, което я прави "дестинацията" с най-голям ръст. От малко над 257 млн. лв. за цялата 2021 г. само през седемте месеца на тази стойността доближава 1.18 млрд. лв. Подробна разбивка на това какви са стоките в тази категория няма. Възможно е впоследствие сделките да се преразпределят към конкретни страни при следващи ревизии, като от НСИ подчертават, че тези данни са предварителни.

Все пак числата по месеци показват необичаен ръст от март, който се засилва и през април достига 1106% на годишна база. Едно спекулативно, но логично обяснение е, че този ръст може да се дължи именно на износа на оръжия. Освен това много държави предприеха мерки за засилване на своето въоръжаване заради нарастващите рискове за сигурността си. Това обаче са само допускания, тъй като конкретните данни за износа на оръжия и боеприпаси са конфиденциални.

Стойността на продадените в ЕС български "разнообразни готови продукти", където според статистическата класификация попадат и оръжията наред с множество други артикули като осветителни тела, мебели, дрехи и обувки и др., е нараснала с малко над 40% на годишна база за месеците от януари до август.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 3

    Мдаааа.
    Укрите да ни обявяват бойкот.
    Преработен русски нефт се преработва през русския ЛукОйл и парите отиват при Путин!
    НО... интереса клати феса :)

    Нередност?
Нов коментар