Към септември износът вече е повече, отколкото през цялата 2021 г.

Резултатът обаче идва от високите цени, особено при енергийните продукти

Отслабването на европейската икономика вероятно ще започне да забавя българския износ, две трети от който се реализира в страните от ЕС
Отслабването на европейската икономика вероятно ще започне да забавя българския износ, две трети от който се реализира в страните от ЕС
Отслабването на европейската икономика вероятно ще започне да забавя българския износ, две трети от който се реализира в страните от ЕС    ©  Георги Кожухаров
Отслабването на европейската икономика вероятно ще започне да забавя българския износ, две трети от който се реализира в страните от ЕС    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Най-голям ръст има при продажбите на горива, електроенергия и мазнини
  • Към септември стойността на целия експорт надхвърля 70 млрд. лв., което е ръст от 40% на годишна база
  • Основни търговски партньори на България в ЕС остават Германия, Румъния и Италия

Българският износ продължава да нараства бързо и към септември стойността му надхвърля 70 млрд. лв., което е с над 40% повече на годишна база. Така резултатът само за деветте месеца вече надминава постигнатото през цялата 2021 г., когато от страната общо е изнесена продукция за 68.4 млрд. лв. Спрямо миналата година най-много нараства експортът на горива, електроенергия и мазнини, но за увеличението допринасят още машините и химичните вещества. Стойността е с над 38% по-висока и спрямо предкризисната 2019 г.

Впечатляващите числа обаче до голяма степен се дължат на по-високите цени, като през първата половина на годината данните показват поскъпване при всички стокови групи и особено при енергийните продукти. Според скорошно проучване на Българската стопанска камара (БСК) реалният ръст на износа през първото полугодие би бил около 10%, ако се отчита само промяната в количествата. НСИ обаче не публикува данни за обемите заради продължаваща вече повече от година системна актуализация на платформата за външна търговия.

Само в рамките на септември извън страната е реализирана българска продукция на стойност 7.8 млрд. лв. Това не представлява значителна разлика спрямо предходните месеци, но на годишна база ръстът от 29.8% е един от най-ниските на фона на необичайно високите числа от началото на годината и може да е ранен сигнал за предстоящо намаляване не темпото. Отслабването на европейските икономики през последното тримесечие и очакванията за рецесия в еврозоната вероятно ще започнат да забавят българския износ, две трети от който се реализира именно на европейския пазар.

Числата също така вероятно рязко ще спаднат със спирането на износа на горива, тъй като от 5 декември влиза в сила европейско ембарго на руския петрол. Въпреки че България има дерогация и ще продължи да внася суровината от Русия и след тази дата, не е ясно дали ще може да изнася произведените от рафинерията на "Лукойл" продукти в ЕС.

Извън ЕС - повече енергия и мазнини

За деветте месеца към страни извън Европейския съюз е изнесена българска продукция на стойност 22.8 млрд. лв., което е с близо 32.7% нагоре спрямо миналата година, показват данните на НСИ. С най-голям ръст от над 194% на годишна база остава групата на енергийните продукти, която включва различни видове горива и електроенергия, а благодарение на увеличението тя се превръща в най-продаваната тази година. Със 116% расте износът на естествените мазнини и масла, каквото е например олиото. Спад обаче има при втората най-голяма група - тази на "артикулите, класифицирани спрямо вида на материала", чийто износ е с 10% надолу въпреки по-високите цени. Тук влизат разнообразни изделия от кожи, каучук, дървен материал, хартия, текстил и др.

Топ 3 търговски партньори на България, които не са част от ЕС, към септември са Турция, Сърбия и Украйна. Към нападната от Русия страна, както стана ясно от предоставени на "Капитал" данни на НСИ, България изнася огромни количества газьол и други горива.

Ръстът на износа към трети страни само за септември е около 10% и е най-ниският за последната година и половина.

По-голям ръст към ЕС

През месеците до септември на европейския пазар са реализирани български стоки за над 47.2 млрд. лв., което е ръст от 44% на годишна база. Според данните на НСИ експортът към ЕС тази година нараства по-бързо от останалия и има основен принос за общото повишение.

По-детайлна информация има с месец назад. Тя показва, че отново водещи по ръст са енергийните продукти и мазнините, съответно с 295% и 169% нагоре на годишна база. Значително расте и най-голямата група - артикули според вида на материала, а спад на износа към съюза има само при напитките и тютюневите изделия.

Основни търговски партньори на България в ЕС остават Германия, Румъния и Италия. Поне с двуцифрен темп расте износът към всяка една от 27-те страни от съюза с изключение на Малта.