🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ се готви за ново голямо покачване на лихвите

Проучване сред икономисти прогнозира повишение със 75 базисни пункта тази седмица

Лихвата на ЕЦБ се очаква да достигне 2.5% до следващия март
Лихвата на ЕЦБ се очаква да достигне 2.5% до следващия март
Лихвата на ЕЦБ се очаква да достигне 2.5% до следващия март    ©  Reuters
Лихвата на ЕЦБ се очаква да достигне 2.5% до следващия март    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще действа много по-решително, отколкото се очакваше преди, за да овладее рекордната инфлация, дори когато еврозоната се насочва към рецесия. Това показва проучване на икономисти, съобщава Bloomberg.

Лихвата на ЕЦБ се очаква да достигне 2.5% до следващия март, с над 1.5 пр. пункта повече от предишното проучване. Тази прогноза включва увеличение от 75 базисни пункта на 27 октомври и още една стъпка от 50 базисни пункта през декември. Проучването предполага, че спадът в икономиката на 19-те държави от еврозоната няма да накара ЕЦБ да спре с повишаването на лихвите. Скоростта на действие на финансовата институция във Франкфурт вече съответства на тази на Фед на САЩ, въпреки че започна с повишенията четири месеца по-късно.

Но резултатите от допитването също така сигнализират за опасения, че ЕЦБ в крайна сметка може да не продължи с решителните си действия - според един анализатор лихвите могат да бъдат намалени още през юли догодина, въпреки че средната прогноза е първото понижение да е през 2024 г.

"С очертаващата се рецесия, неотдавнашните пазарни сътресения в Обединеното кралство и нарастващите финансови рискове ЕЦБ ще трябва да действа много внимателно", казва пред Bloomberg Карстен Бжески, икономист в ING. "Ще трябва да балансира между сляпата решимост да се бори с инфлацията и преждевременния обрат."

Количествено затягане се очаква да започне през втората половина на 2023 г.

Пазарите очакват решението на ЕЦБ относно лихвите по-късно тази седмица с очаквано увеличение от 0.75%. Този ход няма да промени цените на енергията в Европа, казва в дневния си коментар в понеделник главният икономист на UBS Пол Донован. Според него това решение може да смекчи търсенето и да намали маржовете на печалбата - европейската икономика е по-чувствителна към лихвените проценти от тази на САЩ.

Трудно определяне на дозата

Определянето на идеалната доза затягане на паричната политика ще бъде трудно. От една страна, високата инфлация трябва да бъде овладяна, а от друга, повишаването на лихвените проценти започва да тежи върху домакинствата и компаниите, които вече са подготвени за скок в разходите за енергия през зимата и дори потенциален недостиг. Освен това войната на Русия в Украйна - отговорна за голяма част от несигурността в еврозоната и целия ЕС, може да ескалира.

Някои експерти смятат, че лихвените проценти трябва да достигнат така нареченото неутрално ниво, което нито стимулира, нито ограничава икономиката - смята се, че то е някъде близо до 2%.

"Инфлацията ще остане неприятно висока през следващите месеци, преди да падне рязко по-късно през следващата година", предвижда Нериус Мачиулис, икономист в Swedbank. На този фон е много вероятно ЕЦБ да затегне твърде много политиката си, смята той.

Освен лихвените проценти се разгръща дебат за това кога да започне свиването на баланса на ЕЦБ от 5 трлн. евро - облигации, които банката придоби по време на последните кризи. Този процес е известен като количествено затягане. Докато повечето икономисти очакват то да започне до третото тримесечие на 2023 г., мнозинството от тях не виждат как ЕЦБ може да намали баланса си с повече от 30% заради опасността от рязък спад в доходността на облигациите на някои страни от еврозоната.

Малко повече от половината специалисти, участвали в проучването, казват, че ЕЦБ вероятно ще използва своя инструмент за справяне с неоправдани пазарни сътресения през следващите 12 месеца.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2

    До два часа след въвеждане на подобрен метод за работа на Министерството на финансите от държава от еврозоната се прекратява сегашната инфлация в тази държава.

    Кратко за ситуацията:
    Причинителят за сегашната инфлация в съответна държава от еврозоната може да се прекрати.
    Прилаганият създаващ щети метод за работа на Министерството на финансите от държава от еврозоната причинява сегашните инфлация и щети в тази държава.
    За да отложи държавния крах, правителството на държава от еврозоната взима заеми за да плаща щети от държавната грешка. Заради финансовата неправилност – правителството на държава от еврозоната има сегашните дългове.
    Европейската централна банка не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация в еврозоната.
    При запазване на европейската политическа слабост, правителството на държава от еврозоната е с подсигурен политически провал.
    Необходима е полезна промяна. С подобрен метод за работа на Министерството на финансите от държава от еврозоната е възможно устойчиво развитие на тази държава.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 1

    Процент по процент...

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    Ах как чакам тарикатите с 35 годишните ипотеки... Всеки купил спекулативно жилище с надежда да взима по хиляда ойро наем си заслужава съдбата!

    Нередност?
Нов коментар