🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед отново повиши лихвата и сигнализира за по-премерени следващи решения

Максималната стойност, която лихвата ще достигне, вероятно ще е по-висока от досега предвижданото

Времето за забавяне наближава и може да е още на следващото и по-следващото заседание, каза управителят на Фед Джером Пауъл
Времето за забавяне наближава и може да е още на следващото и по-следващото заседание, каза управителят на Фед Джером Пауъл
Времето за забавяне наближава и може да е още на следващото и по-следващото заседание, каза управителят на Фед Джером Пауъл    ©  Reuters
Времето за забавяне наближава и може да е още на следващото и по-следващото заседание, каза управителят на Фед Джером Пауъл    ©  Reuters
Темата накратко
  • Фед за четвърти пореден път повиши основния си лихвен процент с 0.75 пр. пункта до диапазона 3.75-4%.
  • Посланието, че крайните нива на лихвите може да са по-високи от очкаваното, не се хареса на инвеститорите.
  • В САЩ широкият индекс S&P500 се понижи с 2.5%, а негативните емоции се прехвърлиха и на борсите в Европа.

Федералният резерв на САЩ за четвърти пореден път повиши основния си лихвен процент с 0.75 пр. пункта и сега той достига диапазона 3.75-4%, най-високото ниво от 2008 г. Централната банка продължава най-стръмния си цикъл на затягане на паричната политика от десетилетия, с който цели да потуши устойчиво високата инфлация в страната.

Институцията обаче сигнализира, че може да премине към по-малки стъпки при следващите си заседания, като естествено решенията ще зависят от актуалните данни за икономиката. В своето изявление управителят на банката Джером Пауъл обаче изтъкна, че крайната цел, която лихвата ще достигне, вече е по-висока. Веднага след повишението индексите на Уолстрийт се повишиха. Пресконференцията на Пауъл обаче донесе рязък обрат в котировките на акциите - S&P500 загуби 2.5% в края на сесията. В четвъртък спадът се прехвърли и по борсите в Европа.

Нов елемент в изявлението е разбирането на Фед, че ефектите от досегашните покачвания на лихвеното равнище тепърва ще се разгръщат и последващите ходове трябва внимателно да се калибрират. Все пак централните банкери са категорични, че ще е необходимо допълнително затягане на финансовите условия, за да се върне инфлацията към целта от 2%. Ръстът на потребителските цени на годишна база достигна 8.2% през септември и макар да спада за трети пореден месец, се оказва по-упорит от очакваното.

Съобщението подчертава и риска твърде рестриктивна парична политика да навреди на икономиката и да подложи на стрес финансовата система. Ако досега Фед действаше агресивно в отговор на инфлацията, след като дълго я подценяваше, това може да е началото на нов етап на по-фини корекции. Времето за забавяне наближава и може да е още на следващото и по-следващото заседание, каза Пауъл.

Икономиката се забавя и макар през третото тримесечие да нарасна в реално изражение, като цяло БВП за годината остава почти непроменен след два периода на спад. Потреблението се забавя заради спада на реалните доходи и затягащите се финансови условия. Активността на жилищния пазар също отслабва на фона на ръст на лихвите по ипотеките. Пазарът на труда обаче все още остава стабилен и безработицата е на най-ниско ниво от 50 години, а заплатите се покачват с бързи темпове. Привеждането на инфлацията към целта ще изисква за известен период икономиката да работи под потенциала си, заяви управителят на банката.

Решението идва по-малко от седмица преди междинните избори в САЩ, на които ще се реши републиканците или демократите да контролират Конгреса, а икономиката и инфлацията са сред ключовите теми в кампаниите на двете партии.

След покачване на акциите при публикуването на решението, което пазарите първоначално приеха като сигнал, че Фед разколебава твърдата линия на затягане, основните индекси S&P 500, Nasdaq и Dow Industrial отново поеха надолу по време на изявлението на Пауъл, заличавайки натрупания ръст. Индексът на долара също първоначално потъна, но впоследствие възстанови загубите.

Все още няма коментари
Нов коментар