🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колко далеч ще стигне Фед в борбата с инфлацията

Американската икономика избегна спад през третото тримесечие, но потреблението спада, а жилищният пазар се забавя

Все повече стават призивите Фед да забави темпото на увеличението на лихвите
Все повече стават призивите Фед да забави темпото на увеличението на лихвите
Все повече стават призивите Фед да забави темпото на увеличението на лихвите    ©  Reuters
Все повече стават призивите Фед да забави темпото на увеличението на лихвите    ©  Reuters

Почти със сигурност Федералният резерв на САЩ ще обяви ново повишение на лихвения си процент след своето заседание в сряда, вероятно с поредните 0.75 пункта. Това, което пазарите и анализаторите обаче ще следят внимателно, е какъв сигнал ще изпрати централната банка за своите бъдещи намерения - колко далеч иска да стигне със затягането на финансовите условия и с какви темпове ще се движи. Въпреки досегашните резки покачвания на лихвата инфлацията в САЩ се оказва устойчива и се разпростира сред широк набор от стоки и услуги, а решенията на Фед стават все по-трудни. По-бавно затягане на паричната политика може да задълбочи проблема с растящите цени, но от друга страна, прекомерно покачване на лихвите заплашва да тласне страната към рецесия.

"Никой не знае дали този процес ще доведе до рецесия или ако е така, колко значителна би била", каза през септември управителят на Фед Джером Пауъл. Докато представителите на централната банка се събират отново тази седмица, инфлацията остава на най-високите си нива от десетилетия и, изглежда, все по-трайно се установява в икономиката. Това засилва очакванията, че Фед все още няма да отпусне газта. Колкото по-зле се развива инфлацията обаче, банката ще трябва да стигне по-далеч, за да я овладее, казва пред Financial Times Дейвид Уилкокс, бивш служител на Фед. Това от своя страна означава по-голям риск от икономически спад, който по всяка вероятност ще е и по-дълбок.

Индексът на потребителските цени през октомври показа ускоряване на базовата инфлация, която изключва волатилните елементи като храна и енергия. Поскъпването вече обхваща не само сектори, пряко засегнати от пандемичните разриви или войната, но и категории като услугите. Според насоките на Фед от септември основната лихва трябваше да достигне 4.4% до края на годината, а пикът ѝ да е 4.6% през следващата. Но предвид последните данни много икономисти и инвеститори залагат, че лихвата ще достигне максимум от 5%.

Време ли е за забавяне

Все повече стават призивите Фед да забави темпото. "Като се движите със сила и висока скорост, естествено имате по-малко контрол", казва Джеймс Найтли, главен международен икономист от ING.

Но неясни сигнали могат отново да доведат до комуникационни проблеми, с каквито Пауъл се сблъска през август. През лятото заявките на Фед, че "в някакъв момент" ще трябва да забави темпото, доведоха до залози, че централната банка омеква и може да започне да сваля лихвите още от следващата година. Пазарите рязко тръгнаха нагоре само за да потънат при новите по-категорични сигнали от страна на Фед.

От една страна, ефектите от последните повишения отнемат време да се проявяват в реалната икономика и може би е време за забавяне. От друга, централната банка не може да си позволи удар върху доверието. Ако спре твърде рано, рискува инфлацията да остане висока и впоследствие ще трябва да предприеме още по-болезнени действия, смятат анализатори. Един елегантен начин Фед да балансира би бил да посочи крайната цел в затягането, като междувременно забави стъпките и адресира опасенията за финансовата стабилност, казва Прия Мисра, глобален ръководител на лихвените стратегии в TD Securities.

По-умерени покачвания биха се харесали на някои демократи, предимно от лявото крило на партията, които критикуваха действията на Фед и предупредиха за предстоящ ръст на безработицата. Но засега повечето политици изглеждат по-притеснени от инфлацията, отколкото от последствията от борбата с нея.

Какво се случва с икономиката

Въпреки че американската икономика се върна към ръст през юли - септември след две поредни тримесечия на спад, има ясни признаци, че потреблението отслабва. Бизнес активността в САЩ също се свива през октомври за четвърти пореден месец. Пазарът на труда обаче остава горещ, като на всеки безработен се падат близо две свободни позиции, а в много щати - по три. За да привличат служители, на работодателите им се налага бързо да вдигат заплащането, като темпът едва наскоро започна да се забавя.

Жилищният пазар също е под натиск, след като лихвата по 30-годишните ипотеки надхвърли 7%, най-високото ниво от 2002 г. насам. Цените в цялата страна вървят надолу, но най-драстични са спадовете в градовете, където имотите поскъпнаха най-значително от началото на пандемията.

До момента действията на Фед също така доведоха до значително поскъпване на долара и намалиха търсенето на рискови активи, предизвиквайки спад на борсите.

Все още няма коментари
Нов коментар