🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дори рецесия може да не е способна да свали инфлацията в Европа

Ще последва ли ЕЦБ примера на другата централна банка във Франкфурт

Трудно е да забележите върха, когато се изкачвате сред мъгла. Това важи за Алпите, но е също толкова вярно и за централните банкери, които се борят с инфлацията. В еврозоната потребителските цени през октомври са с 10.7% по-високи спрямо година по-рано. Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи лихвените проценти с 0.75% на второ поредно заседание, надлежно следвайки пътя, утъпкан от американския Федерален резерв. Определящите политиката силно се надяват, че пикът е съвсем наблизо.

Оптимистите сред тях посочват, че еврозоната, за разлика от САЩ, не е приложила големи фискални стимули след пандемията от ковид-19, което означава, че инфлацията е движена от шокове в предлагането и цените на енергията, а не от прегряване на икономиката. Последните разходни пакети в Европа целят да смекчат удара от зашеметяващите цени на енергията, а не да стимулират харченето. През второто тримесечие на годината потреблението се е увеличило с до 2% спрямо същия период на 2019 г. В САЩ този ръст е 7%.

Освен това индикаторите за нагласите сочат, че европейската икономика върви към рецесия. Заплатите са нараснали умерено и няма признаци, че влизат в спирала с цените. Борсови цени на енергията за сегашни и бъдещи доставки паднаха от летните пикове. Разривите, засягащи неща от микрочипове до мебели, отслабнаха. Върхът може наистина да е близо.

Рано е за празнуване

За съжаление оптимизмът вероятно ще се окаже неоснователен. На по-ниските цени на енергията им трябва време, за да стигнат до потребителите. Повечето от тях все още изпитват огромни повишения. Франция има най-ниската инфлация в блока - 7.1% през октомври, отчасти защото правителството ограничи поскъпването на газа и електроенергията. Следващата година обаче цените ще могат да се увеличат с 15%, което ще покачи инфлацията. В Германия много домакинства имат дългосрочни договори, които постепенно се подновяват, отразявайки по-високите цени.

И въпреки че под жаркото слънце на топлия октомври борсовите цени на енергията се понижиха, средносрочната прогноза е за студена и суха зима, което означава, че вероятно отново ще се покачат. Още по-лошо, Владимир Путин може да ескалира енергийната война.

Енергията и храните съставляват по-малко от една трета от кошницата от стоки и услуги, чрез която се измерва инфлацията. Тревожни обаче са и тенденциите в останалата част от нея. Цените на услугите и на стоките, различни от храни и енергия, са се увеличили с 6% на годишна база през последните три месеца. Въпреки че цените на енергията може да стоят зад част от повишението - ресторантите например се нуждаят от топлина - размерът на нарастването загатва, че инфлацията става по-обхватна. Както отбелязва Крис Марш от изследователската фирма Exante, ситуацията за съжаление изглежда подобна на тази в САЩ преди няколко месеца.

Стегнатият пазар на труда не помага

Повишаването на заплатите вероятно ще допринесе за инфлацията. Досега заплащането в Европа се е увеличило малко. За разлика от САЩ, шест от всеки десет работници имат колективни трудови договори, които обикновено действат за година или повече. Затова е необходимо време, преди икономическите условия да повлияят на заплащането им. Преговарящите от профсъюзите имат умерени искания, защото знаят, че спиралата на заплатите с цените впоследствие ще се обърне срещу тях. Но търпението им започва да се изчерпва. Профсъюзите в германския публичен сектор ще влязат в предстоящи преговори с искане за увеличение с 10.5%.

Проблемът за шефовете е, че пазарът на труда остава изключително стегнат. Делът на фирмите, които съобщават, че недостигът на персонал ограничава производството им, е близо до рекордно високи нива както в промишлеността, така и в сектора на услугите. Една от причините е огромното натрупване на поръчки от пандемията. Според скорошно проучване производствените предприятия средно имат в своите списъци с поръчки работа за повече от пет месеца в сравнение с четири, преди да удари ковид. Като прибавим и кохортата от работници, които се пенсионират всяка година в застаряващи страни като Италия и Германия, е налице рецепта за стегнат пазар на труда през 2023 г.

Всичко това означава, че пикът на инфлацията вероятно е далеч. А върхът едва ли би донесъл особено облекчение, тъй като спускането ще бъде също толкова трудно за управление. Цените на енергията трябва да се установят на по-ниско ниво през следващата година, което ще намали общата инфлация. Но инфлацията в останалата част от икономиката може да продължи да се ускорява, ограничавайки незабавния спад. Така мъглата ще остане.

Дори потенциална рецесия, ако хората очакват тя да е кратка, може да не укроти инфлацията. В този случай ЕЦБ ще трябва още повече да затегне винтовете. "Бундесбанк през 70-те години дори не трепна, когато икономиката отслабна. Те имаха успех с овладяването на инфлацията", отбелязва Марш. Този път нещо подобно може да се изисква от другата централна банка, разположена във Франкфурт.