Софи ин'т Велт: Цинично е Нидерландия и Швеция да са критични към България, а да не забелязват Унгария

Нидерландскaта евродепутатка пред "Капитал" за шансовете на Румъния и България за влизане в Шенген две седмици преди гласуването

"Ще бъде огромна стратегическа грешка, ако се позволи влизане на Хърватия и Румъния без България., споделя нидерландският евродепутат пред "Капитал"
"Ще бъде огромна стратегическа грешка, ако се позволи влизане на Хърватия и Румъния без България., споделя нидерландският евродепутат пред "Капитал"
"Ще бъде огромна стратегическа грешка, ако се позволи влизане на Хърватия и Румъния без България., споделя нидерландският евродепутат пред "Капитал"
"Ще бъде огромна стратегическа грешка, ако се позволи влизане на Хърватия и Румъния без България., споделя нидерландският евродепутат пред "Капитал"

Миналата седмица беше наситена от събития, които направиха ситуацията с Шенген още по-сложна. Окончателно решение дали Хърватия, Румъния и България ще могат да се присъединят до края на годината все още няма. След нидерландския парламент, който гласува резолюция против, в шведския парламент също се чуха силни позиции в тази посока, а окончателното гласуване предстои. Междувременно ЕК излезе с комуникация, че е крайно време трите държави да бъдат подкрепени, след като изпълняват напълно всички критерии.

В петък към тези гласове внезапно се присъедини и Австрия. В австрийски медии излезе информация, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер ще блокира разширяването на Шенген за трите държави. На въпрос на "Капитал" от вътрешното министерство на страната дадоха следните пояснения: "Като се има предвид, че само през тази година около 100 000 нелегални мигранти са били задържани по границите на Австрия, от които около 75 000 не са били регистрирани преди това в никоя страна от Европейския съюз, трябва да се каже, че защитата на външните европейски граници не работи. Поради тази причина някои засегнати държави (например Австрия, Германия, Чехия, Франция, Дания, Швеция, Норвегия) ще продължат да контролират националните си граници. Увеличаването на размера на повредена система няма да подобри ситуацията. Австрийското вътрешно министерство е против премахването на граничния контрол на този етап от съображения за сигурност."

В момента тече допълнителна проверка, която да предостави още информация и да убеди всички колебаещи се държави в ЕС да дадат дългоочакваното "ДА" конкретно на България и Румъния по време на вота през декември.

През настоящата седмица се чака и мониторинговият доклад за Румъния, в който ЕК вероятно ще предостави още доказателства за напредъка и на България по темите корупция и организирана престъпност. Тези две теми не са сред официалните критерии за Шенген, но инициативата е част от усилията на комисията да осигури всички необходими аргументи, за да убеди правителствата на държавите, че наистина е време за разширяване.

На 25 ноември ще има и извънредна среща на вътрешните министри в ЕС на тема "Миграция". В отговор на запитване на "Капитал" от съвета уточниха, че на срещата няма да се обсъжда Шенген, но тази възможност ще се използва, за да се сондират последните позиции на държавите членки. От там ще се вземе и окончателното решение дали ще има гласуване и как ще изглежда то на 8 декември.

За да разбере повече за ситуацията в Брюксел и настроенията в Нидерландия, "Капитал" потърси Софи Хелена ин'т Велд. Тя е холандски политик от партията "Демократи 66". Избрана е за евродепутат през 2004 г. и преизбирана през 2009, 2014 и 2019 г. Ин'т Велд, която от години следи ситуацията с върховенството на правото в България в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, а отскоро и в мониторинговата група към нея, миналата година посети България по време на проучвателна мисия на Европейския парламент.

Ин'т Велт подкрепя присъединяването на двете балкански държави в Шенген и открито критикува премиера Марк Рюте и нидерландското правителство за позициите им по темата. Тя посочи, че засега идеята, че Букурещ и София ще бъдат разделени, е слух, за който се говори в дипломатическите среди. "Ще бъде огромна стратегическа грешка, ако се позволи влизане на Хърватия и Румъния, без България. Но това би било резултат от политическия климат в Нидерландия, а не от ситуацията в България, защото тя е показвала многократно, че отговаря на всички критерии. Знаете ли, много е цинично от страна на Нидерландия, но и на Швеция, че са толкова критични към България, а в същото време не забелязват какво се случва в Унгария", посочи евродепутатът.

Оценявате ли риска като наистина сериозен България да остане извън Шенген?

Смятам, че това е много трудно да се предвиди. Министър-председателят Марк Рюте вероятно осъзнава, че той е създал проблема, защото в продължение на много години разпространяваше предразсъдъци срещу България и Румъния. Но трябва да сме обективни, разбира се, че има проблеми с корупцията. Въпросът е, че когато става въпрос за Шенген, има критерии.

България, Румъния са покрили критериите и трябва да им бъде позволено да влязат и това не би трябвало повече да се коментира. Трябва ли да се борим с корупцията? Да, но това е друг въпрос, който не е свързан пряко с Шенген.

Министър-председателят си създаде проблем, защото парламентът е най-висшият орган в Нидерландия и игнорирайки резолюцията му, ще трябва да плати твърде висока цена. Въпросът е дали той желае да похарчи политически капитал за това? Защото той изпитва достатъчно други трудности в политиката на местно ниво, с които трябва да се справя.

Допълнителни проблеми са свързани с миграцията. Миналата седмица Рюте се върна спешно от срещата на G20, за да убеди парламента да подкрепи определено законодателство. Дали така би постъпил и за членството на България в Шенген? Честно казано, не знам.

Имаме коалиционно правителство, от една страна е партията на министър-председателя (Народната партия за свобода и демокрация - VVD). От друга страна, моята партия (Демократи '66 - D66) и християндемократите, Християндемократическия алианс (CDA) сме по-скоро "за" и най-малката партия в управлението (Християнски съюз - CU) е против. Освен това има и някои опозиционни партии, които подкрепят.

В същото време Рюте е единственият, който има властта да вземе окончателното решение в Нидерландия.

Тази седмица ще бъде публикуван CVM, мониторинговият механизъм за Румъния, може да има информация от ЕК и за България по темата. Смятате ли, че това може да промени решението на Рюте?

Според мен той е напълно наясно със ситуацията, но както казах, в продължение на много години убеждаваше всички, че България и Румъния не са подходящи да се присъединят, че са много корумпирани държави и т.н.

Сега Рюте се нуждае от солиден аргумент, за да убеди парламента в противното. Вижте, имаше много технически оценки. Официално е установено, че България и Румъния отговарят на критериите и той знае това. Но въпросът е, че има много солидно крайнодясно крило в националния парламент и ще бъде трудно да бъде убедено.

От друга страна, съжалявам, че го казвам, но цялата тази "междуправителствена Европа" не работи. Създават се порочни практики като търговия, изнудване, което е несправедливо. А Европейският парламент - наднационалният орган, в който гледаме общия интерес на Европейския съюз, няма достатъчно власт да взима тези решения.

Ако нидерландският министър-председател инициира решение за отделно гласуване за Румъния и България в Европейският съвет, трябва ли това да минава отново през Европейския парламент?

Възможно е да се случи, чрез европейските депутати да се инициира такава резолюция в Европейския парламент, не знам какъв би бил резултатът от нея.

Според мен, ако партията на министър-председателя промени решението си, това би било достатъчно за мнозинство. Но ако е истина това, че ще предложи отделно приемане на България и Румъния, това ще е катастрофа.

Познавайки го, не мога да го изключа. В същото време ние сме по средата на война, милиони бежанци пристигат в ЕС, изправени пред енергийна криза, пред инфлационна криза, антиевропейски сили набират сила в Европа, би било политически глупаво да се ощети България по този начин в този момент.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xqm551122017 avatar :-|
    xqm551122017
    • + 2

    Редно е да оправим себе си, преди да се самоуспокоим с унгарците. Унгарците дадоха нелош протестен отпор на Орбан наскоро. Енергийно са по-прецакани от нас, но да гледаме нашата си паничка.
    И не, при положение че на наша територия се случват такива трагедии, където страдат наши полицаи, какъв Шенген, какви пет лева...

    Нередност?
Нов коментар