Инфлацията в САЩ падна под 5% за първи път от две години

Добрите данни карат инвеститорите да залагат на понижения на лихвите още тази година, но може да останат разочаровани

Годишната инфлация се забавя с едва 0.1 пункта спрямо предходния месец
Годишната инфлация се забавя с едва 0.1 пункта спрямо предходния месец
Годишната инфлация се забавя с едва 0.1 пункта спрямо предходния месец    ©  Unsplash.com
Годишната инфлация се забавя с едва 0.1 пункта спрямо предходния месец    ©  Unsplash.com
Темата накратко
  • Ръстът на цените в САЩ се забавя до 4.9% на годишна база през април, давайки оптимизъм на пазарите.
  • Ценовото напрежение обаче остава силно в услугите и други сектори.
  • Все още силното потребление и горещият пазар на труда усложняват задачата на Фед.

Инфлацията в САЩ през април падна под 5% за първи път от 2021 г. на фона на агресивна кампания на покачване на лихвите на Федералния резерв. Ръстът на потребителските цени се оказа малко по-слаб от очаквания и захрани с оптимизъм пазарите, които все повече залагат, че централната банка ще започне да облекчава финансовите условия още тази година. Ценовото напрежение в много сектори обаче остава силно, а спадът на инфлацията с едва 0.1 процентни пункта спрямо предходния месец е почти незначителен.

Цените на някои храни, самолетните билети, новите автомобили и други са паднали миналия месец и са допринесли за това годишният темп на инфлацията да се забави до 4.9%, показват данните. Горивата, употребяваните автомобили, както и повечето услуги обаче са продължили да поскъпват през април, показвайки, че проблемът с бързо растящите разходи няма скоро да си отиде. "Това е стъпка в правилната посока", каза пред Financial Times Кевин Къминс, главен икономист в NatWest Markets за Америка. Но базовата инфлация и разходите за основни услуги все още се покачват с доста устойчиви темпове, предупреждава той.

Прибързан оптимизъм на пазарите

Федералният резерв започна да повишава разходите по заемите през март миналата година. От ниво близо до нула основният лихвен процент на централната банка вече достигна 5 - 5.25% и е най-висок от 2007 г. Затягането на паричната политика цели да направи финансирането по-недостъпно, а спестяването по-привлекателно, което да забави икономическата активност и да облекчи натиска за ръст на цените.

Миналата седмица управителят на Фед Джером Пауъл даде знак, че затягането може да е към края си. Банковите сътресения от последните седмици се очаква допълнително да затегнат кредитирането и да забавят икономиката, подкрепяйки усилията на Фед.

Сега пазарите залагат съвсем малък шанс Фед да вдигне лихвите през юни и дори предвиждат понижения с общо три четвърти пункта до края на годината. Някои икономисти обаче остават скептични. Пауъл намекна, че засега не се предвиждат понижения, освен ако инфлацията не спадне по-бързо от очакваното. Преди дни Goldman Sachs пък стана поредната голяма банка след Barclays, която посъветва клиентите си да не очакват лихвите да тръгнат надолу тази година.

Устойчивата инфлация

Инфлацията остава твърде висока, за да може Фед дори да помисли за обръщане на курса, а ново увеличение през юни е напълно възможно, ако общите данни продължат да показват устойчивост на икономиката, смята Генадий Голдбърг от TD Securities. Пазарът на труда също остава горещ и се счита за един от основните проинфлационни фактори. Въпреки предизвикателните условия потребителите продължават да харчат повече. Потреблението нарасна с 3.7% през първото тримесечие и беше един от малкото компоненти, които подкрепиха американската икономика. Силните резултати на потребителските компании също свидетелстват за нестихващо търсене.

Докато миналата есен инфлацията доминираше като водещ социален проблем преди междинните избори в САЩ, сега тя остава на заден план. Ръстът на цените вече е основна тревога за едва 9% от американците според допитване на Gallup, цитирано от The Wall Street Journal, като остава след теми като управлението на страната, икономиката като цяло, миграцията и оръжията.

Това не е задължително добра новина, тъй като инфлацията все още е над два пъти по-висока от считаните за здравословни 2%, а хората и бизнесите, изглежда, започват да свикват с нея и да я калкулират в плановете си. "Получава се процес, при който постоянни, големи сътресения на инфлацията започват да се вграждат в определянето на цените и заплатите", каза Брус Касман, главен икономист в JPMorgan Chase. Въпреки че засега дългосрочните очаквания за инфлацията се движат около 2%, ако тя бъде изпусната от контрол, задачата на Фед може да стане доста по-трудна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dani_2077 avatar :-?
    dani_2077

    Джером Пауъл много ясно каза, че ще изчакат поне три месеца за да вземат решение въз основа на нови данни. Сега всички изводи/заключения/статии са безмислени 🤷🏻‍♂️.

    Нередност?
Нов коментар