🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордите при износа са към края си

Експортът расте с 8.3% към март след двуцифрените темпове миналата година

Март е първият месец със спад на износа от началото на 2021 г.
Март е първият месец със спад на износа от началото на 2021 г.
Март е първият месец със спад на износа от началото на 2021 г.    ©  Георги Кожухаров
Март е първият месец със спад на износа от началото на 2021 г.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Силните резултати на българския износ от последните две години изглежда са към края си. Стойността на експорта продължава да се увеличава на годишна база, но вече доста по-бавно - с 8.3% към март, показват предварителни данни на националната статистика. Така ръстът пада до едноцифрено ниво за първи път от началото на 2021 г., когато започна възстановителният бум след пандемията и покачването на цените. Продажбите на ток и горива, мазнини и разнообразни артикули, които бяха двигател на рекордните резултати, вече отчитат спад в първите месеци на тази година.

През първото тримесечие общо зад граница е реализирана българска продукция за 22.8 млрд. лв. Само през третия месец продажбите са за 8 млрд. лв., което е най-високата стойност от началото на годината. Въпреки това тя не успява да подобри силния резултат от година по-рано. Така март се оказва първият месец със спад от началото на 2021 г. Понижението от половин процент обаче е минимално и е възможно да претърпи промени с постъпването на по-пълни данни.

Забавянето на ръста на износа започна още в края на миналата година и стана по-осезаемо през последните месеци. Рекордните резултати бяха по-скоро изключение и дойдоха вследствие на високите цени, особено в енергетиката, както и от инерцията от възстановяването на икономите след ковид. Вече високата база за сравнение е трудна за надскачане, особено докато цените на световните пазари се стабилизират или дори спадат.

Такъв е случаят в сектор енергетика. През първите пет месеца износът на електроенергия от България е намалял с над 60% по данни на Електроенергийния системен оператор. След миналогодишния бум на износа на горива за Украйна, през последните месеци той също се забавя.

Отслабването на външната търговия е логично и предвид скромния растеж на европейските икономики, където България реализира по-голямата част от своя износ. Прогнозите на повечето институции са експортът да продължи да се забавя под тежестта на отслабващото външно търсене, докато потенциалът за разширяване към нови пазари се изчерпва.

Повече машини и храни, по-малко мазнини и енергия

Износът на стоки към страните извън ЕС засега се оказва по-устойчив и към март расте с 14.5% на годишна база, докато по предварителни оценки този към европейския пазар се увеличава с едва 5%. Въпреки това търговията със страните от съюза остава водеща и е малко под две трети от общата.

Продължават да се представят силно продажбите на машини и храни към трети страни, които растат съответно със 79% и 51%. С изключение на тях обаче повечето останали групи стоки са на минус, включително суровини, естествени масла и мазнини, дори и енергийните продукти.

Топ 3 търговски партньори на България извън ЕС през първото тримесечие са Турция, Великобритания и САЩ, като и с трите страни обменът се увеличава. След тях се нареждат Украйна с близо 200% ръст. Износът към Китай, който миналата година вървеше надолу, започва да се възстановява, вероятно след като страната премахна строгите ограничения срещу ковид, като и е с 22% нагоре на годишна база.

По-пълни данни за износа към ЕС се публикуват с месец назад, но забавянето е видимо още през януари и февруари. В тази посока ръстът се поддържа от разнообразни готови продукти, машини и храни. Продажбите на химични вещества, енергийни продукти и мазнини обаче намаляват. Германия, Румъния и Италия остават най-големите пазари за български стоки в ЕС.

Все още няма коментари
Нов коментар