🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврозоната се размина с рецесия, но инфлацията в няколко страни неочаквано нараства

Разнопосочните данни ще затруднят ЕЦБ, на която ѝ предстои ново решение за лихвите в началото на май

На практика вече половин година еврозоната тича на едно място, след като предходното тримесечие също регистрира растеж, близък до нулата
На практика вече половин година еврозоната тича на едно място, след като предходното тримесечие също регистрира растеж, близък до нулата
На практика вече половин година еврозоната тича на едно място, след като предходното тримесечие също регистрира растеж, близък до нулата    ©  Reuters
На практика вече половин година еврозоната тича на едно място, след като предходното тримесечие също регистрира растеж, близък до нулата    ©  Reuters
Темата накратко
  • Еврозоната успява да избегне рецесия тази зима, но на практика е в застой.
  • Високата инфлация и покачващите се лихви удрят растежа по линия на потреблението.
  • Нов изненадващ ръст на инфлацията във Франция и Испания ще направи по-трудно предстоящото решение на ЕЦБ за лихвите.

Икономиката на еврозоната отчита скромен растеж през първото тримесечие на 2023 г., който не успява да достигне прогнозите на пазарите и анализаторите, показват предварителни данни на Евростат. Все пак минималното разширяване с 0.1% на тримесечна база означава, че широкоразпространените страхове от рецесия тази зима така и не се сбъднаха. На практика обаче вече половин година еврозоната тича на едно място, след като предходното тримесечие също регистрира растеж, близък до нулата.

През януари - март брутният вътрешен продукт на еврозоната реално нараства с 0.1% спрямо последното тримесечие на 2022 г., което е наполовина на и без това ниските очаквания на икономистите, участвали в допитване на Reuters по темата. На годишна база ръстът е 1.3% и продължава да се забавя след постигнатите 1.8% през предходния период на фона на все още високата инфлация и покачващите се лихви. Това е най-слабият резултат сред останалите водещи световни икономики - на годишна база американският БВП се разшири с 1.6% през първото тримесечие, а китайката икономика нарасна с 4.5%. Европейският съюз като цяло също отчита слаб ръст от 0.3% на тримесечна база и 1.3% на годишна.

Макар еврозоната технически да успява да избегне рецесия, растежът тази година се очаква да бъде един от най-ниските в историята на блока заради спадащите реални доходи и нарастващите разходи по заемите. Европейската комисия прогнозира, че еврозоната ще се разшири с 0.9% през 2023 г. и с 1.5% догодина. Към рисковете се натрупват още отслабващото външно търсене и общата несигурност, свързана с войната в Украйна.

Външното търсене засега подкрепя растежа

Най-голямата европейска икономика, германската, на практика е в застой през първото тримесечие след спад от половин процент през предходното. Франция, Италия и Испания леко надхвърлят прогнозите и регистрират по-силен растеж.

В няколко икономики за растежа допринася износът, който компенсира спадащото или стагниращото вътрешно потребление. Френският износ нараства с 1.1%, отчасти компенсирайки по-слабите потребителски разходи. Вносът е надолу, което означава, че външната търговия е допринесла за общия ръст. Испанският износ се увеличава с 5.8% спрямо предходното тримесечие благодарение на възстановяващия се туризъм, докато вътрешното търсене се свива с 0.8%. Германия също докладва силен ръст на износа и на инвестициите, който обаче е заличен от отслабващото потребление на домакинствата в страната.

Инфлацията остава водещ проблем

Инфлацията във Франция неочаквано нараства през април до 6.9% в сравнение с 6.7% предходния месец и подчертава, че пътят към връщане към нормалните нива ще е труден и неравномерен. Ръстът на цените в Испания също се ускорява през април до 3.8%, макар да е сред най-ниските в еврозоната.

Смесените сигнали, които данните изпращат, ще затруднят Европейската централна банка, която в началото на май отново трябва да вземе решение накъде да поемат лихвите. Икономистите са разделени в прогнозите си дали банката ще забави темпото и ще премине към повишения от по четвърт пункт, или ще запази досегашната си решителност. По-рано МВФ предупреди централните банкери да не обявяват прибързана победа над инфлацията и да не рискуват да спрат затягането на паричната политика твърде рано.

Все още няма коментари
Нов коментар