🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВФ и СТО: Геополитическото напрежение ще ограничи ръста на износа и ще затрудни инвестициите

Организациите подобряват очакванията си за 2023, но проблемите далеч не са си отишли

Тази година се очаква растежът на износа да бъде само 1.7% - доста под средното ниво за последното десетилетие от 2.6%
Тази година се очаква растежът на износа да бъде само 1.7% - доста под средното ниво за последното десетилетие от 2.6%
Тази година се очаква растежът на износа да бъде само 1.7% - доста под средното ниво за последното десетилетие от 2.6%    ©  Reuters
Тази година се очаква растежът на износа да бъде само 1.7% - доста под средното ниво за последното десетилетие от 2.6%    ©  Reuters

Международният валутен фонд (МВФ) и Световната търговска организация (СТО) обявиха в отделни съобщения, че геополитическото напрежение ще даде негативно отражение върху тазгодишния икономически растеж. СТО предупреждава, че това е главният фактор зад свиването на ръста на износ, който се очаква да бъде отчетен тази година, докато според МВФ разделянето на два отделни геополитически лагера води до сериозно фрагментиране на международните инвестиции.

Затруднения за търговията

Търговската организация разпространи свое изследване, според което износът се е увеличил с 2.7% през 2022 г. - по-ниско от очакваното, тъй като войната в Украйна и санкциите срещу Русия нанесоха щети на веригите за доставки, които все още се възстановяваха от пандемията. Тази година се очаква растежът да бъде още по-бавен, само 1.7% - доста под средното ниво за последното десетилетие от 2.6%.

Освен обтегнатите отношения около войната в Украйна СТО изтъква и повишаващите се лихвени проценти като фактор зад тази тенденция. Според Ралф Оса, главен икономист на организацията, покачването на основните лихвени проценти е разкрило уязвимост във финансовия сектор, като тя може да стане много по-сериозна, в случай че не бъдат взети мерки. "Правителствата и регулаторите трябва да бъдат нащрек за тези и други финансови рискове през следващите месеци", казва той пред Financial Times.

В доклади, публикувани преди годишната среща на фонда, МВФ отбелязва, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) все повече текат между държави, които са геополитически съюзници, а не тези, които са географски близки. Пример за това са ПЧИ между Китай и САЩ, които намаляват от 2015 г. насам, тъй като страните все повече се гледат една на друга като на стратегически съперници.

Инвестиции при приятели

Фондът също така установи, че повишеното напрежение между двете най-големи икономики в света е намалило техните парични потоци и банково кредитиране с около 15%. Въпреки че все по-често локализирането на капитали в приятелски страни - феномен, известен като friendshoring - може да подобри политическата сигурност, МВФ предупреди, че тенденцията вероятно ще намали разнообразието от рискове, което би увеличило шансовете за икономически спадове.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън призова миналата година компаниите да продължат да търсят инвестиционни локации извън САЩ, но да дадат приоритет на поддържането на приятели във веригите за доставки "със страни, на които знаем, че можем да разчитаме". Тези политики заедно с нарастващото напрежение от 2016 г. насам могат да се видят в данните, се казва в доклада на МВФ, като преките чуждестранни инвестиции намаляват от 2008 г. насам и все по-често текат между страни, които са били геополитически съюзници.

Нарастващото геополитическо напрежение допълнително се засилва от паричните потоци между страни с портфейлни баланси и банково кредитиране, които са сериозно засегнати от влошаването на политическите отношения в световен мащаб. Ефектите от фрагментацията на глобалния инвестиционен пейзаж вероятно ще бъдат усетени най-силно от нововъзникващите икономики, които са по-зависими от вътрешните инвестиции от чуждестранни компании, се казва в доклада. По-бедните страни са почти два пъти по-уязвими от нарастващото геополитическо напрежение от развитите икономики, смята МВФ.

Въпреки умереният тон прогнозите на СТО са по-добри от предишните, които бяха направени през октомври, когато очакванията за рецесия и проблеми с намирането на алтернативни източници на енергия все още бяха в пика си. Все пак се очаква търговията да изостава от по-широкия глобален растеж. "Не е добре, но е по-малко лошо", каза Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на СТО, пред Financial Times.

Според нея подобренията са последвали облекчаването на прекъсванията на веригата за доставки през последните месеци. Разхлабването на блокадите в Китай също е спомогнало за отприщването на натрупаното потребителско търсене, което е довело и до увеличаване на международната търговия.

Оконджо-Ивеала също така не подмина и въпроса с доставките на различни култури, които са сериозно намалени заради войната в Украйна. Организацията продължава да се притеснява от евентуален глад, главно в Африка. Въпреки това до момента страните успяват да се справят добре с намирането на алтернативни източници, като добър пример за това е Етиопия. Страната разчиташе на доставки на жито от региона на Черно море, като те покриваха над 50% от нуждите, но вече САЩ и Аржентина отговарят за тези дялове.