🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Министерството на финансите ще се цели в дефицит под 3% за тази година

Депутатите в ресорната комисия приеха окончателно удължаване на удължителния план, който ще действа до 31 юли

Следващата седмица представители на бюджетната комисия ще имат среща в ресорното министерство, за да обсъдят параметрите на бюджет 2023 с Асен Василев.
Следващата седмица представители на бюджетната комисия ще имат среща в ресорното министерство, за да обсъдят параметрите на бюджет 2023 с Асен Василев.
Следващата седмица представители на бюджетната комисия ще имат среща в ресорното министерство, за да обсъдят параметрите на бюджет 2023 с Асен Василев.    ©  Георги Кожухаров
Следващата седмица представители на бюджетната комисия ще имат среща в ресорното министерство, за да обсъдят параметрите на бюджет 2023 с Асен Василев.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на финансите разработва бюджет за тази година, който да е с дефицит от 3% от БВП по европейската методология и дори под 3% на касова основа. Това стана ясно от думите на зам. финансовия министър Георги Клисурски по време на заседание на ресорната бюджетна комисия в парламента. Тя прие с леки поправи удължението на удължителния закон за бюджета, с който държавата да работи до приемането на нормален финансов план за тази година. Целта е това да се случи до края на юли.

По време на иначе рутинното заседание още веднъж стана ясно, че няма никаква стиковка между депутатите от ГЕРБ и от ПП-ДБ, които гласуваха различно много от текстовете в проекта. В един момент дори се наложи временният председател на бюджетна комисия Петър Чобанов (ДПС) да даде 5-минутна почивка, за да може "новото мнозинство" да уточни помежду си какво точно иска да се приеме.

Какво се гласува

В ресорната комисия във вторник беше прието на второ четене второ удължаване на действието на миналогодишния бюджет, след като срокът на първото изтече на 11 юни. То ще е със срок на действие до 31 юли, като дотогава трябва да има приет редовен финансов план на държавата. А по неофициална информация на "Капитал" проект на такъв вероятно ще има готов през следващата седмица.

Депутатите подкрепиха искането на Министерството на финансите да се премахне заложеното ограничение държавата да използва текущо средствата, предвидени за финансиране на проекти и програми на ЕС. Те са вид целеви средства, които са част от единната сметка и от фискалния резерв. И обикновено през годината служат като вид оборотни пари за държавата в моменти, в които прави разходи срещу бъдещи приходи. Например пенсиите се изплащат през първите дни на месеца, докато постъпленията по ДДС са на 14-о число. За сметка на това беше разписана изрична забрана по този начин да се ползват парите от т. нар. Сребърен фонд, който също е част от единната сметка и от фискалния резерв и е около 3.9 мрд. лв. към края на май.

Поне засега не се мисли и за ново удължаване на изтичащи ДДС преференции. До 1 юли с 9% косвен данък се облагат доставките на централно отопление и на природен газ. Преференциите за ресторанти, хляб, брашно, обща туристическа услуга обаче изтичат чак в края на тази година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар