🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов бюджет, Планът за възстановяване и службите: първите приоритети на кабинета "Денков - Габриел"

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ ще бъде гласувано от парламента във вторник

Николай Денков върна на президента Румен Радев папката с изпълнения мандат за съставяне на правителство
Николай Денков върна на президента Румен Радев папката с изпълнения мандат за съставяне на правителство
Николай Денков върна на президента Румен Радев папката с изпълнения мандат за съставяне на правителство    ©  Юлия Лазарова
Николай Денков върна на президента Румен Радев папката с изпълнения мандат за съставяне на правителство    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Номинираният за ротационен премиер Николай Денков върна на президента Румен Радев папката със структурата и състава на бъдещото правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ и така изпълни втория мандат за съставяне на кабинет.

"Връщам проект за структура и състав на Министерския съвет. Очакваме да издадете указ да бъде гласуван в Народното събрание, ако събере мнозинство, и след това гладко да направим прехвърляне на властта, така както се изисква от конституцията. Всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, парламентът и президентската институция работят заедно за развитието на държавата", каза Денков.

Радев отговори, че България има нужда от институции и политици, които да се ръководят от интересите на народа и които да работят за "сигурност, справедливост и срещу корупцията".

Сватбения марш под прозорците на президентството

Връщането на мандата на президента се очакваше с интерес, защото при връчването му точно преди седмица президентът посъветва Николай Денков да не го изпълнява. Сега церемонията продължи по-малко от три минути и отново завърши без ръкостискане между кандидата за премиер и държавния глава. Вместо това той увери, че ще издаде възможно най-бързо указа, за да може гласуването на правителството в парламента да стане бързо, с уточнението, че се надява депутатите "да гласуват по съвест" за него.

Направи впечатление и че на церемонията по връщането на мандата освен Денков присъстваха и лидерите на партиите от коалицията ПП-ДБ, но нямаше нито един представител на ГЕРБ. Дори номинираната за ротационен премиер Мария Габриел, която ще заеме поста през вторите девет месеца, не дойде в президентството. По-късно пред журналисти Денков обясни, че в това няма никакъв знак, защото ПП-ДБ са мандатоносители, и уточни, че в неделя двамата с Габриел са имали "продължителна и конструктивна" среща. "Не търсете интриги там, където няма", каза той.

Докато лидерите на коалицията и Денков изчакваха в залата да влезе президентът, се чу сватбеният марш, пуснат от малобройна групичка от хора, които протестираха пред президентството с плакати с надпис "Шарлатани". Така президентът нарече съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев по време на управлението на четворната коалиция. Сред протестиращите беше и лидерът на "Изправи се БГ" Мая Манолова, която на последните избори се яви в неуспялата да влезе в Народното събрание коалиция "Левицата!".

Гласуването на структурата и състава на правителството ще бъде във вторник на извънредно заседание на парламента, което беше свикано от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Първата и втората политическа сила в парламента имат мнозинство от общо 132-ма депутати, които са достатъчни, за да прокарат правителството.

Приоритетите: нов бюджет, планът за възстановяване и службите

След края на церемонията Денков заяви, че е много важно да се направи "плавен и спокоен" преход на властта. Кандидатът за ротационен премиер очерта и спешните задачи пред новото правителство.

Първата е свързана с Плана за възстановяване и устойчивост и необходимостта спешно да се приемат законодателни промени, свързани с него.

"Трябва по най-бързия начин да видим как може да бъде подготвен бюджетът за тази година. Този бюджет трябва да се изтегли и в максимално кратки срокове да се направи нов без този абсурден дефицит. Той трябва да отразява сегашната ситуация, защото сега работим по бюджет, приеман още по времето на Асен Василев от предишното редовно правителство в друга ситуация, при други обстоятелства".

Николай Денков
Николай Денков

По повод станалата актуална след изтеклите записи тема за смяната на директорите на службите за сигурност кандидатът за премиер заяви, че казаното в разговорите в рамките на националния съвет на ПП е било изтълкувано превратно. "Службите трябва да служат на България и точно по тази причина цялата идея на смените на техните ръководства да има разпределена отговорност. Да не се избират само от Министерския съвет, а и от президента. Тази конструкция работи добре до момента, до който служебните правителства не станат по-дълги от редовните. Защото се оказва, че цялото разделение на властите вече не съществува. Ръководствата на службите в момента са избрани от един-единствен човек и това е президентът Радев през служебните правителства", заяви Денков. По думите му изпълнителната власт трябва да работи в синхрон със службите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 1

    Гледам, че тук бъдещото правителсто се нарича D&G, а не коалиционно между ГЕРБ и ППДБ. Вероятно за да се минимализира пагубният ефект, че жълтопаветниците се приютиха под полата на мафията само и само, за да стъпят във властта.
    И в това правителство Маша Неделчева- G не влиза в лично качество, а като представител на партията си с всичките ѝ родилни петна, на които се нагледахме 12 години: корупция, авторитаризъм, злоупотреба с власт, пране на пари, търговия с влияние, простотия.
    Така че - чисти няма.
    Още повече, че в разговорите за т.нар. "конституционно мнозинство" от страна на ДПС участваше и символът на българската мафия Делян Пеевски.
    Това са факти.
    Замитайки ги под килима, Капитал опитва да подмени смисъла на това, което се прави. Защото колаборацията на декларативната антимафия по всички линии с мафията (ГЕРБ, ДПС) означава само едно нещо - същите недъзи ще продължат да ни съпътстват, по под чужд флаг. И каналите ще се оглавяват от други - "добри" криминали.
    Егати подмяната!

    Нередност?
Нов коментар