Бюджет 2023: Дефицитът пада до 3% чрез повече ДДС постъпления и по-малко капиталови разходи (таблица)

Финансовият министър Асен Василев представи основната рамка на плана си за държавните финанси, който трябва да е готов в началото на юли

Моето мнение е, че по средата на годината не е хубаво да се пипат данъци, обясни Асен Василев.
Моето мнение е, че по средата на годината не е хубаво да се пипат данъци, обясни Асен Василев.
Моето мнение е, че по средата на годината не е хубаво да се пипат данъци, обясни Асен Василев.    ©  Велко Ангелов
Моето мнение е, че по средата на годината не е хубаво да се пипат данъци, обясни Асен Василев.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на финансите подготвя бюджет за тази година с дефицит от 2.5% от БВП на касова и 3% на начислена основа. Зад този резултат стоят очаквания за по-малко капиталови разходи и пари за издръжка, повече постъпления от ДДС и от дивиденти на държавните дружества, както и България да получи второ плащане по Плана за възстановяване още през тази година. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев, който представи основни параметри от новия проект. Планът на правителството е той да бъде внесен за гласуване от парламента през първата седмица на юли и да бъде одобрен от депутатите за месец.

Не се предвиждат промени в данъчната политика, като в средата на годината изтичат преференциалните ставки по ДДС за доставките на природен газ и на топлофикациите. Съдбата на останалите ДДС облекчения, които изтичат в края на тази година, по-скоро ще стане ясна през есента при подготовката на Бюджет 2024 г.

Василев определи проектобюджета като изпълним. И допълни, че дори да не успеем да получим второ плащане по ПВУ до края на годината (то би трябвало да е за 724 млн. евро), това ще се отрази на дефицита на касова, а не на начислена основа (която гледа Брюксел). Така България ще отговаря на критерия за бюджетен дефицит и дълг, които са важни за влизане в еврозоната. Засега страната потвърждава целта си да няма ново отлагане и това да стане от 2025 г.

Какво се променя

Министерството работи с макрорамката на служебния кабинет, т.е. очакванията са за 1.8% ръст на БВП тази година или номинално 184.486 млрд. лв. и средногодишна инфлация от 7.8%. Очакваният номинален дефицит е в размер на 4.582 млрд. лв., като в сравнение с проекта на служебния кабинет се свива с около 7.3 млрд. лв.

Математиката зад този резултат е следната:

  • Държавата ще поиска от своите дружества да й изплатят 100% дивидент, което ще увеличи приходите със 780 млн. лв.
  • Към тях трябва да се добавят и около 1.5 млрд. лв., които трябва да дойдат като втори транш по ПВУ. За това плащане трябва да бъдат изпълнени още 33 цели. Повечето от тях са свързани с приемането на закони и нормативни документи, но има и такива, които изискват обявяването на обществени поръчки или например провеждането на търгове за нови ВЕИ мощности, които са изцяло в ръцете на изпълнителната власт и министъра на енергетиката Румен Радев.
  • Очакват се и повече ДДС постъпления, като така по думите на Василев общо приходната част на бюджет 2023 ще се увеличи с 3.56 млрд. лв. до общо над 69 млрд. лв.
  • Министерството предвижда и намаление на някои разходни пера. Двете най-едри са по-малко капиталови разходи (надолу с 1.86 млрд. лв.) и по-малко разходи за издръжка (минус около 1.5 млрд. лв.)

Всички предвидени увеличения на заплати (в някои ведомства, които не са получили такива през миналата година, както и на учителите) ще се запазят. Пенсиите се увеличават с 12% от средата на годината по план, а освен това ще бъдат вкарани и някои други допълнителни разходи като увеличение на втората година майчинство, по-високи стипендии, фонд за култура, за спорт и т.н.

Не се предвижда размерът на държавния дълг да расте спрямо БВП, като към края на 2022 г. съотношението е около 24%. За дълговата политика министърът обяви, че ще говори, когато вече има готов бюджет. Но държавата ще трябва да потърси финансиране от пазарите в размер на предвиждания дефицит за тази година - т.е. поне за 4.6 млрд. лв. Тя вече в началото на годината пласира 1.5 млрд. евро облигации на международните пазари, но те покриват падежиращя през годината дълг.

Приемането на бюджет за тази година беше обявено като пръв приоритет на новия кабинет от премиера Николай Денков. Задачата наистина е спешна - вече половин година държавата работи с т. нар. удължителен закон, който досега й позволяваше да се разплаща нормално, но не и да провежда нормални политики.

Основният риск беше в края на годината държавните финанси да финишират с огромен минус, което означава повече и по-скъп дълг, сигнал към анализаторите и инвеститорите за трайно влошаване на фискалната дисциплина на страната и процедура по свръхдефицит от Брюксел и край на амбицията за приемане на еврото в най-скоро време. С проекта за бюджет в рамките на позволените по европейските правила 3% тези опасения се тушират, като сега основната въпросителна е дали новите разчети са реалистични.

*Текстът е допълнен с таблица, която показва основните параметри по Консолидираната фискална програма

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 6
    • + 2

    не ги е срам! ДДС подаръци за мутрите (фитнесите) и ресторантьорите продължават, за сметка на всички граждани! В замяна увеличават газта, тока и намаляват данъчните облекчения за деца

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 4

    За да падне дефицитът, трябва да се вдигнат приходите. Изкуствено. Като се скрият например обезценките на активите на БЕХ и така 1 млрд. се запишат като печалба...
    Ишеретчета!
    Коментар по темата на финансовия експерт Стефан Антонов:
    https://glasove.com/na-fokus/asen-vasilev-iska-beh-da-dopishe-1-mlrd-lv-pechalba-vav-finansoviya-si-otchet

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#2] от "masay":

    Май си от Африка. Какво правят твоите съселяни масаите в Кения и Танзания.
    За България по-добре бе се изказвай - нищо не ти се разбира.
    Коментари в Гласове - слушай ги с Дачков, а нас не ни занимавай с глупости.

    Нередност?
  • 4
    realguru avatar :-|
    realguru
    • - 1

    Бе нали щеше да има пари за мостове, тунели, магистрали - май само празни обещания се оказаха, все пак асфалт не се яде, па и асфалта не може да гласува.

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    До коментар [#3] от "popopo":

    Материята е специфична и, ако както признаваш - нищо не разбираш, логично е да не вземаш отношение...
    Иначе освен с кухи приходи, Василев опитва да

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Нещо натиснах.

    Васил опитва да "затвори" бюджета на лелеяните 3% и като реже разходите. Като например тия за компенсиране на бедствията от миналата седмица:
    https://trud.bg/ %D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4-news-%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%81/

    Освен това никъде в текстовете на Василев и дума няма за нов дълг. А това е несериозно е илиментарен опит да се съкрати разходната част, поне докато мине през гласуване.
    Което е измама.

    Нередност?
Нов коментар