Къде се изпари милиардната печалба на БЕХ

Холдингът е отписал близо 700 млн. лв. дълг на "Булгаргаз", заради което печалбата му за 2022 г. е спаднала драстично

Иван Андреев, изпълнителен директор на БЕХ, беше назначен по време на последния кабинет на ГЕРБ, но успя да се задържи при всички рокади и служебни правителства
Иван Андреев, изпълнителен директор на БЕХ, беше назначен по време на последния кабинет на ГЕРБ, но успя да се задържи при всички рокади и служебни правителства
Иван Андреев, изпълнителен директор на БЕХ, беше назначен по време на последния кабинет на ГЕРБ, но успя да се задържи при всички рокади и служебни правителства    ©  Юлия Лазарова
Иван Андреев, изпълнителен директор на БЕХ, беше назначен по време на последния кабинет на ГЕРБ, но успя да се задържи при всички рокади и служебни правителства    ©  Юлия Лазарова
Темата накратко
  • В държавния енергиен холдинг има кеш от над 2 млрд. лв., но финансовият министър е поставен в ситуация да не може да изтегли голяма част като дивидент.
  • Холдингът е отписал близо 700 млн. лв. дълг на "Булгаргаз", заради което печалбата му за 2022 г. е спаднала драстично.
  • В цялата история очевидно не става дума за липсата на пари или за изчезването им, а за това кой и как да ги харчи.

От близо 1.6 млрд. лева в предварителния отчет печалбата на Българския енергиен холдинг се свива до под 600 милиона в окончателния одитиран индивидуален годишен финансов отчет. "Изчезването" на този милиард предизвика напрежение, тъй като финансовият министър Асен Василев иска БЕХ да преведе в държавния бюджет цялата сума от 1.6 милиарда. Целта e с тези средства на склад да се свие бюджетният дефицит за тази година под 3% от БВП и това да стане без вдигане на данъци.

От другата страна стои мощна съпротива: представители на ИТН, енергийни експерти, както и председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев твърдят, че това ще обезкърви държавната енергетика. Освен това се зародиха и съмнения, че счетоводното изтриване на един милиард е своеобразен саботаж срещу новото правителство от страна на управлявания все още от хора на служебния кабинет на президента Румен Радев холдинг.

Финалният отчет на БЕХ показва, че понижението на печалбата се дължи основно на обезценка на дълговете на "Булгаргаз", които бяха през втората половина на 2022 г.. Фактически в касата на енергийния холдинг печалбата от 1.6 млрд. лв. остава налична, просто не може да бъде изтеглена от държавата като дивидент. Освен това самият БЕХ има още близо 1 млрд. лв. кешови наличности от предишни години, така че за обезкървяване не може да става дума. Нещо повече - все още БЕХ не е получил дивиденти от огромните печалби на дружествата си за 2022 г., които сумарно надхвърлят внушителните 3.38 милиарда лева. Така че в системата фактически има огромен финансов резерв и големият въпрос очевидно е кой и как ще го харчи.

Какво показва одитираният отчет на БЕХ

През февруари тази година енергийният холдинг, в който влизат АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2", НЕК, "Булгаргаз", "Мини Марица-изток", ЕСО и "Булгартрансгаз", публикува предварителен индивидуален отчет, в който за 2022 г. е отчетена нетна печалба в размер на 1.59 млрд. лв. Тя е формирана от 1 млрд. лв. приходи от дивиденти (основно платени от формираната печалба от дружествата през 2021 г.) и финансови приходи от 720 млн. лв., а отчетените основни разходи са за данъци и лихви и са общо почти 140 млн. лв.

В същия отчет е посочено, че наличните парични средства и еквиваленти към началото на 2023 г. са малко над 2.29 милиарда лева.

Между първия и втория отчет са изчезнали счетоводно 1 млрд. лв. , а не от сметките на БЕХ. Самата практика да обезцениш вземания от собствените си дъщерни дружества съдържа много въпроси. Ако не могат да ги върнат, какво БЕХ е направил да подмени ръководствата и да подсигури, че тези дружества няма да фалират. Ако няма да фалират и се управляват добре, защо се прави обезценката. Така че БЕХ дължи много обяснения.

Асен Василев, министър на финансите
Асен Василев, министър на финансите

Няколко месеца по-късно обаче в одитирания вече отчет, който бе подаден за вписване в Търговския регистър на 26 юни, печалбата вече е само 582 млн. лв. Приходите остават същите, но разходите набъбват с над 1 млрд. лв. - в перото "обезценки". Наличните парични средства, логично, си остават пак 2.29 милиарда лева. С други думи парите не изчезват, а само печалбата счетоводно се свива. Така обаче финансовият министър не може да изтегли наличния кеш като дивидент за държавния бюджет и парите остават на разположение на самите дружества.

Ръководството на самия Български енергиен холдинг бе назначено през април от служебния кабинет. Също при управлението на президента Радев бяха сменени или преназначени повечето шефове на другите енергийни дружества в холдинга.

"Булгаргаз" да почерпи

Начислените изведнъж обезценки на вземания по предоставени заеми към свързани лица (държавни дружества от групата на БЕХ) са в размер на почти 1.14 млрд. лв. Основната част от тях са към газовия доставчик "Булгаргаз".

Допреди 2021 г. газовото дружеството нямаше задължения към БЕХ, но след спирането на доставките от "Газпром" през април 2022 г. и скокът на цените на газа "Булгаргаз" изпадна в ликвидна криза. Това наложи на няколко пъти държавата през БЕХ да осигури средства за плащане на доставките на газ. Общо дадената сума е 852 млн. лв.

Повечето заеми са със срок на погасяване 12 месеца и падежите им реално са през 2023 г., но сега цените на природния газ са близо 10 пъти по-ниски, което прави невъзможно "Булгаргаз" да върне парите на БЕХ. Подобна ситуация обаче не е прецедент - НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2", както и общинската "Топлофикация София", от години дължат милиарди на БЕХ, които постоянно предоговарят и разсрочват.

В случая с "Булгаргаз" обаче назначеното от служебния кабинет ръководство на холдинга предприема друг подход - обезценява задълженията на газовия доставчик с почти 700 млн. лв. Или казано иначе - решава, че има риск парите да не бъдат върнати.

Източници от енергийния сектор твърдят, че този ход на БЕХ е мотивиран с факта, че заради обезценки на съхранения в "Чирен" газ "Булгаргаз" е изпаднал в ситуация на отрицателен капитал и е трябвало да обезценят и вземането си, и инвестицията си. По информация на "Капитал" обаче газовото дружество все пак завършва 2022 г. на оперативна печалба от дейността и няма проблем с обслужването на кредитите си. Обезценки на газа в "Чирен" все пак е имало, но те са били много по-малки.

Така че е възможно просто "Булгаргаз" да е използван като параван от ръководството на БЕХ за "скриване" на печалбата и ограничаване на исканията на финансовия министър.

Как стои този казус от страна на самата "Булгаргаз" към момента не е ясно, тъй като годишният отчет на дружеството е единствен от всички други държавни енергийни дружества, който все още не е публикуван в ресорната държавна агенция.

С колко пари разполага енергетиката

Каквато и да е сега развръзката с парите на БЕХ - министър Василев разпореди проверки от АДФИ и НАП, като освен това поиска да се забрани правенето на обезценки (което може да се окаже незаконно), държавната енергетика без съмнение остава с куп милиарди.

Изминалата 2022 г. беше исторически рекордна за дружествата от сектора и дори ТЕЦ "Марица-изток 2" излезе на голяма печалба. От публичните към момента данни се вижда, че държавните енергийни компании са отчели общо 3.38 млрд. лв. печалба за миналата година, като в сметката не е включена само "Булгаргаз".

Най-голяма е печалбата именно на въглищната централа - 1.19 млрд. лева. Също над милиард е положителният финансов резултат на НЕК. Миналогодишния рекордьор АЕЦ "Козлодуй" този път отчита "само" 730 млн. лв., но причината за това е, че централата покри почти изцяло компенсациите за разходите за ток на бизнеса през 2022 г., които общо надхвърлят 3 млрд. лева.

Освен това "Булгартрансгаз" също отчита добра печалба - над 280 млн. лева, макар че компанията има големи проекти за реализиране, като разширението на "Чирен", газовата връзка до Сърбия и изграждането на терминала в "Александруполис", където е акционер, и съответно ще са нужно доста средства.

Заради високите цени на електроенергията, които доведоха до временен ръст при потреблението на въглища, "Мини Марица-изток" също е на плюс, макар с малко - 7.5 милиона.

Тези печалби, в цялост или частично, тепърва би следвало да бъдат преведени като дивидент в БЕХ през тази година. Отделно самите дружества имат още налични средства по сметките си, които само при АЕЦ-а са над 740 млн. лева.

Според консолидирания отчет на БЕХ за 2022 г. общо в холдинга и дъщерните му компании има общо 4.6 млрд. лв. парични средства и краткосрочни депозити.

Така че в цялата история очевидно не става дума за липсата на пари или за изчезването им, а за това кой и как да ги харчи.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qea50396322 avatar :-|
    Nicki Zhechkov

    Авторът не разбира разликата между печалба и парични потоци. Печалбата на холдинга се формира от печалбите на дъщерните дружества след елиминациите. Дивидентите влияят на паричните потоци само.

    Нередност?
  • 2
    st.stoyanov avatar :-|
    st.stoyanov

    Нищо не се губи ако един е отписал вземане ,друг трябва да отпише даване просто Ревизюрите да си свършат работата, и да си вземат премиите

    Нередност?
  • 3
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Г-н Василев много добре знае, че налични пари и печалба са две различни неща, но просто иска да направи всичко възможно да докараме дефицита до 3% с отлагане на неизбежното само и само да отметнем един критерий за еврото. Чисто счетоводно при свързани дружества неплащането на заем се трансформира с начисляване на разход за дружеството майка. Булгаргаз няма как да събере нужните пари до датата на плащане и това преразглеждане на печалбата на БЕХ е единственото правилно нещо.

    Нередност?
  • 4
    dfr10456532 avatar :-|
    Nikolay Draginov

    Абе защо трябва с наличните пари в касата който са си на дружеството да ида и да си дам сумати такси на банката за внасяне и теглене и след това

    Нередност?
  • 5
    brunhild avatar :-|
    Харвардски Многокнижник

    Г-н Станчев, вземете погледнете по-подробно отчета на БЕХ. Пише точно конкретно защо се обезценяват вземанията от Булгаргаз. Ако не можете да се ориентирате добре, отворете отчета на Булгаргаз.
    А ако и това не ви е достатъчно, предложете на Асен Василев да накара Топлофикация София да си плати доставките на “скъпият газ”, за да има пари за дивиденти

    Нередност?
Нов коментар