Компаниите ще подават данни за парите на каса всеки месец с ДДС декларацията

Ресторанти и фирми с над 50 души ще плащат заплати само по банков път, от догодина ваучерите за храна стават електронни, чуждестранни големи вериги и банки с по-висок данък печалба

Видяхме, че и в най-тежките кризи - COVID-19, войната, политическата криза, въпреки тяхната дълбочина, те не успяха да попречат на фирмите да изработят брутен вътрешен продукт и да внесат данъци, както и гражданите, за да успеем да запазим нисък дефицит, посочи финансовият министър Асен Василев
Видяхме, че и в най-тежките кризи - COVID-19, войната, политическата криза, въпреки тяхната дълбочина, те не успяха да попречат на фирмите да изработят брутен вътрешен продукт и да внесат данъци, както и гражданите, за да успеем да запазим нисък дефицит, посочи финансовият министър Асен Василев
Видяхме, че и в най-тежките кризи - COVID-19, войната, политическата криза, въпреки тяхната дълбочина, те не успяха да попречат на фирмите да изработят брутен вътрешен продукт и да внесат данъци, както и гражданите, за да успеем да запазим нисък дефицит, посочи финансовият министър Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
Видяхме, че и в най-тежките кризи - COVID-19, войната, политическата криза, въпреки тяхната дълбочина, те не успяха да попречат на фирмите да изработят брутен вътрешен продукт и да внесат данъци, както и гражданите, за да успеем да запазим нисък дефицит, посочи финансовият министър Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Компаниите ще са задължени да декларират касовите си наличности всеки месец при подаване на справките-декларации по ДДС, ресторантьорите ще са длъжни да плащат заплатите на персонала си само по банков път, а клиентите им ще могат да откажат да платят сметката, ако заведението не издаде касов бон. Това са част от предложенията за промени в данъчните закони, които са разписани в преходните разпоредби на законопроекта за бюджет 2023. Той беше представен в сряда от финансовия министър Асен Василев, който заяви, че няма да се правят промени в основните данъци, но за сметка на това държавата ще се опита да затегне контрола по плащането им. Промените, ако бъдат одобрени от депутатите, ще се задействат с приемането на бюджета, планирано за началото на август.

Иначе бюджет 2023 е изготвен при разчети за 2.5% от БВП дефицит на касова основа и 3% на начислена (т.е. по методологията на ЕК). Номинално минусът се свива до 4.6 млрд. лв. за тази година - далеч по-нисък спрямо 12-те милиарда, които беше изчислил служебният кабинет.

Оптимизацията е за сметка на очаквани повече приходи (около 1.33 млрд. лв. повече от данъци, 830 млн. лв. от дивиденти на държавните дружества и евентуално второ плащане по Плана за устойчивост) и свиване на някои разходи - за инвестиции и за издръжка. От думите на Василев индиректно стана ясно, че има още резерви в капиталовите разходи и вероятно и след редуцирането им някои от тях ще останат неизпълнени до края на годината.

Василев определи приходите като "напрегнати, но изпълними". И допълни, че на НАП с текстове в преходите и заключителните разпоредби на проекта е вменено затягане на контрола по деклариране на доходите, внасянето им и предварителен контрол върху данъкоплатците, така че без да се натоварва бизнесът, проверките да са по-целенасочени - към фирми, които по една или друга причина може да бъдат идентифицирани като неизрядни.

В доклада към проектобюджета се посочва, че очакваният положителен ефект за бюджета от предвидения пакет от мерки за повишаване на събираемостта е в размер на общо 1.27 млрд. лв. за периода 2023-2024 г.

Какво се променя

- Дружества с персонал 50 или повече души ще са длъжни да изплащат заплатите на наетите само по банков път. Това задължение ще важи и за работодатели, извършващи доставка на ресторантьорски и кетъринг услуги, независимо колко хора работят за тях.

- Дивидентите, независимо от тяхната стойност, също ще трябва да се изплащат само по банков път. Промените са разписани в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

- Министерството предлага и една интересна идея, разписана като промяна в Закона за ДДС - ако ресторант или кетъринг фирма не издадат касова бележка при плащане на сметката, клиентът има право да не я плати.

- Предложението, което засяга най-много бизнеси, вероятно е свързано със справките-декларации по ДДС. Министерството на финансите предлага с тях компаниите да подават информация всеки месец за предходния данъчен период за "общата сума на налични парични средства в касите", както и "размер на вземания по разчети със собственици и персонал, когато надхвърлят праг от 10 хил. лв. По последни данни над 300 хил. дружества са регистрирани по ДДС.

- Екипът на Василев е прегърнал идеята на служебния кабинет да се въведе задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки с висок фискален риск. Такива са например месо, риба, яйца, мляко, плодове и зеленчуци и т.н. (виж пълния списък тук). Това изискване ще е за стоки, чийто превоз започва от територията на друга държава - членка на Европейския съюз, или трета страна и завършва на територията на България или започва от територията на страната и завършва на територията на друга държава членка, както и превози на територията на страната. Очакваният ефект за тази година е 530 млн. лв. повече приходи и 740 млн. лв. допълнително догодина.

- Министерството предлага и две идентични промени в Закона за кредитните институции и в Закона за пазарите на финансови инструменти, с които се дава право на публичните изпълнители заедно с органите по приходите да имат достъп до защитена информация, съответно банкова и търговска тайна. "Такова правомощие ще предостави възможност на публичния изпълнител в НАП да разполага с информация за фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката, и със сведения за притежавани финансови инструменти", се посочва в мотивите. Освен информация за банковите сметки промяната дава право на данъчните да получават и информация от инвестиционни посредници за инвестициите на длъжника в ценни книжа (акции, облигации и т.н.).

- Въведен е акцизен календар за поетапно увеличаване на ставките за цигари и тютюневи изделия за период от четири години. Предлага се течностите за електронни цигари, несъдържащи никотин, и заместителите на тютюна, съдържащи никотин, също да се облагат с акциз.

- До края на юни ще действа намалена на 9% ставка на ДДС за природен газ и тази за доставките на топлофикациите. От 1 юли ДДС за тях става отново 20%. За останалите ДДС преференции ще се решава с бюджета за 2024 г.

- От началото на следващата година се въвежда минимален 15% данък за мултинационалните компании в ЕС в областта на корпоративното облагане. По силата на евродиректива "всички дружества, които са част от многонационални или национални групи предприятия с годишни приходи в консолидираните финансови отчети на крайното образувание майка на групата през поне две от четирите данъчни години, непосредствено предшестващи текущата данъчна година, от най-малко 750 млн. евро, които се намират в държава - членка на ЕС, в която се облагат с ниска данъчна ставка, т.е. по-ниска от 15%, каквато е и България, ще подлежат на облагане с този допълнителен данък". В българския случай според Василев промяната засяга големите ритейлъри и финансовата сфера, като очакванията са догодина в бюджета да влязат допълнително около 250 млн. лв.

- Преди да направят плащане към компания, която изпълнява договор по обществена поръчка, публичните структури (с някои изключения) ще са задължени да уведомяват НАП и митниците за предстоящи плащания от бюджета към физически и юридически лица. Плащанията ще са по сключени договори на стойност над 10 хил. лв., както и за предявени изпълнителни листове на стойност над 1000 лв.

- Предлага се и като условие за извършване на преглед за техническа проверка на превозно средство да са заплатени глобите по влезли в сила наказателни постановления и фишове за нарушения. В момента се изисква само да е платен местният данък. Всеки собственик на МПС ще е длъжен да даде имейл, на който ще му се връчват фишовете за пътни нарушения.

Осигурителните прагове се променят

- Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 1 януари 2023 г. се запазва на 710 лв., но от 1 август 2023 г. нараства на 780 лв. За 2024 и 2025 г. е до нивото на минималната работна заплата, която ще е 50% от средната.

- Минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите нараства на 780 лв. от 1 август тази година. За 2024 и 2025 г. е до нивото на минималната работна заплата, която ще е 50% от средната.

- Максималният осигурителен доход остава на същото ниво - 3400 лв.

- Квотата за ваучери за храна и сметки се увеличава с 400 млн. лв. до 1.4 млрд. лв. Ваучерите ще станат електронни oт началото на следващата година.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 4
    • + 2

    А защо не онлайн, в реално време ?..
    Щом всеки касов апарат е свързан с НАП, да свържат и касите :)

    Нередност?
  • 2
    novr2 avatar :-?
    novr2
    • - 1
    • + 7

    То убуу да се плащат по банка заплатите, ама хайде задължете и банките това да е безплатно за фирмите и служителите да могат да теглят поне 1/3 или 2/3 без такси, а? Щото за 5 месеца вече са 1млрд напред банките и ще им дадете още много да изнесат.

    Нередност?
  • 3
    jerijo2255 avatar :-|
    jerijo2255
    • - 4
    • + 1

    Само али бали и псевдо мерки, бюрократ-щина, нищо конструктивно и нищо за засилване на икономика, а така, вдигнете бремето на малките за осигуровки, пък тези с тлъстите заплати, на тях им е добре

    Нередност?
  • 4
    galcho avatar :-|
    Galina Kovachka
    • - 3
    • + 1

    Отново увеличаване на административната тежест на наш гръб. Без сметка колко ще струва. Сега счетоводителите ще го отнесат, а бизнеса ще го плати. Много непрофесионални предложения от МФ.

    Нередност?
  • 5
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 6

    Към горните доблестни данъкоплаци - не може едни да плащаме всичко на светло, а други да криете част от заплатите и да ги давате под масата. И за касите и дивидента всеки знае. Освен тази идея имам и още една - като служилите ви искат ипотеки и декларират реални доходи - тази информация да идва и при държавата. Бандита не може да се нарича предприемач, уважаеми!

    Нередност?
  • 6
    kvt10319485 avatar :-(
    kvt10319485
    • - 2

    МФ, Л. Петкова и сие нямат умора за простотии, докога.

    Министър Василев,
    Ако наистина искате промяна и напредък, започнете с уволнение на цялата дирекция Данъчна политика, воглаве с вечната Людмила Петкова, отменете всичките им щуротии в данъчните закони и наредби от последните поне 10 години и тогава може да мислим за нормален бизнес.

    Нередност?
  • 7
    aty16483639801110124 avatar :-|
    Gosho Georgiev
    • - 2

    Тоя как я мисли тая работа ,,по висок данък печалба към чужд.вериги ,,....какво ще стане за клиентите ....по високи цени .

    Нередност?
  • 8
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 1

    До коментар [#2] от "novr2":

    Прав сте - голям въпрос за който никой дума не смее да обели. Банките дерат от народа по три кожи с такси и таксички, а от БНБ мълчат като партизанин на разпит. Сякаш тази банка не е българска, на някакви колонизатори...

    Нередност?
Нов коментар