🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Боян Рашев: Газът ще се завърне с пълна сила, а въглищните ни ТЕЦ-ове ще са мъртви

Управляващият партньор на "denkstatt България" за изменението на климата, как се случва енергийният преход, бъдещето на газа, въглищата, батериите и ВЕИ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Боян Рашев е управляващ партньор в "denkstatt България" - консултантска компания по въпросите за ESG, декарбонизация, кръгова икономика и оценка на въздействието. В интервюто, взето през април, говорим за това има ли изменение на климата, как се случва енергийният преход и каква е ролята на изкопаемите горива в него, какво е бъдещето на природния газ, на батериите и на ВЕИ като цяло.

Известно е, че имате по-различно мнение за климатичните промени и трансформацията на енергетиката. Може ли да кажете каква точно е вашата гледна точка и какви решения предлага?

Изменение на климата безспорно има. Това се е случвало винаги - със или без хората. Разбира се, въглеродните емисии вече са толкова големи, че имат въздействие върху атмосферата и парниковия ефект. Но не е ясно колко точно голямо е това въздействие. Очевидно има повишение на температурите. Такива промени обаче е имало и през Средновековието, когато не е имало индустрия.

Със сигурност изменението на климата води до рискове и ние трябва да сме готови да се адаптираме, но и да намалим въглеродните емисии. И тук стигаме до проблема - те идват от изгаряне на горива, което пък е в основата на енергийната система на света. И тук не става дума само за производството на ток, но и на топлина, транспорт, индустрия и т.н. Затова темата за декарбонизацията е много по-сложна от масовата представа за размера й.

Ако погледнем назад в историята - базовият енергиен източник на човечеството е огънят или биомасата като негово гориво. След това се впрягат вятърът и водата - за корабоплаване и водни мелници. После започват да се използват въглищата, появяват се нефтът, газът, а в последните години и ВЕИ.

Но истината е, че въпреки новите енергийни източници в абсолютни стойности човечеството днес изгаря рекордни количества биомаса. Да, като дял в енергийния микс тя намалява, но като обеми си остава същата. Така е и с въглищата - като количество те не намаляват, дори през 2022 г. направиха исторически рекорд. Така е и с нефта, с газа, с ядрената енергия и т.н.

Изводът е, че добавяме енергийни източници, палитрата става все по-широка, но нито един не изчезва, дори първоначалния - биомасата. Сега 52% от българите се топлят с биомаса, тя дава 60% от ВЕИ енергията в цяла Европа. И сега, като добавяме ВЕИ, те ще увеличават своя дял, но въглищата и петролът няма да изчезнат.

Това ли е енергийният преход според Боян Рашев - добавят се нови източници, но старите не намаляват?

Това е исторически факт. И реалността към момента е точно такава. Потреблението на петрол расте, на газа също. Дори бих прогнозирал рекорд за въглищата и газа през тази година. Няма как да е иначе - хората искат да живеят по-добре, а това изисква енергия.

В Европа обаче и газът, и въглищата намаляват.

Европа няма никакво значение за световното потребление на природен газ и въглища. На фона на това, което се случва в Китай и Индия, тя е пренебрежимо малка. И това е така, защото аутсорснахме всичките си енергоемки производства към Азия. И сега какво - сочим ги тях, че са лоши и използват въглища, а после потребяваме продуктите им.

Енергиен преход има, но той е към по-голямо увеличаване на дела на някои източници и появата на нови, но това не означава, че старите източници ще изчезнат. Постигането на нетна нула към 2050 г. е просто политическо понятие.

А как гледате на идеята да се изтеглят CO2 емисии от атмосферата и да се неутрализират по различни начини?

Ако се намери ефективна технология, която изтегля въглероден диоксид от атмосферата и го вкарва в нещо - добре. Но това също е доста енергоемък процес, който трябва да видим как ще захраним. С огромни соларни централи? Откъде ще вземем панелите за тях? Ами от Китай - там е голямото производство, защото енергията от въглищните ТЕЦ е евтина, а направата на соларните панели също изисква големи количества евтина базова енергия.

И в същото време Китай е най-големият инсталатор на соларни панели.

Да, защото има огромна нужда от енергия, без значение от технологията.

Какво обаче ще се случи през тази година в енергийния сектор на България?

Заради масовото навлизане на ВЕИ в слънчеви уикенди цената на тока в България вече е под 1 лев за мегаватчас и все по-често ще виждаме такива стойности. Това в енергетиката се нарича канибализъм - отрицателните цени ще са ежедневие. Инвестициите в нови големи слънчеви централи са безсмислени от икономическа гледна точка, защото няма да могат да продават - пазарът ще се пренасити, ще има излишък на ток всеки ден. Това е огромен проблем, който сами си създаваме.

Предвид това каква ще е ролята на въглищата?

Тя идва вечер, когато слънцето залезе. Инвестициите във ВЕИ са огромни и тяхното производство ще покрие съществена част от денонощието, но очевидно не могат да работят постоянно. Нужно е да бъдат балансирани с други мощности, когато няма слънце. В момента у нас тази роля играят ТЕЦ-овете, но поради огромните инвестиции в проекти за добив, втечняване и регазификация на газ в бъдеще това ще става от газови централи, а не от въглищни. Газът ще се завърне с гръм и трясък, на ниски цени.

Ако сегашните цени на въглеродните квоти от около 100 евро за тон се запазят, това означава, че до няколко години въглищните ТЕЦ-ове ще са мъртви. В момента, в който гръцките и турските газови централи имат евтин газ, нашите въглищни ТЕЦ-ове няма да могат да се конкурират.

А защо България не добива газ, след като находища бяха открити навсякъде около нас?

Ето това е въпросът. България просто не иска да знае дали има газ или по-скоро не иска да го добива. Дори когато говорим за конвенционални проекти като този край Генерал Тошево. Аз смятам, че причината е в политическото ръководство, което няма държавническо мислене. Ние имаме нужда от този газ, защо да не го добиваме? Природните ресурси са национално богатство.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimiterivanov avatar :-|
    Zurigo
    • - 6
    • + 6

    Още с първия коментар се вижда, че Боян Рашев не разбира темата за климатичните промени. Наблюдаваните чрез десетилетия измервания и анализи промени са доказано предизвикани от човешката дейност и са в мащаби и времеви хоризонт, за които в миналото са били необходими милиони години от естественото развитие на планетата. В нашето съвремие тези промени се случват за десетилетия до няколко столетия.

    И не, постигането на нетна нула към 2050 г. не е просто политическо понятие, а жизнена необходимост за бъдещите поколения и за живота на планетата такъв, какъвто го познаваме.

    Нередност?
  • 2
    emy1584107924641899 avatar :-|
    Simeon Beloreshki
    • - 5
    • + 1

    Само шест месеца след обявяването на въглищната революция (https://forbesbulgaria.com/2022/10/27/ %D0%BA%D0%BE%D1%8F-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8/) сме пак в играта с Газа ….
    Не се наигра това момче .
    Има прогрес де, вече все по-често признава,че измененията в климата е свързано с емисиите от фосилни горива . Рязката промяна не е от нови постъпили знания , а от нови финансови източници покрай ESG-то. Няма лошо . Дай Боже всекиму. Но е добре да се знаят .

    Нередност?
  • 3
    primus avatar :-|
    primus
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#1] от "Zurigo":

    Абсолютно вярно.
    Статията е с сериозни елементи на внушение и на заблуда. Промяната е толкова голяма че най вероятно живота на планетата ще се съсипе. Ще има масово измиране. За съжаление никой не знае кога ще започне процеса.

    Нередност?
  • 4
    dias avatar :-|
    dias
    • + 2

    До коментар [#3] от "primus":

    Абсолютно вярно!Видно от първия абзац ,че Вие господине(вирирам автора на статията) си противоречите!Просто слънцето грее по силно в тази си фаза от него съществуване.Както Вие сам твърдите слънцето е греело и преди без да има индустрия.Чакам да заколите кравите, овците и други животни и да идват скакалци,хлебарки и други протеинови съдържания.И между другото България е въглеродно неутрална , оползотворяваме повече СО2,отколкото отделяме,и не е редно да плащаме въглеродни квоти,но ги плащаме.И не на последно място,само богатите няма да живеят на Земята, Човечество се променя!

    Нередност?
  • 5
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "primus":

    Що се отнася до измирането на живота - твоите мозъчни клетки вече са в напреднал стадии (ако някога си ги имал, де). Моля те, ако те плашат промените в климата вземи се гръмни и ни отърви от една пърдяща биологична единица.

    Ебаси, мине не мина и изкочи някоя патка като теб с 0 познания да опищява квартала ( в случая форума).

    Нередност?
  • 6
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова
    • - 1

    Ползите от природния газ са много.Жалко, че в България това все още е неразработена стратегия. Както по отношение на добива му,така и за използването му. Говоря от името на дългогодишен потребител в бита. Но и в индустрията е гориво, което е предпочитано за инвеститорите.

    Нередност?
  • 7
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 1

    Ще се премине на алтернативно гориво , без въглеродни квоти ..

    " .. Комплексът "Марица -Изток" да привлече 20-30 млрд. евро инвестиции в трансформиране на въглищната енергетика в по-устойчива икономика и възобновяеми горива. Това съобщи министърът на околната среда и водите по БТВ.
    " ..Ние правим всичко възможно да осигурим енергийната сигурност . Важно е много бързо да се придвижи модернизацията на тези инсталации в посоки различни от въглищата. Те могат да минат на отпадъци, биомаса, биогаз и т.н.“, каза Попов.

    Нередност?
Нов коментар