🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корупция, непредвидимост, липса на кадри: с какви трудности се сблъсква бизнесът в България

Проблемите с човешкия капитал стават все по-сериозна пречка за дейността на компаниите, според проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара

Две трети от компаниите виждат недостига на квалифицирана работна ръка като основен риск пред своето развитие в хоризонт от 12 месеца
Две трети от компаниите виждат недостига на квалифицирана работна ръка като основен риск пред своето развитие в хоризонт от 12 месеца
Две трети от компаниите виждат недостига на квалифицирана работна ръка като основен риск пред своето развитие в хоризонт от 12 месеца    ©  Цветелина Белутова
Две трети от компаниите виждат недостига на квалифицирана работна ръка като основен риск пред своето развитие в хоризонт от 12 месеца    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Корупцията, политическата нестабилност и липсата на кадри са сред най-големите слабости на България като бизнес и инвестиционна дестинация, според проучване на ГБИТК.
  • Сред компаниите преобладават неутрални и положителни очаквания за икономиката тази година, докато на микрониво са по-оптимистично настроени.
  • Членството на България в ЕС е едно от основните ѝ предимства и бизнесът иска задълбочаване на евроинтеграцията.

Корупция, политическа нестабилност, липса на предвидимост и некачествено образование - това са част от проблемите, с които чуждестранните инвеститори се сблъскват в България, става ясно от проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) сред 84 малки, средни и големи компании, които поддържат търговски отношения с Германия или са германски инвеститори в страната. Като все по-сериозен проблем се очертава и недостигът на кадри, който фирмите посочват като риск номер едно пред своето развитие. По част от тези показатели страната получава най-лоша оценка в сравнение с останалите 15 държави от Централна и Източна Европа, където се провежда същото допитване. Въпреки това сред бизнеса в България преобладават оптимистичните нагласи, като очакванията са за ръст на оборотите и износа.

Общо 84% от компаниите в допитването определят борбата с корупцията и престъпността в България като незадоволителна, като оценката в тази сфера е най-лошата на фона на останалите страни в региона. България се нарежда на дъното и по прозрачност на обществените поръчки, която се оценява негативно от 3 от всеки 4 компании. Затруднения идват още от политическата нестабилност, която създава усещане за несигурност и непредвидимост на икономическата политика на държавата - все сфери, в които България получава слаба оценка. Като затруднения се изтъкват още административната тежест, както и незадоволителното състояние на инфраструктурата, включително транспортна, енергийна и информационна. Всички тези слабости са ясни и от години биват изтъквани от компаниите в проучвания като това на ГБИТК, което се провежда почти без прекъсване от 2005 г., но напредък по тях почти липсва.

Все по-сериозни обаче стават и проблемите, свързани с човешкия капитал. Освен че академичното и професионалното образование получават незадоволителна оценка, компаниите усещат все по-остра липса на кадри. Две трети от тях виждат недостига на квалифицирана работна ръка като основен риск пред своето развитие в краткосрочен план. За да се справят с това, фирмите повишават възнагражденията, но прибягват и до орязване на други разходи, отказват поръчки или свиват производството. Мениджърите залагат силно на вътрешнофирмени обучения, за да компенсират образователни дефицити, както и се стремят да автоматизират и дигитализират процесите.

Плюсовете

Все пак България остава атрактивна като инвестиционна дестинация благодарение на все още ниските разходи за труд и облекчената данъчна система за фирмите. Вероятно затова над 90% от анкетираните компании биха инвестирали отново в България.

Като едно от най-големите предимства обаче изпъква членството на страната в Европейския съюз, посочено от 86% от фирмите. Мнозинството от тях биха се възползвали от по-силна евроинтеграция, като 94% искат България да влезе в Шенген, а над 80% - страната да въведе еврото. В този контекст от организацията обръщат внимание на тенденцията за ниършоринг (връщането на изнесените производствата и скъсяването на веригите за доставки), която започна заради пандемията и беше подсилена от войната в Украйна. Тя предоставя нови възможности на България за привличане на инвестиции, но все още не се прави достатъчно в тази посока и има много работа по това да се представи и промотира страната като добра инвестиционна дестинация.

Въпреки предизвикателствата и прогнозите, че 2023 г. ще е слаба за българската икономика, компаниите са умерени оптимисти, като повечето очакват подобрение на икономическата среда или поне тя да остане без промяна. Прави впечатление, че на микрониво оценките са по-положителни, отколкото като цяло. 46% от анкетираните бизнеси очакват положително развитие за своята фирма тази година, а 54% - ръст на оборотите. Почти половината от компаниите ще търсят да наемат още служители, също толкова планират допълнителни инвестиции и повишаване на възнагражденията.

Бизнес отношенията с Германия са важни за България и се задълбочават, изтъкват от ГБИТК. "Движим се от рекорд към рекорд", посочи д-р Митко Василев, главен управител на камарата. През миналата година стокообменът между България и Германия е надхвърлил рекордните 12 млрд. евро, като е нараснал с над 23% на годишна база. Постижение за страната е, че поддържа положително търговско салдо с Германия, т.е. изнася повече, отколкото внася, въпреки че силата на най-голямата европейска икономика е именно експортът.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар