🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпреки високата инфлация цените в България остават сред най-ниските в ЕС

Мазнини, млечни продукти, яйца и други храни обаче тук са по-скъпи от средното за съюза, евтини са услугите и алкохолът

Цялостно храните в България са по-евтини от средното за ЕС. Но мазнините, млечните продукти и яйцата струват повече, отколкото в повечето страни с високи доходи.
Цялостно храните в България са по-евтини от средното за ЕС. Но мазнините, млечните продукти и яйцата струват повече, отколкото в повечето страни с високи доходи.
Цялостно храните в България са по-евтини от средното за ЕС. Но мазнините, млечните продукти и яйцата струват повече, отколкото в повечето страни с високи доходи.    ©  Георги Кожухаров
Цялостно храните в България са по-евтини от средното за ЕС. Но мазнините, млечните продукти и яйцата струват повече, отколкото в повечето страни с високи доходи.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Потребителските цени в България остават сред най-ниските спрямо средното в ЕС главно заради евтините услуги
  • Изключения има при отделни храни, които са по-скъпи тук, отколкото на Запад
  • Потреблението на домакинствата в България е слабо за стандартите на блока заради ниските доходи

След година на извънредно висока инфлация потребителските цени в България остават едни от най-ниските в Европейския съюз. Макар леко да скъсяват разликата, през 2022 г. стоките и услугите, които домакинствата купуват, са били с около 41% по-евтини от средното ниво за ЕС, показват данни на Евростат за равнищата на цените в съюза. Те се измерват чрез индекс, който показва колко единици от единната валута са необходими, за да се купи едно и също количество стоки и услуги в дадена държава в сравнение със средното за ЕС.

Отделни групи храни като мазнини, млечни продукти и яйца обаче тук се оказват сред най-скъпите в съюза.

Общо потребителските цени в България остават вторите най-ниски в ЕС, като малко по-надолу са единствено тези в Румъния. Единният европейски пазар и свободното движение на стоки, хора и капитали между страните членки води до постепенно сближаване както на ценовите нива, така и на доходите. Т. нар. процес на конвергенция обаче е бавен, а особеностите на местните пазари поддържат някои устойчиви различия. Действително през годините цените в Източна Европа, които поначало са по-ниски, постепенно се приближават към тези в по-богатите страни на Запад, а реалните доходи също нарастват.

Скокът, който цените в България правят през 2022 г., очаквано е по-голям. Това се дължи на инфлацията, която миналата година тук беше по-висока от средната за съюза. Но макар цените на стоките и услугите у нас процентово да са нараснали повече, все още остават по-ниски, отколкото в повечето страни.

Скъпи храни, евтини услуги

Въпреки общата тенденция обаче отделни продукти в България се оказва, че струват повече, отколкото другаде, като става въпрос основно за храни. Олиото и мазнините тук са били вторите най-скъпи в съюза миналата година, като според индекса на Евростат надхвърлят с 34% средното ниво в 27-те страни. Ако средностатистически европеец посети България, вероятно също така би забелязал, че млечните продукти, яйцата и безалкохолните напитки тук са по-скъпи, отколкото в неговата страна. Тези продукти у нас струват повече, отколкото на места като Франция, Белгия и Нидерландия, където доходите са доста по-високи. Тази аномалия при конкретните хранителни стоки обаче не е новост. Още през 2021 г., преди началото на последната инфлационна вълна, техните цени изпреварваха средните в съюза.

Това обаче са по-скоро изключения. Общото ниво при храните все пак е по-ниско от средното за блока с около 15%. А ако към вече изброените стоки добавим и домакинските уреди, списъкът на нещата, които тук са по-скъпи, почти се изчерпва.

В полза на потребителите доста по-драстична е разликата при услугите. Ако общо стоките в България са с около 20% по-евтини, отколкото в ЕС, то услугите са с близо 58% надолу от средните нива, като именно те дърпат надолу общия индекс. Дистанцията донякъде може да се обясни с това, че част от продуктите се внасят, което не позволява големи разлики в цените, а освен това има и транспортни разходи. Междувременно при услугите може би най-съществените разходи са тези за труд, които в България са най-ниските в ЕС.

Най-големи са вариациите на цените Евростат отчита в категорията алкохол и тютюневи изделия, като разликата между страната с най-евтини и най-скъпи продукти в тази група е над 3 пъти. Това са съответно България и Ирландия. Освен алкохола и цигарите дрехите и обувките и ютилити услугите също струват най-малко в България, отколкото другаде в ЕС.

Индивидуалното потребление остава най-ниско в България

Въпреки цялостно ниските цени обаче България остава на дъното в ЕС по стандарт на живот. Заради по-ниските доходи индивидуалното потребление тук, коригирано спрямо разликите в покупателната способност между страните, остава най-ниското в съюза и е с около една трета под средното за блока. Най-високите нива пък са в Люксембург, Германия и Австрия.

Действителното индивидуално потребление се счита за добър измерител на стандарта на живот, тъй като изчиства някои статистически изкривявания, които съществуват например при БВП на човек. То се измерва в "стандарти покупателна способност" - фиктивна валута, която може да купи еднакво количество стоки и услуги във всяка от страните.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aty16483639801110124 avatar :-|
    Gosho Georgiev

    ,,Въпреки високата инфлация цените в България остават сред най-ниските в ЕС,,.за това може да се спори !!!За заплатите в Бг обаче не може да се спори ,че са най ниските!!!

    Нередност?
Нов коментар