🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията вече е едноцифрена - 8.7% през юни

Втори пореден месец статистиката отчита спад на цените на месечна база заради енергията и някои храни

Спрямо май статистиката отчита двуцифрен спад на цените на сезонни зеленчуци като краставици, зеле, пипер, картофи, домати и др.
Спрямо май статистиката отчита двуцифрен спад на цените на сезонни зеленчуци като краставици, зеле, пипер, картофи, домати и др.
Спрямо май статистиката отчита двуцифрен спад на цените на сезонни зеленчуци като краставици, зеле, пипер, картофи, домати и др.    ©  Лили Тоушек
Спрямо май статистиката отчита двуцифрен спад на цените на сезонни зеленчуци като краставици, зеле, пипер, картофи, домати и др.    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • В посока надолу влияят още маслата и мазнините, както и сезонните зеленчуци.
  • С изключение на транспорта цените във всички останали групи продължават да се покачват спрямо година по-рано.
  • Измерена през сравнимия европейски индекс (ХИПЦ), инфлацията в страната е 7.5%.

Инфлацията продължава да се забавя и пада до 8.7% през юни, което е най-ниското ниво от края на 2021 г., показват данни на националната статистика. Успокояването на ръста на цените както и през предходните месеци идва основно по линия на енергийните продукти и свързаните с тях сектори - горива, транспорт, туристически пакети и някои битови услуги. В посока надолу влияят още маслата и мазнините, както и сезонните зеленчуци. При повечето от останалите групи обаче цените продължават да растат на годишна база, макар и вече с по-бавни темпове.

Спадът беше очакван след достигнатия пик в края на миналата година. Както в България, така и в Европа като цяло в основата му стои успокояването на цените на енергията на международните пазари. Ефект оказва и покачването на лихвите от страна на централните банки през последната година, което свива кредитната активност и потиска търсенето.

По-ниската годишна инфлация не означава, че общо цените спадат, а единствено, че растат по-бавно. Тъй като по-чувствително понижение има само при ограничен набор от стоки, тенденцията едва ли е особено осезаема за потребителите. С изключение на транспорта цените във всички останали групи продължават да се покачват спрямо година по-рано. Сега водещи по ръст са "разнообразните стоки и услуги" (основно заради застрахователни и финансови услуги). След тях най-висока е инфлацията при развлеченията, здравеопазването и храните.

0.4% дефлация спрямо май

За втори пореден месец НСИ отчита дефлация на месечна база - 0.4% през юни. За първи път за последната година общо храните тръгват надолу - с 1% спрямо май и главно заради зеленчуците. Само за месец статистиката регистрира двуцифрен спад при сезонни зеленчуци като краставици, зеле, пипер, картофи, домати и други. Сред нехранителните стоки спрямо май най-драстично поевтиняват автомобилните горива - метан и дизел, както и газът за бита. Макар и минимални, месечните понижения подкрепят общата тенденция на постепенно нормализиране на цените.

Очакванията на експертите са годишната инфлация да продължи да се забавя през следващите месеци. Последната прогноза на БНБ залага показателят да слезе до 5.6% в края на годината, а Министерството на финансите прави сметките си за държавния бюджет на база средногодишна инфлация 8.7%, като и двете институции използват сравнимия европейски индекс ХИПЦ. По този показател инфлацията в страната е 7.5% през юни, а средногодишно - 12.9%. Във всеки случай изглежда поне до края на годината, а вероятно и през голяма част от следващата, инфлацията няма да се върне към нормалните нива от около 2%, които се считат за здравословни за икономиката.

Все повече показатели сочат към охлаждане на инфлацията и в Европа. В еврозоната производствените цени се понижиха за първи път от 2020 г., а това се случва на фона на спад на активността в индустрията. България остава с по-висока инфлация от тази във валутния блок, към който иска да се присъедини, но през последните месеци постепенно скъсява разликата.

Все още няма коментари
Нов коментар