🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Преди да настане буря: курсът, при който ще се приеме еврото, си остава 1.95583

Становище на ЕЦБ по една от подготвяните законови промени предизвика грешен прочит, че превалутирането ще става две към едно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ще ни прецакат и ще ни накарат да влезем при някакъв друг курс!" Така звучи един от най-популярните митове около приемането на еврото в България, който умело се ползва активно от автентичните противници на единната валута, а и от вероятно платените дезинформатори по темата. Нито фактът, че България влезе в ERM II при използвания вече от четвърт век централен курс 1.95583, нито това, че има решение на парламента, задължаващо гуверньора на БНБ и финансовия министър да преговарят само при това съотношение, нито каквито и да е рационални аргументи могат да оборят насаждания страх, че "ще ни ограбят".

Сега не е изключено да последва и нов залп, тъй като в становище на ЕЦБ по една от множеството готвени законови промени заради еврозоната се говори за намерение "да се заменят редица посочвания на българския лев в Закона за платежните услуги и платежните системи с посочвания на еврото при курс два български лева за едно евро. В съответствие с това със законопроекта се предлага посочванията на 500 милиона, 200 милиона, 20 милиона, 10 милиона, 2 милиона, 250 000, 100 000, 40 000, 600 и 100 лева да бъдат заменени съответно с 250 милиона, 100 милиона, 10 милиона, 5 милиона, 1 милион, 125 000, 50 000, 20 000, 300 и 50 евро".

Така че дори е учудващо, че дни по-късно никой не е извикал "Ето, казахме ли ви?", затова и ще направим превантивен опит да ви обясним за какво става въпрос, защо е по-скоро нещо техническо и как по никакъв начин няма да ви ощети или обогати.

Първо най-важното - курсът си остава 1.95583 и всички суми по договори, цени, депозити, кредити и т.н. ще се превалутират по него. За това се подготвя съвсем отделен Закон за въвеждане на еврото в Република България, където ще бъдат описани всички детайли и правила как да става това. В неговите работни варианти изрично се казва, че при превалутирането от лев в евро трябва да се използва "пълната числова стойност на официалния валутен курс с всичките пет знака след десетичната запетая" и че не се допуска "използване на съкратена форма на официалния валутен курс". А закръгляването се прави като "получената сума се закръглява до два знака след десетичната запетая".

Така, ако например имате 100 хил. лв. депозит в банка, от датата на влизане в еврозоната (към момента целта е 1 януари 2025 г.) ще имате 51129.19 евро. Същото важи за месечната ви такса по мобилния план, вноската по заема и каквото друго се сетите.

За какво тогава въобще говорят ЕЦБ и БНБ в този документ? Става дума за изрично посочени в разглеждания Закон за платежните услуги и платежните системи суми в левове - това са например различни прагове, изисквания за капитал, санкции и т.н. Именно за тях БНБ предлага те да се трансформират при курс два лева за едно евро.

В това има логика. Първо, защото така сумите ще останат кръгли. Ако сега за някакво нарушение в българския закон има заложена глоба от 10 до 20 хил. лева, е естествено тя да стане от 5 до 10 хил. евро, а не от 5112.92 до 10 225.84 евро. И второ, защото превалутирани и закръглени суми, които са взети от европейски директиви в българския закон, е нормално при приемане на еврото да се върнат в обичайния им вид.

Тези аргументи се възприемат и от ЕЦБ в становището й, където се подчертава, че според Договора за ЕС при отмяна на дерогацията (влизането в еврозоната - бел. ред.) "паричните суми, които следва да бъдат платени или осчетоводени в случаите, когато се извършва закръгляване след обмяна в евро единици, се закръгляват към най-близкия цент". Но в случая във Франкфурт разбират, че "законопроектът не закръгля паричните суми след евентуално бъдещо конвертиране в евро, а по-скоро има за цел да транспонира изцяло съответните суми, посочени в Директива (ЕС) 2015/2366 и Директива 2009/110/ЕО, които са изразени в евро".

Този подход вероятно ще залегне и на много други места. Например логично е да предположим, че минималният капитал за регистриране на ООД, който в момента е 2 лв., ще стане 1 евро, а не евро и 2 евроцента, като е въпрос на законодателна технология дали навсякъде това да става с изрични поправки в закони, наредби и т.н., или по някакъв начин ще се уреди общо.

А иначе, доколкото повечето такива точно посочени суми са обикновено санкции, такси или изисквания към гражданите и фирмите, то в случая закръглянето на курса на 2 лв. би било в тяхна изгода и би имало лек дефлационен ефект.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 6

    Измисляте си митове и се потите да се бъхтите с тях, Капитал!
    А съществените неща сритвате улево.

    Проблемът при налаганате на еврото изобщо не е първоначалният курс на обмен, защото е близо до ума, че впоследствие, в зависимост от икономическите показатели, инфлацията ще го "корегира".
    Това се учи в първите лекции в икономическия.

    Сериозните проблеми са отказът от финансов суверенитет и достъпността до кредитиране в евро. Емблематичен пример за това е Гърция, която за щяло и нещяло дърпаше кредити, като рейтинговите агенции (кухо) поддържаха рейтинга ѝ висок, заради членството ѝ в ЕЗ. До един момент, когато се видя, че държавата е вътре 300+% от БВП, няма накъде повече и кредиторите предявиха претенции. Тогава много неща станаха ясни по трудния начин: и за корупцията и министри влязоха да лежат, и за безсмисленото харчене за купуване на гласове преди избори, и за платените, но непроизведени от Германия подводници, и за...

    Та Гърция не е само Тасос и Аспровалта, а и балканизаця на капана с еврото, който ни мислят.
    Настоятелно моля адептите на еврото да отговорят защо Швеция, Полша, Дания, Унгария, Румъния, Британия и пр. - страни с икономика, надвишаваща в пъти българската - не желаят еврото?

    Защото видимо техните износители имат идентични проблеми с оскъпяването от банкови такси при превалутирането, но не смятат, че той е достатъчно условие, за да предадат другиму финансовия си суверинитет.

    А ние защо го предаваме в момент, когато икономическите показатели в ЕЗ трайно вървят надолу?

    Нередност?
  • 2
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil
    • - 6
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Чудя ти се защо ли се хабиш? Икономедия от години ни пишат, че Слънцето изгрява от Вашингтон и как дружбата с Брюксел е като слънцето и въздуха за всяко живо същество.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#2] от "jazzdevil":

    Не възприемам Капитал като Библия и в този смисъл не са ми скражали. Пък и имам натрупвания, с които мога да им опонирам.
    Неолиберализмите им възприемам за вредни и рушащи националния организъм, но им благодаря, че ми позволявам да публикувам опортюнизма си.
    Тоза за "въздуха и слънцето" сме го чували и в друга посока, затова не мисля, че посоката е съществаната.
    Националните интереси! И Трети март, естествено.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 8
    • + 5

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Колега, уж си начетен, а хал хабер си нямаш от финанси! Може ли такова нещо? Икономиката е супер елементарна материя и като обем информация се равнява на един средно тежък наш изпит - например инфекциозни болести. При цялото ми уважение към всички мои приятели икономисти, реалността е именно такава. Срам, другарю, ще ти отправим другарска критика и се надяваме да си направиш самокритика, която, казват по партийните събрания, била още по-полезна от критиката. Та, да те пообразовам малко: България всъщност се е отказала от паричния си суверенитет още в момента на въвеждане на Валутния борд. БНБ не може да води самостоятелна парична политика, и толкова по-добре. По време на Виденовата зима бях във втори курс, тъкмо си бях взел анатомията и биохимията и идеално помня всичко. Не ми се иска да се повтаря! По-голям си от мен, със сигурност и ти помниш хиперинфлацията. Нещо подобно ще се случи, ако БНБ попадне в ръцете на Пеевски, Доган и Бойко. Като гледам какво се случи с КТБ през 2014, не че тя не е реално в техни ръци и не че политиците нямат контрол над БНБ, ама все пак малко от малко Валутният борд си е спирачка срещу безогледното печатане на парици без покритие! И точно заради това Великобритания, Полша, Румъния и Дания не искат еврото - за да остане един лост за търговия с влияние у техните политици. Не защото еврото е нещо лошо. А за да могат техните политици когато си решат да пуснат печатницата за пари и да ДАДАТ малко субсидийки на съответните наши хора. Лошото е че цената за това се плаща от теб и от мен - от работещите хора. Елементарно! Ей това е горчивата истина! И да, гръцките политици прекалиха с кредити. Но при влизане в еврозоната лихвите за евентуални нови кредити за България ще паднат... съвсем малко. Или дори и повече да паднат, какво му пука на политика за това? Кредити тегли той или тя, а ги изплаща народът. Ето защо станах либертарианец и ще си умра като такъв. И сега правителството си има достъп до кредити и ако иска, а то иска, може да накара децата ни да плащат още и още. Ето затова трябва да се притесняваш, а не че синът ти ще ходи да воюва в Украйна. Няма да ходи там. Синът ти обаче ще плаща лихви и главници, ама поне да плаща една идея по-ниски лихви - което ще стане, ако влезем в Еврозоната! А те политиците така или иначе си теглят кредитите. Обаче, ако влезем в еврозоната, това малко от малко ще повиши доверието на финансовата общност в България, та току - виж дошъл някой нов заблуден инвеститор. Сега разбра ли защо еврото е добра идея за България или да обяснявам още?

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "Венцеслав Ралев":

    Д-р Ралев, Ви сте ярък пример защо медиците трябва да избягват да се занимават с икономика.
    1. Икономикат си прилича с медицината по това, че и за двете обекта им на изследване е непознаваем към момента на изследване. Има много хубава книга от Артър Хейли (Окончателна диагноза), та тази диагноза пациента получава, когато му направят аутопсия.
    2. Много жалко е, че икономическата наука се принизява от недоразумения, като Румен Гечев, но Владко Бездомния, Делян Добрев и те допринасят с доста, както и ред други местни герои. Голяма част от икономиката са неща за които вероятно въобще не сте и чували ( като иконометрия и икономическо моделиране, експериметална икономика и т.н.). У нас не че не се правят такива изследвания, но когато се опре до това да се защитава поредната лобистка теза обикновенно се стъкмява нещо от поредния добре заплатен експерт.
    3. Ние от валутния си суверенитет не сме се отказали при въвеждане на борда - във ВСЕКИ един момент Народното събрание може да "отвърже " курса и да излезе от системата на борда с обикновенно мнозинство. Друг е въпросът какви ще са последствията от това за държавата и населението.
    4. Отказването от валутен суверенитет има много повече последствия от простото "усвояване" на резерва на борда и отпадане на таксите за превалутиране. На първо място - ние ще се откажем и от собствена платежна система. На второ място - ще сме закотвени в Еврозоната и ще потъваме с нея ( дали потъва Еврозоната ? Следете базови индикатори, като потребление на ток/енергия и основни метали (примерно мед) и ще разберете , че всичко е надолу). Ако при борда можем да се отказим от въжето, тук няма мърдане. На трето място - Еврозоната е незавърешена по конструкция - рано или късно там дълговоте на държавите участници ще се обединят ( от което ние катъо такива с нисък дълг към БВП ще загубим много). Алтернативата е да се разцепи на блокове. Има и още ...

    ПС. В един момент от живота си съм бил Ваш колега - точка 1. е от личен опит.

    Нередност?
  • 6
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 2

    Господин Стойчев, чел съм "Окончателната диагноза" още през 1997, по ирония на съдбата точно след Виденовата зима. И не мисля че има нещо общо с икономическата тематика. Също и не мисля че медици не би следвало да се занимават с икономика - можете да проверите в Търговския Регистър колко компании съм основал и какви обороти и печалба генерират. Без да изтъквам някакви мои лични постижения, там всичко си пише. Чувал съм и съм изучавал всякакви икономически модели и пак повтарям, материята е доста елементарна. Да, парламентът може да отвърже курса. И какво следва? Следва отново хиперинфлация - въпреки че икономиката ни в момента е на светлинни години пред икономиката на страната от 1997, политиците са си същите. Мислите ли че Пеевски и Доган няма да се изкушат да напечатат пари без покритие и да си купят още политическо влияние? Дори и Тръмп се изкуши през 2020, та нашите убавци ли ще проявят повече разум? Ще се изкушат. И цената за това ще платим ние, работещите - не депутатите, които ще отвържат курса. И да, еврозоната потъва. Поради простата причина че се дават социални помощи на куцо и сакато по целия континент, а работещите хора са малко. Затова и потъва. В Гърция дори има бонус към заплатата... за служител, който не закъснява системно за работа. В същото време на територията на ЕС работят компании като Siemens, Krupp, Bayerische Motorenwerke, Daimler, Renault, Airbus, Аурубис и т.н. Това са компании, които имат годишен оборот колкото БВП на някои страни от Източна Европа и скоро няма да потънат. Сега е времето за т.нар. цивилизационен избор - дали да се присъединим към работещите и генериращите добавена стойност или към мрънкащите, вечно недоволните и дори склонните към авторитаризъм - например поданиците на Орбан. Дори да се наложи да плащаме дълговете на гърците - ама не ние ще ги плащаме, ще плащат компаниите, които изброих в предишното изречение. Пак те ще платят и дълговете на Бойко, Доган и Пеевски - колкото и подло да звучи, реалността е именно такава. Разбира се, нищо не пречи след 40 - 50 години и в България да има подобни компании и колкото по-бързо се присъединим към цивилизования свят, толкова по-бързо ще имаме и подобни фирми с български основатели. Ще се откажем от собствена платежна система - ами не мисля че е болка за умиране. Инвеститорското доверие мисля че напълно ще компенсира негативите от това отказване. Които негативи аз лично не виждам - на бай Тошо конвертируемата валута...

    Нередност?
  • 7
    rexdog2004 avatar :-|
    rexdog2004
    • - 1
    • + 1

    Прекалено сложно се обясняват нещата за еврото. За две години инфлацията у нас е в пъти по голяма от тази в еврозоната. Отидете в който и да е магазин и сравнете цените от 2021 и 2023 година. Увеличение в пъти. Услугите също. Дали това го направиха нарочно служебните правителства на Радев е отделен въпрос. Докарахме се до там едни и същи стоки в еврозоната да са по ефтини от същите стоки у нас в левове. Безспорно реалната покупателна способност на лева е намаляла и е примерно три лева за едно евро. Единствената котва задържаща нашата слаба икономика над водата е фиксирания курс евро-лев, без него цените щяха да са още по големи и непоносими. В момента в който пазарите се усъмнят че има риск да не приемем еврото, курсът евро лев ще се срине и обедняването на българите ще е огромно. Кои ще спечелят от приемането на еврото. На първо място пенсионерите и държавните служители. На тях доходите им ще бъдат запазени като покупателна способност. Другата група печеливши е тези българи които са на заплати – заплатите им ще запазят стойността си. Печеливши ще бъдат притежателите на влогове в лева – парите им ще бъдат обменени два лева за едно евро, вместо да имат стойност 3-5 лева за едно евро. Фирмите имащи постъпления в лева ще имат по голяма стойност на вземанията си при приемане на еврото. Реално в икономиката ще се влеят инвестции получени от обмяната на еврото за два лева, вместо за пет лева.Това напълване със стойност на активите в лева ще стопира инфлацията и ще оздрави рязко икономиката, ще обогати българите двойно чрез запазване на активите им. Кои са против еврото – явно хора които не са от посочените по горе групи.

    Нередност?
  • 8
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Паричния суверенитет предполага възможност за оскъпяване и поветиняване ба валутата. Аз съм за ненамеса на централните банки и/или политиците в паричбото предлагане за да не става това което беше 1996та. ЕЦБ в момента прави тично това което БНБ правеше преди време и затова предпопитам да остане валутния борд. Това, че с фиксирания курс от валутен борд пренасяме инфлациятата на еврозоната е вярно, но поне БНБ сега може да затяга изискванията за минималните задължителни резерви и капиталова адекватност на банките. Освен това политиците ни са ограничени в тегленията на заеми до това което пазарът е склонен да даде плюс евентуално спорезумения с МВФ и Световната банка.

    Нередност?
  • 9
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1

    Уважаеми д-р Ралев, радвам се, че имате успехи в бизнеса. По призвание и професия съм икономист от много години и знам за какво говоря.
    1. Не, икономическата материя въобще не е толкова елементарна, особено математическото моделиране (примерно пространствена иконометрия или пък моделиране на времеви редове). Друг е въпросът, че това няма отношение към тукашната действителност, която има повече общо с феодализма и периода на първоначално натрупване на капитала , отколкото със съвременните икономики.
    2. В коментара Ви макар и прикрито съществува твърдение, с което съм съгласен - властимащите са проблема. И те са проблем навсякъде по света, защото много от тях са опортюнисти и действат на принципа "харчи днес, тези след нас ще се оправят". Въпросът е, че структурата на обществото ни е феодална/племенна - ние "опитомяваме институциите" (на всякакво ниво) - първият въпрос при проблем с проверяващи органи (примерно) е "Какви хора имаме там?" (работил съм и в реалната ни икономика) - за нас закона е врата в полето.
    В едно западно общество също има връзкарство и ходатайства , но се спазват някакви правила. И има относително справедливо правораздаване и най-вече е търсене на отговорност от виновните на ВСИЧКИ НИВА в държавата. В този смисъл влизането ни в Еврозоната и освобождаване на "бонуса" наречен валутен резерв не решава никакви проблеми. Защото проблема не е в обменния курс, лихвата по ипотеката или таксата за превалутиране, а в структурата и функционирането на обществото ни. Още повече, че за нас, като народ и икономика може да е по-изгодно да излезем от борда и да започнема да теглим кредити, които да инвестираме в обществено значими проекти (магистрала Хемус и магистрала Черно море, втори тунел под Шипка и т.н.). Как го правят Румъния, Чехиия и Полша? А какво би се случило с курса ? При разумно управление е възможно левът даже да поскъпне , тъй като за да се разплащате в страната са нужни левове. Проблема обаче е, че нашите управници (без значение на партия и цвят ) до такава степен са компроментирали, че това е силно невероятно развитие.
    3. Това с цивилизационния избор не го приемам. Ще поясня - когато настъпи промяната през 1989 г. страните на запад от Берлинската стена бяха модел за развитие на обществото и подражание във всякакъв смисъл. Само че тогава пропуснаха да ни обяснят, че това са богати държави, които могат да си позволят да поддържат социална държава и добър стандарт на живот на населението си. Освен това и тогава имаше някакви зелени и други хунвейбини, но бяха нещо като изключение - абе има и такива. Днес положението е съвсем различно - първо населението там сериозно обеднява и после на власт са разни зелени, червени и пембени неокомунисти, борци за признаване на лудостта за нещо нормално (джендъристи) и т.н. Ние (или поне поколението на родените през 70-те ) нямаме много допирни точки с тези хора. И точно за това е проблем примерно отказването ни от собствена платежна система - на теория посредством спиране на разплащанията могат да ни налагат решения, с които сме АБСОЛЮТНО несъгласни, като общество. Правени са изследвания за САЩ - при спиране на платежнитее системи след 6 часа ще настъпи хаос - след 24 часа вероятно ще има военно положение или държавта на места ще спре да функционира. Т.е. собствената валута е част от националната сигурност на една страна.
    4. Има друг въпрос за който никой не говори - дигиталното Евро - какво ще бъде това и как ще се прилага? От всичко, моето съм чел по темата, това де факто е система за контрол на търсенето (нещо като усъвършенствана купонна система или програмируеми пари) , с малката подробност, че се знае за какво харчите парите си (можете да буъдете профилирани) и във всеки момент сметката Ви може да бъде блокирана от властите, което е форма на мека диктатура. Аз лично не искам да бъдат част от това, колкото е възможно по-дълго.
    ПС. Икономиката по дефиниция е непознаваема - има лаг между момента в който се събират и обработват данните и момента в който се използват за взимане на решение. Освен това съвременните икономики са толкова силно взаимообвързани , че е трудно да се каже предварително как дадена политика точно ще въздейства. Примерно - по време на Ковид пандемията на хората на Запад им дадоха значителни средства за подкрепа, но вместо да купуват стоки от първа необходимост, те започнаха да инвестират с тях на борсите.

    Нередност?
Нов коментар