🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иновационна долина Пловдив: регионът иска да развие храните и биоикономиката

Аграрният университет, центърът PlantaSyst и редица други организации ще работят съвместно за създаване на регионална иновативна екосистема, фокусирана върху "дълбоките технологии"

Откриващото събитие за представяне на първата иновационна долина в Пловдив се проведе в Аграрния университет в града
Откриващото събитие за представяне на първата иновационна долина в Пловдив се проведе в Аграрния университет в града
Откриващото събитие за представяне на първата иновационна долина в Пловдив се проведе в Аграрния университет в града
Откриващото събитие за представяне на първата иновационна долина в Пловдив се проведе в Аграрния университет в града
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Концепцията за една от 100-те регионални иновационни долини в Европа бе представена в Аграрния университет в Пловдив.
  • "Долината" ще е в областта на биоикономиката и храните, където регионът вярва, че може да създаде много стойност.
  • Пловдив започва да се превръща в център за развитие на аграрните технологии, създавайки иновационен хъб в хранителната и растителна система.

В България има долина на розите. Има долина и на тракийските царе, която се припокрива с първата има и долина на виното, която е по-скоро маркетингова концепция.

От миналата седмица има още една - първата регионална иновационна долина. Тя ще е с център Пловдив и ще работи в областта на биоикономиката и храните. Идеята е европейска и финансирана от новата иновационна програма, която има за цел да изгради 100 такива регионални долини за дълбокотехнологични иновации в цяла Европа.

Идеята е тези долини да работят заедно и да се специализират в ключови сфери за съюза и да създават растеж в икономиката. Ще включват иновативно по-напреднали региони в ЕС и такива, които тепърва ще развиват иновационния си капацитет.

А дали и тази идея ще остане само на ниво маркетинг е въпрос на бъдеще.

Долината и нейните партньори

Началото на европейската програма бе на 28 март, а тогавашният еврокомисар по иновациите (и настоящ вицепремиер) Мария Габриел обяви, че двете покани за финансиране на обща стойност 170 млн. евро ще бъдат отворени през месец май 2023 г. Крайният срок за кандидатстване изтича на 17 октомври.

За да получи до 600 хил. евро финансиране, всеки регион трябва да създаде партньорство от поне 5 региона с различна степен на развитие (най-малко два "умерен" или "нововъзникващ" новаторски регион и поне един "силен" или "иновационен лидер"). Кандидатства се заедно в консорциум, като грантовото финансиране е до 50%. Всеки проект трябва да бъде приключен в срок между 3 и 5 години.

Над 200 са кандидатите от целия Европейски съюз, които са подали заявления да бъдат

подпомогнати по тази програма. От България е имало само една кандидатура. Тя е в областта "Продоволствена сигурност" и е на сдружение "Долина за дълбокотехнологични иновации - Пловдив", в което участват 84 партньора от Южен централен район. Водещ партньор ще бъде Аграрният университет в града, но той стъпва на вече изградена мрежа от бизнес и центрове.

Пловдивската иновационна долина вече има един партньор от Белгия, с който ще създаде иновационен клъстер в сферата на биоикономиката и хранителните системи, но не успяла да покрие критериите за участие в първата обява за набиране на проекти. Затова вече се оглежда за следващата, която ще е по-практическа и няма да бъде свързана само с обмяна на опит, споделя пред "Капитал" Димитър Гишин, председател на управителния съвет на "Долина за дълбокотехнологични иновации - Пловдив". Той добавя, че целта на сдружението му за участие в бъдещи колове за финансиране е основно да се работи за създаване на "дълбокотехнологични иновации" в областта на здравословния начин на живот, биоикономиката и биотехнологиите.

Дълбокотехнологичните иновации се основават на авангардна наука, технологии и инженерство, често съчетават напредъка във физическата, биологичната и цифровата сфера. Примери за такива иновации досега в световен мащаб са изкуствения интелект, 5G, роботиката и др. Според Гишин тази инициатива би помогнала за създаване на регионална иновативна екосистема, в която участват бизнес, университети, институции и др.

Кой участва в иновационната долина

"Партньори на университета в "долината" са организации от научноизследователската, бизнес и образователна екосистема в регион Пловдив, както и инвеститори и иновативни стартъп компании. Включени са Пловдивски университет, Университет по хранителни технологии - Пловдив, ВУАРР, научните институти на Селскостопанската академия, Центърът за системна биология и растителни биотехнологии PlantaSyst, Тракия икономическа зона, "Пловдив тех парк", бизнес формирования и др., които работят или използват биологични ресурси или работят за създаване на капацитет за внедряване на иновации в областта на агро-хранителните системи и биоикономиката", посочи за "Капитал" проф. д-р Владислав Попов, зам.-ректор на АУ - Пловдив.

Община Брезово също ще бъде част от "долината" в Пловдив. Брезово ще се включи чрез създаване на интегрирана стратегия за местно икономическо развитие, базирано на производство на биологично чиста и органична земеделска продукция, създаването на стандарт за качество "Био Брезово" и изграждане на консултантски център за развитие на биоземеделието.

“България и регионът на Пловдив могат да бъдат водещи в Европа по отношение на производството на аграрни продукти, защото имаме прекрасна природа и климат. За да бъде устойчива тази тяхна позиция обаче, са ни необходими технологиите, които помагат да реагираме адекватно на климатичните промени. Именно високите технологии са бъдещето на България”

Николай Денков
Николай Денков

Министър председател

Защо биоикономика и хранителни системи

Това е част от усилието на Пловдив да се превърне в център за развитие на аграрните технологии. Производството на храни и земеделието са доминиращите сегменти на биоикономиката по отношение на заетостта, оборота и добавената стойност (виж графиката). В тази връзка е ясна необходимостта от прилагането на принципи за ресурсоефективна кръгова икономика в цялата хранителна система.

Аграрния университет като част от Европейския университетски алианс вече работи по различни програми за развитие на биоикономиката в България.

За "долината" помага много и фактът, че тук се намира единственият научен проект от България, одобрен за европейско финансиране по Horizon 2020 през 2017 г. с цел създаване на върхови научни постижения в областта на растителната системна биология и биотехнологии. Това е изследователският институт PlantaSyst. Шест години след началото на проекта PlantaSyst се развива добре, специализиран е в създаването на нови биологично чисти сортове на земеделски култури, устойчиви на суша и екстремни температури.

Заедно с представянето на концепцията за първата иновационна долина бе и официалното откриване на новата сграда на комплекса. "Днес не просто откриваме нова сграда. Това е уникален научен институт, който тепърва ще дава добавена стойност на българската и европейската индустрия. Това тук е вдъхновение за много хора. Добрият пример, че нещата може да се случват по правилния начин", каза зам.-кметът Стефан Стоянов.

По думите на премиера Николай Денков освен аграрна в Пловдив България ще има и водородна иновационна долина в Стара Загора, "която е свързана с енергийния преход в най-големия въглищен регион в страната". Нищо такова обаче не се вижда на картата, публикувана от Европейската комисия, където единствената кандидатствала долина от България е тази около Пловдив.

Що е то регионална иновационна долина

Изграждането на иновационни долини е инициатива на Европейската комисия. В новата иновационна програма влиза изграждане на 100 регионални долини за дълбокотехнологични иновации. Тези "долини" имат значителен потенциал да подкрепят и ускорят разгръщането на биоикономиката в селските и градските региони, да изравнят иновационното неравенство в ЕС, като по-голямо внимание ще се обръща на страните от Централна и Източна Европа.

Основната идея е регионалните долини да обменят опит и работят съвместно за реализиране на междурегионални проекти, включително в областта на дълбоките технологии. В тази връзка задължително условие е регион със силен капацитет в иновациите да работи с такъв, който има нужда да ускори своя.

Казано на прост език, регионалната иновационна долина означава да се събере на едно място капацитетът, наличен в ЕС в определени сфери (храни, здраве, цифрова трансформация, намаляване на зависимостта на въглища и др.), за да може да засили иновациите. Идеята е заимствана от прословутата Силициева долина в САЩ.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар