Седмичен бюлетин за правни новини

Ново в КТ: В договора за работа от разстояние ще може да се уговаря повече от едно работно място; ВКС: Лихварството не е престъпление; Дипломи на килограм в ЮЗУ

Божидар Божанов (ПП-ДБ) успя да извоюва повече гъвкавост при дистанционната работа
Божидар Божанов (ПП-ДБ) успя да извоюва повече гъвкавост при дистанционната работа
Божидар Божанов (ПП-ДБ) успя да извоюва повече гъвкавост при дистанционната работа    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Божидар Божанов (ПП-ДБ) успя да извоюва повече гъвкавост при дистанционната работа    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Градският прокурор на София Илиана Кирилова сътвори поредния скандал около разследването на групата на убития Мартин Божанов-Нотариуса, като отказа да се яви пред временната парламентарна комисия по случая. С писмо до комисията, изпратено 30 минути преди началото на заседанието, тя "отклонява поканата" с мотив, че изявлението й можело да повлияе на започналите досъдебни производства. Това не попречи на Кирилова да прави изявления по медиите за разследването и зависимостите в системата, като например интервю пред "Сега", което било с разрешение на наблюдаващия прокурор. Как реагираха депутатите в комисията на този отказ можете да проследите във видеото на "Дневник".

Още по темата:

Тримата независими народни представители Николай Дренчев, Иво Русчев и Александър Арангелов, които бяха изключени от "Възраждане", обявиха, че са оттеглили подписите си от конституционната жалба срещу разпоредби в Закона за държавния бюджет. Така те провалиха искането до КС - за да бъде внесена жалба в Конституционния съд, се изискват подписите на 48 народни представители, а без Дренчев, Русчев и Арангелов "Възраждане" и "Има такъв народ" разполагат само с 45.

ЕК обяви 4 нови процедури за нарушения срещу България. Сред тях - за неправилно транспониране на директивата за правото на достъп до адвокат, както и на правото на ЕС за борба с расизма и ксенофобията.

Правителството одобри промени в Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места и те вече са обнародвани в Държавен вестник. С тях се регламентира ред за удостоверяване качеството на придружител на непълнолетно дете, навършило 14-годишна възраст, след 22,00 ч., когато родителят, попечителят или лицето, което полага грижи за детето, не може да го придружи на обществени места. Удостоверяването става с декларация по образец.

Топ 3

Ново в Кодекса на труда: В договора за работа от разстояние ще може да се уговаря повече от едно работно място

Парламентът прие окончателно оспорваните промени в Кодекса на труда, посветени основно на две теми - дистанционната работа и солидарната отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците. (Обзор на проблемите с уредбата на дистанционната работа вижте тук и тук, критиките към солидарна отговорност - тук.) С цел да смекчи опасенията за закрепостяване при дистанционната работа чрез приравняването й към надомна в четвъртък при второто четене на промените по предложение на Божидар Божанов (ПП-ДБ) парламентът прие два нови текста в раздела за договаряне на работа от разстояние. Според тях в трудовия договор за дистанционна работа може да се уговори повече от едно работно място, а работодателят може да променя мястото на работа за не повече от 1 месец годишно с писмено съгласие на работника. Предстои обнародване на закона.

Лихварството не е престъпление - ВКС обърна практиката си след решение на СЕС

Предоставянето по занятие на заеми/кредити със средства, които не са набрани чрез публично привличане на влогове или други възстановими средства, не представлява банкова дейност и нейното осъществяване без разрешение не осъществява състава на престъплението по чл. 252, ал. 1 от НК. Това приема Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) с Тълкувателно решение по т.д. №1/2020 г., с което се прекратява дългогодишна неправилна съдебна практика, при която лихварството се квалифицираше като престъпление - осъществяване на банкова дейност без лиценз. По смисъла на този текст в НК банкова дейност е тази, при която заеми се отпускат със средства, които са набрани чрез публично привличане на влогове или други възстановими средства, приема ВКС. Тълкувателното решение идва след решение на Съда на ЕС от ноември м.г. по дело C‑427/22 по преюдициално запитване на ВКС, в което СЕС обяви, че понятието "кредитна институция" означава дейност едновременно по приемане на депозити от обществеността и отпускане на кредити за собствена сметка.

Държавни ниви под наем: само за местни фермери и за производители извън зърносектора

Група народни представители от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС начело с председателката на земеделската комисия в парламента Десислава Танева внесоха проект за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които предвиждат държавни земеделски земи да се отдават под наем само чрез търгове и само на местни фермери, като предимство ще имат производители от чувствителни сектори - плодове, зеленчуци, животновъдство, биопроизводство; нивите да могат да се окрупняват по-лесно с разместване и при съгласие на ⅔ от собствениците вместо на всички. Срещу някои поправки има възражения от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, които смятат, че новите условия са в полза на едрите земеделци, могат да ощетят собственици на земя и са дори противоконституционни.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Дипломи на килограм: ЮЗУ и неговите "клиенти"



След проверка на МОН, установила над 130 нарушения в Правно-историческия факултет на ЮЗУ, вкл. издaдeни фиĸтивни диплoми и обучение в съкратени срокове по право, от университета опитват да убедят обществото, че студентите по право са учили по над 16 часа 7 дни в седмицата. Преподавателка установила, че студентка, която не е виждала, вече е записала и магистратура.

Ваутер Гекиере, EBU: Европейският закон за свобода на медиите няма да реши всички проблеми изведнъж. Ръководителят на офиса в Брюксел нa ЕС за радио и телевизия говори пред "Капитал" за новото европейско законодателство за медиите, което ще въведе набор от правила за насърчаване на медийния плурализъм и независимост в опит да реши проблема с качеството на медийната среда. В Европа трите скандинавски страни Норвегия, Дания и Швеция са на върха на World Press Freedom Index и продължават да служат като демократичен модел, а България е на 91-во място в този индекс.

Атанас Славов: Бил съм свидетел как хора от различни институции дават невярна информация на депутатите. "Това е недопустимо", заяви министърът на правосъдието Атанас Славов по време на конференцията, посветена на съдебната практика за достъп до информация, организирана от "Програма достъп до информация". Видео на пълния запис от конференцията.

Свобода за Червения пират. Съдия Мирослав Георгиев от Софийския районен съд отмени ареста на Илко Захариев, обвинен за заплахи към властта, и постанови той да бъде освободен без мярка за неотклонение. Деянията, за които той е обвинен - за закана за убийство по чл. 144, ал. 3 от НК, са несъставомерни. Начинът, по който са осъществени, и целият контекст сочат, че те не са в състояние да предизвикат обоснован страх, че авторът има намерение да осъществи заканата си, обяви съдия Георгиев. Любопитно е, че Захариев е обвинен само за четири закани, изпратени до официални имейли на институции в края на февруари, но сред тях не фигурира нито един мейл до Плевенския окръжен съд срещу съдия Владислава Цариградска

Избрано от други медии

Денят, в който борбата с високата корупция спря. Заради бездействието на депутатите, които не избраха навреме състав на новата Комисия за противодействие на корупцията, от 1 март няма кой да разследва корупцията на хората на висши държавни длъжности. Справка на прокуратурата, с която "Сега" разполага, сочи, че става дума за 169 производства, свързани с корупционни престъпления, за които се смята, че са извършени от хора на високи постове. (Сега)

Ръководителят на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова: За първоначалния опит, празнотите в закона и действието на механизма за разследване на главния прокурор. Правната уредба на механизма за разследване на главния прокурор е неясна и непълна, затова поражда редица въпроси, за решаването на които е необходимо тълкуване на нормите за условията за подаване на сигнал за извършено престъпление от главния и зам. главните, за адресата на тези сигнали, първоначалната преценка, правомощия на ад хок прокурора по последващи сигнали и др. (Лекс)

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар