Предпоследно: мярката за семейните фирми за 117 млн. лв. ще бъде обявена до края на април

Схемата по "Конкурентоспособност" за покупка на нови машини, оборудване и софтуер трябваше да стартира още през януари 2023 г., но бе отлагана многократно

Около 25% от всички активни микро-, малки и средни предприятия се самоопределят като семеен бизнес. Затова и очакванията са, че мярката ще бъде особено атрактивна
Около 25% от всички активни микро-, малки и средни предприятия се самоопределят като семеен бизнес. Затова и очакванията са, че мярката ще бъде особено атрактивна
Около 25% от всички активни микро-, малки и средни предприятия се самоопределят като семеен бизнес. Затова и очакванията са, че мярката ще бъде особено атрактивна    ©  Цветелина Белутова
Около 25% от всички активни микро-, малки и средни предприятия се самоопределят като семеен бизнес. Затова и очакванията са, че мярката ще бъде особено атрактивна    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • По мярката ще се кандидатства електронно, а проектите ще се оценяват по методика.
  • По процедурата ще може да се финансира покупката на нови машини, оборудване и софтуер.
  • Срокът за обявяване на схемата за защита на права по индустриална собственост ще се измести от април за ноември.

С над година закъснение спрямо първоначалните заявки Министерството на иновациите и растежа (МИР) най-накрая ще обяви процедурата за подпомагане на семейните фирми. Тя е част от новата програма "Конкурентоспособност" и първоначално трябваше да заработи още през януари 2023 г., но по ред причини - и организационни, и политически, това така и не се случи. Сега от МИР съобщиха за "Капитал", че схемата "Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите" ще бъде обявена до края на април. Критериите обаче тепърва ще трябва да минат задължителното обществено обсъждане, което означава, че приемът ще бъде отворен не по-рано от средата на май.

Очакванията на експертите са, че по процедурата ще има голям интерес. "Причината за това е, че до момента по линия на управляваните от МИР програми не сме обявявали подобна мярка, специфично фокусирана именно към такъв тип предприятия", обясниха наскоро от ведомството за "Капитал".

В същото време от всички активни микро-, малки и средни предприятия около 25% се самоопределят като фамилен бизнес (по данни на НСИ), отчитат експертите. "Като имаме предвид, че към тази целева група се добавят и тези на творческите индустрии и занаятите, вярваме, че мярката ще се радва на широк интерес", обобщават от министерството.

Какво ще се финансира

Схемата е с бюджет 117 млн. лв., като по нея ще може да се финансира покупката на нови машини, оборудване и софтуер. Още преди година от МИР обясниха за "Капитал", че процедурата ще бъде насочена към предприятията, които са собственост на повече от един член от семейство, както и към фирми творческите индустрии и занаятите.

Допустимите разходи, които ще се финансират, ще са за придобиване на машини, съоръжения, оборудване и софтуер, свързани с производствените цели на компаниите. Очаква се подаването на документи да бъде изцяло електронно през системата ИСУН, като проектите ще се оценяват по методика, а не по реда на постъпването им.

Аналогичен случай

По още една процедура МИР предвижда да измести срока за обявяване - "Защита на права по индустриална собственост в предприятията". Тя беше планирана за отваряне през месец април, но ще стартира чак през ноември.

Причината е, че в момента има аналогична действаща инициатива на ЕК (ваучери за интелектуална собственост), финансирана със средства по Фонда за малки и средни предприятия, която се изпълнява от Службата на ЕС за интелектуална собственост в партньорство с Патентното ведомство. Крайният срок за кандидатстване за ваучерите е 6 декември 2024 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар