🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Йорданка Фандъкова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последната половин година се оказа изненадващо тежка за кмета на София Йорданка Фандъкова. За първи път от много време насам ѝ се случи така, че да не получава каквото иска и най-вече - пари от държавата. Тази седмица на фокус беше градският транспорт, който според местната управа може да се разреди или спре, ако държавата не даде 143.4 милиона лева. Но в началото на годината нуждата от пари бе за тока на уличните лампи.

Обичайно кметът на най-богатия и привилегирован град разчита на европейски пари, за да купува нови автобуси или да строи метро, и държавна субсидия за всичко, което не може да управлява добре.

Когато през 2020 г. имаше пореден протест заради липсата на места в детските градини, правителството на ГЕРБ отпусна 65 млн. лв. за строителството на нови в София. Сега недостигът на места е по-голям.

Другият такъв случай е общинската "Топлофикация София", чиито дългове (по-големи от бюджетите на градове като Бургас и Русе) пак се покриват от държавата. Ремонти и оптимизации обаче не се правят.

След края на този рай се налагат отчаяни ходове, независимо дали гражданите са тези, които ще пострадат от ината на общината. София сега прилича на сираче, което се моли за помощ от всеки ъгъл. В крайна сметка не е изненада - това е град, който и коледната украса не иска да си плаща сам.

Все още няма коментари
Нов коментар