🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Столичните общинари подкрепиха "доклад, писан на коляно" за водата, за да помогнат на Перник

Планът на управляващите е неясен и в него липсват конкретика и финансови разчети, но съветниците го гласуваха почти единодушно в името на разрешаването на водната криза

Първо заседание на Столичния общински съвет и клетва
Първо заседание на Столичния общински съвет и клетва
Първо заседание на Столичния общински съвет и клетва    ©  Юлия Лазарова
Първо заседание на Столичния общински съвет и клетва    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичният общински съвет (СОС) очаквано подкрепи идеята за снабдяване на Перник с вода от водосбора на язовир "Белмекен" от водите от деривации "Манастирска" и "Грънчарска" през Рилския водопровод и резервоара на Мало Бучино. Общо 57 съветници от 58 гласуваха в подкрепа на доклада, като само Волен Сидеров се въздържа.

С плана трябва да се запази настоящият режим, в който Перник има вода по седем часа на ден. Докладът за решението СОС да позволи да се отпусне вода от "Софийска вода" към Перник беше внесен от общинските съветници Прошко Прошков и Георги Георгиев от ГЕРБ в петък вечер. Документът е доста неясен и в него липсва каквато и да е конкретика. Няма точни суми, няма оценка на въздействието или отговори на фундаментални въпроси.

Общинските съветници решиха и да получават ежеседмични справки за водата и обемите в язовирите, които снабдяват столицата, от концесионера "Софийска вода".

Въпреки единодушието дискусиите и в понеделник (когато комисиите по инженерна инфраструктура, по икономика и по финанси гласуваха решението), и във вторник преминаха под голямо напрежение и прераснаха в политически нападки. Бяха зададени много въпроси, но техните отговори не се появиха.

Един от абсурдите беше, че за някои съветници чак сега стана ясно, че водата, която ще се насочва от водосбора на яз. "Белмекен" към Бели Искър, се ползва и за София. Както "Капитал" писа още миналата седмица, водата от тези източници се ползва за столицата почти всяка година в периода октомври - април, докато настъпи снеготопене. Това потвърди и Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода", по време на заседанието.

Основните въпроси остават

Първата неяснота в плана е свързана с финансирането. Прошко Прошков обяви, че Столичната община (СО) няма да има финансов ангажимент към този план. Парите за строеж на водопровода ще дойдат от държавния бюджет с постановление на Министерския съвет.

Цената на водата, която гражданите на столицата получават от "Софийска вода", обаче е по-висока от тази на "ВиК Перник". Съответно разликата трябва да се плати от "ВиК Перник" на "Софийска вода", която експлоатира инфраструктурата за водата от Бели Искър. При положение че пернишкият оператор е затънал в дългове, има риск да не може да си го позволи.

"Къде са гаранциите от евентуално неплащане на "ВиК Перник", че това няма да ощети концесионера", попита Милка Христова от БСП. Тя изрази притеснения, че ще се натовари концесионерът с негативен резултат, и отбелязва, че е редно да има държавни гаранции, за да се платят тези суми.

Единият вносител на доклада, Георги Георгиев, заяви, че разликата в цената ще бъде платена на "Софийска вода", а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи колко точно да бъде тя. И все пак нямаше отговор откъде ще дойдат парите. Освен това в доклада няма и точен разчет.

В понеделник, когато докладът бе гледан в комисия, Методи Лалов от "Демократична България" нарече предложенията "доклад, написан на коляно" заради неяснотите в него. "Нямате обосновки, твърдения, гаранции, план на риска", обобщи Лалов и припомни, че представители на КЕВР не са присъствали на заседанията на СОС. "Измиват си ръцете с институции, които ги няма", каза той по адрес на мнозинството на ГЕРБ в съвета.

Тома Белев от "Демократична България" напомни, че има ключови стъпки от процедурата, които трябва да се случат: трябва да има готов проект за строителството, да има оценка за въздействието върху околната среда, да има промени в ПУП-ове и в общия устройствен план на столицата, за да се построи водопроводът.

Вносителят на доклада Георги Георгиев обясни, че не се знае какво ще се наложи да се прави като административни стъпки, затова ще чакат държавата да поиска каквото трябва и СОС ще се произнася по компетентност. Накратко, всичко ще се прави на парче.

Грети Стефанова от "Демократична България" повдигна темата за "Стомана Перник" на заседанието в понеделник. Тя пожела да види в доклада решение за водоснабдяването на индустрията, но не получи конкретен отговор.

Ще издържи ли водопроводът

Според Прошков в момента по Рилския водопровод текат 0.9 куб.м/сек, а максималното му натоварване е 1.7 куб.м/сек. Дори и когато бъдат пуснати допълнителни количества, които да се насочат към Перник, то няма да бъде достигнато.

Изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев обясни вчера, че преди седмица е възложил проверка, в която се преглежда цялото трасе от яз. "Бели Искър" до резервоар "Мало Бучино", като тя още тече.

"Водопроводът тече, не само проверката", отговори на това общинският съветник арх. Борислав Игнатов и показа с клипове и снимки течове в шахти на водопровода. Той изрази притеснение, че водопроводът ще се пръсне от течове, ако бъде надут с по-висок приток. Зам. изпълнителният директор на "Софийска вода" Станислав Станев коментира видеото и уточни, че някой се е захранил незаконно с вода от шахтата, в която има въздушник, като е отворил крана. "Ние нееднократно сме затваряли крана. В неурбанизирана територия често хората се самообслужват. Има катинари. Крадат се металните капаци, поставяме и бетонови", обясни той и уточни, че екипите за отстраняване на незаконни връзки работят.

"Държавата се измъква суха, а ние тънем в неизвестност", обобщи общинският съветник от БСП Милка Христова. Съветници от опозицията коментираха, че няма експерти или представители на министерствата, които да са подписали внесения доклад. Те изразиха съпричастност към гражданите на Перник и желание да им помогнат, но и съмнения в успеха на решението, което се взима. "Никой не може да ви даде абсолютна гаранция", отговори той на притесненията на Методи Лалов, че няма експертни мнения или поета отговорност от другите ресорни институции.

Политически хватки

Иначе сблъсък между ГЕРБ и останалите политически сили бе централната нишка в дискусиите. Със своите изказвания Карлос Контрера от ВМРО активно защитаваше предложенията на ГЕРБ.

Силвия Христова от ГЕРБ пък обвини съветниците от "Демократична България", че не са дали конструктивни предложения и използват "език на омразата". "Вие мислите само за отговорността", каза тя.

Друга основна критика, която се чуваше, е, че кметът Йорданка Фандъкова не е сложила подписа си под нито един от документите в доклада. Meтоди Лалов отбеляза, че екоминистърът Нено Димов е обвинен именно за подписите, които е поставил под документи. Единият вносител - Георги Георгиев, цитира чл. 198б, т. 3 от Закона за водите и чл. 85 от Закона за устройство на територията, че Общинският съвет е компетентният орган по въпросите с водата. В крайна сметка стана ясно, че Фандъкова ще подпише плана и също ще носи отговорност за предприетите действия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    А водата на Перник ...
    https://bivol.bg/studena-pchelina-dps.html
    УДОВИЩЕТО, ИЗПИЛО СТУДЕНА, ПРАВИ МИЛИОНИ ЗА БИВШ МИНИСТЪР НА ДПС

    Нередност?
  • 2
    i_hristov avatar :-|
    i_hristov
    • + 1

    Мога да се обзаложа, че сега от Зелените ще обжалват това решение чак до Европейската комисия, защото ще се окаже, че то е неприродо съобразно за тях. Разбира се, нали не са лапнали няколко милиона, за да измислят те подобно решение, няма как да го преживеят.

    Нередност?
Нов коментар