Водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов

От края на седмицата Перник и околните населени места ще имат вода от сутрин до вечер

Нивото на язовир "Студена" допреди два месеца беше критично ниско, сега е над 8 млн. куб.м. Все пак обаче вода към Перник ще бъде подавана от язовир "Бели Искър"
Нивото на язовир "Студена" допреди два месеца беше критично ниско, сега е над 8 млн. куб.м. Все пак обаче вода към Перник ще бъде подавана от язовир "Бели Искър"
Нивото на язовир "Студена" допреди два месеца беше критично ниско, сега е над 8 млн. куб.м. Все пак обаче вода към Перник ще бъде подавана от язовир "Бели Искър"    ©  Reuters
Нивото на язовир "Студена" допреди два месеца беше критично ниско, сега е над 8 млн. куб.м. Все пак обаче вода към Перник ще бъде подавана от язовир "Бели Искър"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият водопровод, който трябва да достави вода в Перник от яз. "Бели Искър", е готов и се тества. Когато водата бъде пусната, режимът в града ще бъде облекчен и вода ще има от 6.00 до 22.00 часа. Кметът на града Станислав Владимиров очаква това да се случи в петък, обясни той пред dnevnik.bg.

Градът и селата в общината са на тежък режим на водата от ноември 2019 г., след като нивото на водоема - язовир "Студена", стигна критични нива.

По данни на "ВиК Перник" днес в язовира има над 8 млн. куб.м вода, като общият обем на язовира е 25 млн. куб.м. За сравнение - края на януари е бил 3.37 млн. куб.м. В края на март 2019 г. обаче обемът на язовира е бил 9.7 млн. куб.м.

Мътни води

Увеличението на обема в язовира е заради сериозния приток, който през последните седмици достигна няколко хиляди литра в секунда. Това е добра новина, но има и проблеми.

"През последните дни при увеличаване на притока на вода в язовира мътността се увеличи многократно. По тази причина от 9 март пясъчните филтри на пречиствателната станция се задръстиха и започнаха да пропускат по-малко количество вода", написаха от "ВИК Перник" на сайта си на 16 март вечерта.

Това продължава и днес и по тази причина се е наложило вода да се подава от основния изпусквател на язовира. На него са монтирани съоръжения за дозиране на коагулант, който ще намали мътността още на самия язовир и работата на пречиствателната станция ще бъде облекчена.

Замътяването е било в пъти по-високо. "Това замътяване намалява пропускателната способност на филтрите и съответно намалява дебита на вода, който преминава през пречиствателната станция за града. Вследствие на този недостиг на вода високите квартали остават без водоподаване дори и при досегашния режим", пишат те.

Във връзка с това са подадени сигнали, че "Студена" е бил източван неправомерно, които дружеството опровергава.

Новата тръба

Водопроводът от Мало Бучино до Перник в момента се изпитва за течове, а след това ще се извърши дезинфекция и до няколко дни водоподаването по него ще бъде възможно, уточняват от "ВиК Перник". Това значи, че Перник и околните населени места ще имат вода по 14 часа на ден още в края на седмицата.

Съоръжението е с дължина 13.5 км и негов главен изпълнител е държавната фирма "Монтажи". Цената на обекта е 26.56 млн. лв. с ДДС по договор. Заявка да помагат бяха дали и няколко частни компании. Договорът между Областна администрация - Перник, и "Монтажи" беше подписан на 6 февруари и според него изпълнителят трябва до 60 дни от тази дата да подпише приемо-предавателен протокол за строителството.