Перник и селата в района ще имат вода по цял ден от 17 март

Дотогава новият водопровод от Мало Бучино трябва да е готов и тестван, облекчаването на режима е добра новина предвид епидемията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От вторник гражданите на Перник ще имат вода по цял ден - от 6 сутринта до 10 вечерта. През нощта водоподаването ще бъде преустановявано във всички селища в общината. Това обявиха от община Перник в петък.

"ВиК - Перник" е подало заявление за издаване на разрешително за аварийното водоснабдяване на гр. Перник от яз. Бели Искър в петък и "предвид обявеното бедствено положение водоподаването ще започне в момента, в който се изгради и пусне в експлоатация новият водопровод", отговориха писмено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на въпрос на "Капитал". От наличната информация става ясно, че допълнителната вода, която ще се отпусне от другата седмица, ще дойде с новия водопровод от Мало Бучино, което значи, че дотогава той трябва да бъде готов и тестван. Управителят на "ВиК - Перник" Борислав Иванов не беше открит в петък за коментар кога ще бъде завършен обектът.

Новият режим ще обхване следните населени места: гр. Перник, гр. Батановци, с. Големо Бучино, с. Люлин, с. Дивотино, с. Мещица, с. Витановци, с. Ярджировци, с. Богданов дол, с. Черна гора и с. Лесковец.

По данни на "ВиК - Перник" наличният обем в язовир "Студена" е 7.22 млн. куб. м. Според графика за март 2020 г., т.е. към края на февруари, наличният обем е бил 4.1 млн. куб. м, като едва 1.73 млн. куб. м са полезен, т.е. може да се използват. Според официалните графици на екоминистерството в края на март 2019 г. водата в "Студена" е била около 9.7 млн. куб. м, а по същото време през 2018 г. - 20.4 млн. куб. м.

През седмицата МОСВ и община Перник влязоха в задочен спор за това колко вода точно е отпусната и необходима. От министерството заявиха, че и тази, която е имало досега, е достатъчна и предишни години реално ползването е било по-ниско от прогнозните количества. Ако това е вярно обаче, не става ясно защо изобщо е нужен режим.

Колко вода е нужна на Перник

В четвъртък МОСВ обявиха, че предвиждат общо 1.2 млн. куб. м вода за питейни нужди на Перник от средата на март, т.е. допълнителни 0.4 млн. куб. м. Отпуснатите преди това бяха малко над 800 хил. куб. м.

"Предоставените данни от "ВиК - Перник" на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" за питейно-битово водоснабдяване на Перник от яз. "Студена" показват, че през март 2019 г. реално използваните води са 1.044 млн. куб. м, а през април 2019 г. - 0.966 млн. куб. м, когато не е налаган режим на ограничено водоснабдяване", гласи съобщението на МОСВ. Същевременно обаче в графиците, публикувани на страницата му, и в двата месеца пише, че са предвидени 1.55 млн. куб. м за питейно-битови нужди, а общо - по 2.32 млн. куб. м.

"В периода между 1-о и 5-о число на следващия месец се извършва проверка от басейнова дирекция, която отчита реално използваните количества от всеки титуляр през предходния месец... Видно от горната справка, няма разминаване в информацията, едните са прогнозни лимити, другите са реално използвани", обясниха от екоминистерството за "Капитал" в отговор на въпрос откъде се получава разминаването в данните.

В съобщението си от четвъртък МОСВ обясни, че е поискало от "ВиК - Перник" да обоснове поисканото увеличение до 1.2 млн. куб. м месечно за питейно-битови нужди, както и "необходимостта от оставането на частичен воден режим на водоподаване, след като през предходните години при използване на по-малки количества от 1.2 млн. куб. м месечно не е имало необходимост от въвеждане на воден режим".

По информация на "Капитал" управителят на "ВиК - Перник" е бил в София в петък, вероятно на среща в екоминистерството.

Кога ще потече водата от София

Тестването на водопровода от помпена станция "Мало Бучино" до Перник, който трябва да доставя вода от язовир "Бели Искър", беше планирано да започне във вторник, но доставките на тръби закъсняха. Сега то предстои.

Планирано е от деривациите на язовир "Белмекен" чрез "Бели искър" да се доставят до 400 хил. куб. м от средата на март, уточниха от МОСВ. От твърдението на екоминистерството става ясно, че допълнителните количества, които ще започнат да се подават от другата седмица, не са от "Студена".

За следващите месеци позволеното количество от "Бели Искър" ще е до 800 хил. куб. м, посочиха от ведомството в отговорите си до "Капитал".

Режимът на водата в Перник официално беше въведен през ноември.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    expostoyanen avatar :-|
    expostoyanen

    В крайна сметка става ясно, че строеж на допълнителен водопровод въобще не е бил нужен. Трябвало е да има някакво ПР-решение за покриване на проблема с кражбата на парите за ремонта. За какво го държат, апропо, министъра в ареста, заради язовира? Явно, не. Ще се види след някой друг месец, когато ще се разиграе друга драма, с вече намерено решение.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    До коментар [#1] от "postoyanen":

    Сега веднага не е нужен. Цитираните данни сочат, че през този м. март, водата е два пъти по-малко спрямо готина. Ако последва същата суха година и продължат своеволията на ВЕЦ-а, водата ще свърши дори по-рано. Няма къде да сбъркаш в строежа на ифраструктура. Все някога ще потрябва.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Спрямо година по-рано*

    Нередност?
Нов коментар