🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водният режим в Перник приключи, започва харченето на 100 млн. лв. по европроект

Равносметката от водната криза е трима обвиняеми, един от които министър, и 60 млн. лв. аварийни разходи

Напуканата земя на дъното на язовир "Студена" остава емблема за неглижираното управление на водните ресурси у нас.
Напуканата земя на дъното на язовир "Студена" остава емблема за неглижираното управление на водните ресурси у нас.
Напуканата земя на дъното на язовир "Студена" остава емблема за неглижираното управление на водните ресурси у нас.    ©  Георги Кожухаров
Напуканата земя на дъното на язовир "Студена" остава емблема за неглижираното управление на водните ресурси у нас.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Водният режим в Перник приключва след над половин година, в която действаше. Това стана стана ясно, след като вчера екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро беше на среща с местната власт и управителя на ВиК - Перник. Управителят на ВиК е изпратил писмо до Министерство на околната среда и водите (МОСВ), което трябва да одобри използването на водата от язовир "Студена" и съответно и кметът на Перник Станислав Владимиров да съгласува отмяната на режима, съобщи днес БНР.

В "Студена" вече има над 20.5 млн. куб. м вода, сочи справка на сайта на МОСВ. Парадоксално, водоемът дори започна да доближава прага, при който да се изпусне заради прекалено висок обем. Новината пък посрещна няколко квартала с нарушено водоподаване - заради ремонти. И ако проблемът със сушата в язовира изглежда е решен засега, то този с авариите си остава, както се вижда от сайта на ВиК - Перник.

През ноември зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи две основни причини за кризата - сушата и високите загуби на вода, които са между 70 и 90% в пернишката агломерация. Реално първият проблем беше решен от природата, а вторият остава висящ дори и с десетките милиони, които държавата "аварийно" отпусна. На фона на това в средата на юни ВиК операторът най-после обяви първите си поръчки по големия воден проект, финансиран по оперативна програма "Околна среда" - за общо 80 млн. лв.

Краят на режима

Водният режим влезе в сила на 18 ноември, малко след местните избори, след като стана ясно, че язовир "Студена" е пресъхвал, без нито една институция да реагира. От март месец официално режимът беше облекчен и жителите на Перник би трябвало да имат вода от 6.00 сутринта до 22.00 часа вечерта. В някои квартали обаче това не се случваше заради многобройните ремонти

Вчера екоминистърът обяви пред "Кракра ТВ", че средно на месец от "Студена" ще се използват 1.6 млн. куб. Въпрос на Вик-то е да прецени откъде да допълва в случай на необходимост... то е една даденост за вас - този нов водопровод ще си го ползвате при необходимост винаги когато решите" - каза Ревизоро, показва репортаж на местната телевизия. "Направили сме така разчетите това нещо повече никога да не се случва в Перник и да нямаме повече такава ситуация, в която бяхме изпаднали в края на миналата година и началото на тази", каза от своя страна управителят на ВиК - Перник, Борислав Иванов.

Някои квартали продължават да нямат вода с дни. Заради настоящи ремонти прекъсвания на водоподаването до края седмицата ще има в кварталите "Изток", "Мошино", "Могиличе" и "Клепало", съобщава БНР. Радомир също още продължава да е във водна криза, пише "Свободна Европа". Голяма част от града продължава да е на воден режим.

Кризата - какво се случи

Истината за водния проблем в Перник излезе наяве през ноември. Тогава постепенно стана ясно, че с месеци са разменяни писма и е обменяна информация между институциите, включително ВиК - Перник, областната администрация на града, общината, но не са предприети никакви мерки, за да не се стигне до дълбок проблем. Силно вероятно е причината да е свързана с местните избори от есента на 2019 г.

Кратката равносметка от кризата е следната:

  • Държавата инвестира над 20 млн. лв. в авариен водопровод от помпена станция "Мало Бучино" до Перник. Водопроводът е дълъг 13.5 км и доставя вода от водосбора от язовир "Бели Искър". Договорът, сключен между областна администрация - Перник, като възложител и държавната фирма "Монтажи" като изпълнител, беше на стойност 26.5 млн. лв. с ДДС, но от дружеството твърдяха за "Капитал", че все пак е поевтинял.
  • Бяха отпуснати средства от държавата за спешни ремонти на инфраструктурата, които бяха възложени на няколко строителни фирми. Сумата от над 24 млн. лв. с ДДС беше непосилна инвестиция за ВиК оператора и се появи навреме, за да допълни планираните инвестиции с европари (виж долу).

Отделно бяха възложени и ремонти на държавната "Монтажи" за 8.5 млн. лв. с ДДС. Те са за монтаж на филтри в "старата" пречиствателна станция (1.7 млн. лв.), основен ремонт на градската пречиствателна станция (3.16 млн. лв.) и реконструкция на главен клон II от водоснабдителната мрежа (почти 3.66 млн. лв.).

На 22 май областна администрация - Перник е сключила договор с фирма "Кюбико" за изграждане на система за баланс на водните количества за 150 хил. лв.

  • Отговорност на длъжностни лица беше потърсена, но като че ли частично. Общо трима души се сдобиха с обвинения. Двама от тях са бившият управител на ВиК - Перник Иван Витанов и временният кмет на Перник (докато течеше кампанията за местните избори) Севделина на Ковачева, която беше и зам.-кмет. "По отношение на бившия управител на ВиК дружество Перник са повдигнати обвинения за две престъпления - за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. По отношение на и.д.кмет на община Перник е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление", съобщи през януари говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Двамата бяха освободени под гаранция.

Министърът на околната среда Нено Димов, който е от квотата на "Обединени патриоти", беше задържан с неубедителни аргументи. Въпреки това Димов беше показно изведен от прокурори и полицаи от сградата на министерството, след което прекара няколко месеца в ареста, докато не беше освободен под гаранция и домашен арест в края на април.

Голямата инвестиция Дружеството обяви първите обществени поръчки на стойност над 80 млн. лв. преди дни. Договорът за финансиране беше подписан на 21 август 2019 г., но съществените обществени поръчки бяха обявени близо година по-късно.

Едната е за изграждане на ВиК инфраструктура по три обособени позиции. Прогнозната стойност е 56.8 млн. лв. без ДДС., което прави поръчката една от най-големите във водния сектор, финансирани по ОПОС. Трите позиции са за реконструкция на ВиК инфраструктура съответно в Перник, Радомир без кв. "Върба" в града и за "Връба" и тласкатели до пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) "Батановци".

Вторият търг е за 20 млн. лв. и е за ремонт и разширение на същата тази ПСОВ.

Ден по-рано, на 11 юни, е обявена и поръчка за Проектиране и изграждане на интегрирана географска информационна система (ГИС) за 1 млн. лв. без ДДС, която е ключова за управлението на водната инфраструктура, тъй като прави данните за нея дигитални, лесно достъпни и систематизирани.

Целият воден проект трябва да бъде завършен до март 2024 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Всичко си е калкулирано. Иначе как се пълнят чекмеджета?

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Най псле ще измият и "Голф" - а ...

    Нередност?
Нов коментар