Около 60 млн. лв. "потънаха" във водната криза на Перник

Режимът в града се облекчава, тъй като язовир "Студена" се пълни, но благодарение най-вече на "милостивата природа"

Напуканата земя на дъното на язовир "Студена" се превърна в символ на немарливото отношение на държавата към водните ресурси
Напуканата земя на дъното на язовир "Студена" се превърна в символ на немарливото отношение на държавата към водните ресурси
Напуканата земя на дъното на язовир "Студена" се превърна в символ на немарливото отношение на държавата към водните ресурси    ©  Георги Кожухаров
Напуканата земя на дъното на язовир "Студена" се превърна в символ на немарливото отношение на държавата към водните ресурси    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от четири месеца след въвеждането на водния режим в Перник градът вече ще има вода по цял ден. Заявката на кмета Станислав Владимиров е от днес перничани да имат вода между 6 сутринта и 22 вечерта. Тя ще се подава както от язовир "Студена", така и по новия водопровод от язовир "Бели Искър". Всъщност заявките бяха перничани да имат вода целодневно още преди няколко дни, но при тестването на новия водопровод възникнаха две аварии. "Малко дали тръбите дефекти при пробите, но не може да се нарисуват с боички", каза премиерът Бойко Борисов вчера при посещение в града.

Междувременно в града ще се провеждат ВиК ремонти, които ще продължат до другата зима.

Засега извънредните разходи за водната криза в Перник достигат общо 60 млн. лв. Възможно е през май режимът изцяло да отпадне, но не заради заради усилията на властите, а поради валежите и снеготопенето.

Новата тръба

За малко над месец и половина държавната фирма "Монтажи" с помощта на частни компании изгради тръбата за 27 млн. лв., която насочва вода от помпена станция "Мало Бучино" до града.

В понеделник на извънредно заседание Министерският съвет (МС) реши да прехвърли собствеността на новия водопровод на община Перник. Поддържането му ще се поеме именно от местното водоснабдително дружество. "Решението дава възможност за срок от шест месеца "ВиК Перник" да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино", гласи още съобщението от правителството.

По думите на Владимиров тръбата е "шанс да минем на по-лек режим". Тя ще доставя 300 л/сек и идеята е да захранва града, докато "Студена" се напълни съвсем. Според справка на ВиК оператора от днес в язовира има общо 8.684 млн. куб.м, което значи, че полезният му обем в момента е около 6.28 млн. куб.м. За сравнение, в края на март 2019 г. обемът на язовира е бил 9.7 млн. куб.м.

Според данните на екоминистерството за водоползването от предходни години за питейно-битови нужди Перник и околните населени места имат нужда от между 0.966 млн. куб.м и 1.044 млн. куб.м.

"Ако продължава така, до края на пролетта може да отменим режима", каза вчера кметът. Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че се чака от Комисията за енергийно и водно регулиране само да потвърдят цената.

Ремонтите из града

В началото на 2020 г. община Перник възложи на частни фирми ремонти за над 24.2 млн лв. с ДДС по ВиК мрежите в града. Вчера Владимиров съобщи, че миналия четвъртък е издадено строително разрешително за ремонта на водопроводи в квартал "Църква". "Като се оправи времето, започват да строят", каза кметът на Перник. Това ще е първият квартал, в който ще има подмяна на водопроводи, добави той.

Ремонтът ще се изпълнява от "Райкомерс конструкшън". Компанията отговаря и за реконструкция на Главен клон III до Батановци, както и реконструкция на Главен клон I от кафе "Рай" до ул. "Средец" и водопроводната мрежа в централната градска част.

"Другите фирми вървят с добро темпо и в рамките на две седмици и в квартал "Изток", и в централната част ще започнат", обясни Владимиров в джипа на премиера вчера. Става дума за "Гелак" и "ГБС - Инфраструктурно строителство". Първата отговаря за ремонта на главен клон II по ул. "Младен Стоянов" и водопроводната мрежа в квартал "Изток", а втората - реконструкцията на главен клон I от Минна дирекция до помпена станция "Самоков", както и мрежата в кварталите "Клепало", "Проучване", "Твърди ливади", "Ралица" и "Каменина". Сроковете за работата са между пет месеца и година.

Отделно бяха възложени и ремонти на държавната фирма "Монтажи" за 8.5 млн. лв. с ДДС. Те са за монтаж на филтри в "старата" пречиствателна станция (1.7 млн. лв.), основен ремонт на градската пречиствателна станция (3.16 млн. лв.) и реконструкция на главен клон II от водоснабдителната мрежа (почти 3.66 млн. лв.).