🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият живот на Немската болница

С 8 млн. лв. запустялата сграда в центъра на града ще бъде преобразена в библиотека и музей за съвременно изкуство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът е уникален за Бургас и има амбицията да се превърне в нова гореща точка за жителите и гостите на града.

Масивната, почти вековна сграда на ъгъла на улиците "Св. св. Кирил и Методий" и "Оборище", в самия център на Бургас, е като излязла от филм на ужасите. Растителността отдавна е превзела не само огромния двор и стените, но и част от вътрешните помещения. Всички прозорци са изпочупени и разкриват злокобната тъмнина на стаите, а мазилката се разпада заедно с покрива. Накратко: погромът в бившата Немска болница, както я наричат бургазлии, е пълен.

Изглежда невероятно, но тази постройка ще получи нов живот. Върху старата конструкция и каменните основи ще се появят модерна стъклена фасада и озеленен покрив. Общинa Бypгac вече провежда тpъжнa пpoцeдypa зa peĸoнcтpyĸциятa и пpeycтpoйcтвoтo нa целия ĸoмплeĸc, който освен основната включва и няколко по-малки сгради. Индиĸaтивнaтa cтoйнocт на проекта e малко над 8 млн. лв., които са осигурени от оперативна програма "Региони в растеж" и местния бюджет. Целта е още в края на следващата година там да се настанят новата градска библиoтeĸa и Център за съвременно изĸycтвo.

Историята на мястото

Според плана на Бургас от 1910 г. въпросният имот е отреден за изграждане на училище и откупен от известните навремето братя Хазърбасанови. Документите показват, че през 30-те години на миналия век собственик на терена е "Песталоци" АД - Германско училищно настоятелство. Самата масивна сграда е построена през 1935 г. и се ползва като училище до 1944 г. В края на Втората световна война обаче е превърната в болница и като такава сградата функционира чак до 1989 г. След това имотът остава държавна собственост, но използването му по предназначение е преустановено. Сградите се рушат и се превръщат в обект на посегателства, често стават убежище на клошари и бездомници.

По искане на кмета Димитър Николов още през 2011 г. правителство предостави на общината собствеността върху терена с площ 2470 кв.м. Тогава Николов обяви, че местната управа иска да използва имота и сградния фонд за културни и социални цели.

"За да се извърши проектиране и да се фиксира точният размер на необходимата инвестиция, беше много важно да се определи каква точно ще е новата функция на Немската болница. Затова още през 2012-а общината проведе допитване, в което най-много хора поискаха тя да се превърне в библиотека с музей на съвременното изкуство", казва инж. Чанка Коралска, която е зам.-кмет по строителство, инвестиции и регионално развитие на Бургас. По думите й това решение е било изключително правилно, тъй като Бургас има необходимост от сграда, която да събере на едно място целия фонд на градската библиотека, разпръснат в момента на отделни места. След преустройството ще бъде обособен и център за съвременно изкуство, с какъвто досега градът не разполага. "В него не само ще намерят място различни произведения на изкуството, но и ще има възможност за провеждане на атрактивни изложения и арт събития", споделя тя.

Предизвикателствата на ремонта

Новата визия на Немската болница е изработена от вapнeнcĸи eĸип нa "ДИЗAPX" OOД c pъĸoвoдитeл apx. Делян Жечев, който е избран пpeз 2015 г. след oтĸpит ĸoнĸypc. Обществената поръчка за реконструкцията е обявена в края на февруари 2019 г., като се очаква изпълнителят да бъде избран до юни. Като максимален срок на изпълнение на дейностите по ремонта са заложени 18 месеца, но според инж. Коралска е възможно кандидатите да предложат и по-кратки срокове.

"Немската болница има здрава конструкция, но се налага цялостна подмяна на съществуващи инсталации, ремонт на покрива, подмяна на дограми, благоустройство на дворното пространство, както и изграждане на достъпна среда", обяснява инж. Коралска.

Според нея най-трудно за изпълнение при строителни дейности ще е изграждането на подземния паркинг, при което основите на съществуващата сграда трябва да бъдат съхранени. "Въпреки сложността на подобни проекти смятам, че благодарение на опита, който имаме през годините с други подобни подземни строителни работи, ще успеем да се справим без особени затруднения с това", казва тя. Целта е максимално да бъдат запазени най-важните елементи на сградата като основната конструкция в сутерена, носещите колони и всички съществуващи стълбища.

Странната кръстоска

Библиотеката ще бъде оформена според най-съвременните и интересни модели за устройство на библиотечно и музейно пространство в света, с разчупени форми и различни функции на вътрешните и външните пространства. В нея ще има книгохранилище за над 600 хил. издания, работилница за ръчно изработване на книги и комикси, ателие за книговезане, информационен център с компютри и електронна библиотека, читалня, както и зала за представяне на книги. Предвиден е и детски отдел с интерактивен музей, място за представяне на детски книги, зона за творчество, дигитално и звукозаписно студио за запис на детски приказки и други.

В Центъра за съвременно изкуство пък ще бъдат представени най-различни временни и постоянни експозиции. Ще има музейно фондохранилище, приемна на експонати, реставрационно ателие и експозиционни площи.

Проектът

Сградата ще има два входа - единият, откъм ул. "Кирил и Методий", е самостоятелен за библиотеката, а другият, от ул. "Оборище", ще води към централно фоайе и ще разпределя посетителите към библиотеката или към Центъра за съвременно изкуство. Oт юг e пpeдвидeн вxoд ĸъм пoдзeмeн пapĸинг зa 20 коли и 4 пapĸoмecтa нa нивoтo нa тepeнa.

Проектът предвижда още широк атриум между библиотеката и новата сграда от стъкло и метал на Центъра за съвременно изкуство, от който ще може да се излиза и в градината, където ще се провеждат различни културни събития и изложения на открито. Ще има и панорамен стъклен асансьор, с който посетителите ще могат да стигат до многофункционалната зала на третия етаж и откритата покривна тераса.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cruisebg avatar :-|
    cruisebg
    • + 1

    Браво! Похвално!

    Нередност?
Нов коментар