🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Maple Bear София": Развиваме желание за учене през целия живот

Учебното заведение е част от глобалната мрежа канадски училища

"Maple Bear София": Развиваме желание за учене през целия живот
"Maple Bear София": Развиваме желание за учене през целия живот
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Училище "Maple Bear София" като част от глобалната мрежа канадски училища отвори врати през 2020 г. и бързо придоби популярност сред българските родители, търсещи съвременно двуезично и глобално образование, което същевременно уважава местната идентичност на българските традиции и култура.

Целта на Maple Bear

Отворихме училище Maple Bear с идеята да предложим среда, в която всички ученици, а не само най-добрите, могат да се развиват и обучават. Затова ние не приемаме децата на база академично представяне. Всяко дете е различно и ролята на училището е да създаде подкрепяща среда, в която детето да учи без стрес, да развива любопитството си към света и желание за учене през целия живот. Екипът от канадски експерти в Maple Bear ни помага да разберем какво означава поставяне на детето в центъра на обучението, как детето да бъде активен участник в процеса на учене, как да прилагаме диференцирано обучение и да разнообразяваме похватите и стратегиите, така че детето да усвоява знания с мотивация и без стрес. Структурата на програмата ни е изцяло съобразена с канадските изследвания на методите на придобиване на знания и учебно съдържание. Това е един от факторите, които поставят канадското образование сред лидерите според класацията на ОИСР, PISA, в която Канада изпреварва всички англоезични държави, както и държави като Франция и Германия, разказва Лиляна Николова, директор на училище "Maple Bear София".

Maple Bear предоставя съвременен двуезичен подход на образование, съобразен с нуждите на съвременните деца. Програмата ни е разработена така, че всички ученици да достигнат своя пълен потенциал. Базирана е на откритие и иновативност, като традиционните методи на преподаване се изместват от провокиращо мисълта образование, което окуражава учениците сами да потърсят отговори на важните за тях въпроси в обграждащата ги среда. Учителят е в ролята на фасилитатор, който създава условията за това, предлага необходимите ресурси, време и адаптиране според индивидуалните нужди.

Децата учат по българската програма, като също така изучават предметите по програмата на Maple Bear на английски език чрез метода на пълно потапяне. Те не учат английски език, те се обучават на английски език. По този начин се научават да комуникират свободно, коментира Лиляна Николова, директор на училище "Maple Bear София".

Нашата учебна програма включва теми за социална отговорност и устойчиво развитие, за да могат учениците ни да бъдат свързани с концепция за Giving back. Във времената, в които живеем, солидарност и съпричастност, емпатия са качества, които откриваме във всеки човек. Децата и техните учители работят по глобални и локални проекти, които са свързани с тези теми.

Учителите в Maple Bear

Повечето учители ни откриват спонтанно. Това са най-често българи, които са живели и работили като учители в Канада, САЩ, Великобритания и планират да се върнат в България, или пък чужденци, които са се установили тук. Радваме се, че напоследък има и много български учители, търсещи нови методи на преподаване, които да отразяват нуждите и стиловете на съвременните деца. Всички учители преминават обучение с канадския академичен екип и всяка година имат оценяване и допълнителни обучения.