🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

IB програмата е златният стандарт за топ университетите

Антоанета Календерова - академичен директор на BRITANICA Park School

IB програмата е златният стандарт за топ университетите
IB програмата е златният стандарт за топ университетите
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

BRITANICA Park School e частно средно езиково училище от 1 до 12 клас. В стимулиращата атмосфера на модерния кампус в кв. "Драгалевци", София, децата учат с желание и израстват като знаещи, можещи и успешни личности. В гимназията на BRITANICA Park School се залага на сериозна академична подготовка, амбициозна програма и на развитие на личностните качества на младежите. BRITANICA Park School е част от международната общност на IB училищата. В 11 и 12 клас гимназистите могат да се обучават по българската учебна програма, получавайки съответната диплома за средно образование, и по международно признатата International Baccalaureate Diploma Programme (IB), която отваря вратите на най-желаните университети в света.

Госпожо Календерова, кое мотивира гимназистите на BPS да се включат в IB програмата?

Основното предимство на IB програмата е възможността учениците да получат диплома, призната от най-добрите университети в света, което им помага при кандидатстване. IB е златният стандарт за топ университетите, те знаят какво означава оценка 6 или 5 в тази програма, независимо дали кандидатът е от България, САЩ или Индия.

От друга страна, за тези ученици, които не се стремят да учат във водещ университет, IB програмата е възможност да развият своите личностни качества.

Чрез нея си доказват, че могат да работят с добро темпо и с огромен обем от информация. Да си поставят цели и да ги постигат. Да работят в екип и да влязат в обувките на други народности, защото в IB програмата се говори много за international mindedness - способността да разбираш поведението на хора от различни култури - невероятен плюс, ако искаш да се занимаваш с бизнес.

Какви са различните възможности на IB програмата на BPS?

- Имаме широка палитра от предмети. Учениците избират според своите цели и интереси по един предмет от шест предметни области: литература, чужди езици, социални науки, експериментални науки, математика и изкуства. Тези, които ще кандидатстват медицина, избират химия и биология. Имаме математика - Mathematics: analysis and approaches. При социалните науки - история и бизнес мениджмънт, който е един от най-успешните ни курсове в програмата. Могат да избират между литература на български език или на английски език. При чуждите езици освен английски - основният ни предмет в BPS, имаме и немски, и испански. Environmental systems and societies е нов и интересен предмет не само за учениците с научен профил, а и за тези с хуманитарен. Гордеем се и с програмата ни Visual Arts.

Какъв е приносът на IB програмата за общността на училището ви?

- В общността ни осезаемо се усеща приносът на учениците от IB програмата. Те имат и предмети за така наречената "сърцевина" - ядрото на програмата, това са: Theory of Knowledge, Extended essay и Creativity, activity, service (CAS). В програмата CAS гимназистите инициират или се включват в различни творчески, спортни и доброволчески проекти и това се отразява и на живота в училище. IB класът бе основният организатор на Коледния благотворителен базар и на Коледното тържество в гимназията, а преди дни организира изненада за Великден на децата от 2 клас.

Учениците направиха и много доброволчески акции - за пострадалите при земетресенията в Турция и Сирия и за деца в нужда. Всеки ученик работи и по индивидуален проект - например прави колибки за изоставени кучета, подготвя изложба и др. Тези, които изучават Business Management, представиха свои продукти и маркетингови стратегии за развитието им. Предстои да видим изложбата на IB класа по Theory of Knowledge, в която ще направят връзка между различни течения в познанието и реалния живот.

Приемът за 2023/2024 учебна година е отворен.

Моменти от представянето на предметите за IB програмата можете да видите ТУК.