🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Системата Liberal Arts на АУБ подготвя студентите да бъдат гъвкави в работата и в живота

Дейвид Р. Еванс - президент на Американския университет в България (АУБ)

Дейвид Р. Еванс - президент на Американския университет в България (АУБ)
Дейвид Р. Еванс - президент на Американския университет в България (АУБ)
Дейвид Р. Еванс - президент на Американския университет в България (АУБ)
Дейвид Р. Еванс - президент на Американския университет в България (АУБ)
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди 30 години Американският университет в България (АУБ) въведе системата за висше образование Liberal Arts в България. Какви са предимствата за студентите от тази система?

- Системата Liberal Arts на АУБ подготвя студентите да бъдат гъвкави и многостранни към нови обстоятелства в работата и живота. Ядрото при образованието по тази система е да предостави на завършилите инструменти от различни дисциплини, което им позволява да приемат различни гледни точки и подходи, когато се сблъскат с проблем за решаване. Най-общо Liberal Arts подготвя граждани, способни да се справят със сложността и неяснотата в съвременния свят, пълен с "дяволски проблеми". Ето защо нашите възпитаници имат изключителен успех в много области, които изискват широк спектър от умения - комуникация, сътрудничество и анализ - и именно те са в основата на нашия подход към бакалавърските ни програми.

Често провеждате събития на отворените врати за бъдещи студенти и техните родители в кампуса на АУБ. Какво най-много впечатлява посетителите?

- Кандидат-студентите и техните семейства обикновено са най-впечатлени от две неща. Първо, нашият кампус е много модерен, чист и приветлив и предназначен да изгради общност за учене, която насърчава развитието на студентите във и извън аудиториите. Второ, ние демонстрираме на посетителите на Деня на отворените врати (и на посетителите по всяко друго време!) автентично преживяване от живота в АУБ. Те могат да усетят силата и ангажираността на нашите студенти и на нашите преподаватели и служители, които добавят стойност и осигуряват подкрепа по време на обучението.

Как се свързвате с бизнеса, за да сте сигурни, че кариерното развитие започва в университета?

- Подхождаме към нашите връзки с бизнеса с убеждението, че различни студенти с различни кариерни интереси ще се възползват от различни подходи за кариерно развитие. Много от нашите курсове съдържат компоненти, свързани с кариерата, и са част от специфичните учебни цели на студентите. Нашият офис за кариерни услуги поддържа непрекъснат контакт с много компании и предоставя голям брой програми в подкрепа на професионалното развитие на студентите. Например водим представители на бизнеса в кампуса, за да представят своите фирми и различни аспекти от професионалния живот, включително умения за интервю за работа и подготовка на автобиография, но също така и по-сложни, технически или специфични за сектора теми.

Ангажираме своята разрастващата се, изключително успешна мрежа от възпитаници, за да предоставим подкрепа, както и целенасочено, индивидуално менторство, което дава на студентите непосредствена представа за бъдеща кариера. Имаме непрекъснат контакт с компаниите чрез нашия офис за развитие, включително и чрез наскоро сформирания Корпоративен консултативен съвет, от чиито членове търсим съвети по много въпроси, свързани с подкрепата на кариерното развитие на нашите студенти.

Тази година отбелязвате 20 годининамагистратуратаза ръководни кадрина АУБ в София.Мотото на годишнинатае"Вдъхновявамелидери".Каквоизразява то?

- Вярваме, че лидерството е съчетание от професионални умения и индивидуален подход на лидерите към тяхната роля по отношение на стил и темперамент. Ето защо магистратурата (EMBA) е предназначена както да помогне на студентите да развият тези професионални умения, така и да упражняват сътрудничество, работа в екип, организация и управление по време на програмата. Искаме нашите EMBA студенти да гледат на лидерството като на мисия и начин да създават възможности за просперитет на своите компании. Този успех зависи както от това как те използват своите знания и умения, така и от всичко онова, което знаят и могат да осъществят.

Програмата EMBA се провежда в София, а не в кампуса ни в Благоевград, но нашите възпитаници остават лоялни и ангажирани с програмата и университета, след като се дипломират. Според моя опит подобна ангажираност е изключително необичайна за този тип програма и свидетелства за нейния успех в създаването на трайна общност и силна професионална мрежа.