🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво разкриват най-популярните MBA курсове в света за бизнеса на XXI век

Учениците търсят твърдост, самосъзнание и тактичност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Graduate School of Business (GSB) на Станфордския университет насърчава своите студенти да си поставят амбициозни цели. Когато Риши Сунак, един от неговите възпитаници от випуск 2006 г., стана премиер на Великобритания миналата година, деканът посрещна новината така, сякаш тя винаги е била неизбежна.

"Опитът на Риши в "Станфорд" ускори стремежите му", обяви той в имейл, изпратен до цялото училище.

GSB се гордее с това, че предлага най-селективната MBA програма в света. Нейният клас от 420 студенти е по-малко от половината от този на конкурента ѝ - Harvard Business School (HBS) - и представлява само 6% от кандидатите в сравнение с около 10% за HBS. Въпреки че не всички могат да станат ръководители на правителства, мнозина ще последват възпитаници като Мукеш Амбани, най-богатия човек в Азия, или най-могъщата жена в Детройт - Мери Бара от General Motors, за да се превърнат в корпоративна звезда.

Това прави GSB идеалното място, за да погледнем в бъдещето на мениджмънта. И няма по-добър обектив, през който да го разгледаме, от най-предпочитаните курсове в MBA програмата. Мястото, където високомотивираните бъдещи шевофе на GSB избират да прекарат ценното си време, говори много за това, което според тях има значение за тяхната кариера. И предвид влиянието, което в крайна сметка ще притежават, тези разкрити предпочитания ще определят начина, по който най-успешните бизнеси в света ще бъдат управлявани.

Какво ново в програмата

Обучението по мениджмънт включва решаване на казуси, разглеждане на финансови отчети и съставяне на сложни таблици. И подобна на всяка друга стойностна програма по MBA, тази на GSB има задължителни курсове по счетоводство, финанси и компютърно моделиране, които трябва да бъдат завършени през първите два от общо шест семестъра на обучение.

Погледнете обаче към трите най-популярни факултативни дисциплини на училището и ще видите много интересна картина на мениджъра от XXI в. И трите не изискват почти никакви сметки. Вместо това те имат за цел да развият в студентите способност за твърдост, самоанализ и дипломатичност. Изглежда, студентите казват, че тези качества, а не техническите познания, ще определят успеха.

Първият компонент на триадата е модул, наречен Paths to Power. Студентите обичат да се шегуват, че той е предназначен за начинаещите макиавелисти. Началото на учебната програма изразява съжаление, че "недостатъчната сензитивност към и умение за справяне с динамиката на властта" са стрували на мнозина талантливи хора повишения и дори работата им. Целта на курса, пише преподавателят Джефри Пфефър, е да се увери, че "никога няма да ви се наложи да напуснете позицията си принудително".

Студентите се обучават, че един от начините да запазят властта си е да не подготвят наследници. Студентите бързо правят паралели със съвременни събития. След неотдавнашна лекция един студент отбелязва, че Доналд Тръмп наивно е "създал собствена конкуренция", когато е подкрепил Рон Десантис за губернатор на Флорида през 2018 г. Как да се предпазим от хитроумни съперници? Един от начините е да се заемат "множество припокриващи се позиции" в организацията, както препоръчва зададено четиво: по-трудно е да бъдете изхвърлени, ако управлявате много екипи. Не е известно Си Цзинпин, който има поне десет титли, включително китайски президент и ръководител на Комунистическата партия, да е посещавал курса на Пфефър, но изглежда, е усвоил неговия урок.

Ако Paths to Power обучава бъдещите лидери да побеждават външна опозиция, Touchy Feely ги насочва да обърнат погледа си към собствения си публичен образ. Курсът, може би най-известният в GSB, се провежда от половин век. Целта му е да помогне на студентите да преценят дали начина, по който се представят пред другите, е начинът, по който искат да бъдат възприемани. Голяма част от занятията се провеждат в неструктурирани разговори в групи от 12 души, както и уикенд пътуване. Няма забранени теми; история на връзките, психично здраве, политическа ориентация - всичко това е позволено. Студентите са инструктирани да наблюдават поведението на другите - от емоционално изразяване до уменията за решаване на проблеми.

Курсът завършва с упражнение, за което е известно, че може да доведе до сълзи. Студентите са призовани да се подредят в колона според степента на "влияние", което притежава всеки човек. Тези, които са убедени в своята брилянтност, могат да се опитат да застанат начело на групата. Те рискуват да бъдат отблъснати. Често избухват разногласия, когато други се се борят за позиция в началото. Смиряващо, дори травмиращо е да бъдеш изпратен в края на колоната. И все пак това строго упражнение предлага шанс за себепознание. Само когато познавате своите слабости, може да положите усилия, за да се справите с тях. За някои това може да означава да говорят по-решително. За други може да означава да се мръщят по-малко и да се усмихват повече.

Третият популярен курс - Managing Growing Enterprises, не е, както предполага името му, посветен на управлението на малки предприятия. Вместо това фокусът му е върху това как да се справим тактично в деликатни ситуации, когато много начинаещи мениджъри се затрудняват да намерят правилните думи. Как да уволним някого? Как да откажем нежелан и безполезен съвет от голям инвеститор? Как да отговорим на любопитен журналист?

Курсът е структуриран на базата на ролеви игри, при които на всяка сесия няколко студенти без предизвестие разиграват подобни разговори. Професорът и другите студенти дават обратна връзка, която може да бъде язвителна. Бъдещи студенти, които посещават GSB, редовно са канени да присъстват на MGE, както е известен класът в кампуса. Кандидатите от Азия, много от които са възпитани да избягват конфликти, изглеждат особено ангажирани и си водят много записки, докато ролевите играчи в залата се опитват да бъдат дипломатични, но твърди.

Четирите опори на мениджърския офис

Известна степен безпощадност, самосъзнание и такт, разбира се, може да бъде позната смесица в минали и настоящи мениджърски офиси и заседателни зали. Курсовете на GSB предполагат, че те може да останат обичайни в обозримо бъдеще - макар и в различни съотношения в зависимост от човека. Те винаги ще бъдат допълнени и от четвърта характеристика. Директорът, приел Сунак преди почти 20 години, си спомня, че младият Риши излъчвал известна "безкористна амбиция". Няма курс, който да обучава твърда решителност - дори и в GSB.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар