🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ускорява се легализацията на образование от чужбина

Документите ще могат да се подават и по електронен път

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От есента академичното признаване в България на дипломи за висше образование, придобити в чужбина, ще става по-бързо. До октомври-ноември т.г. ще бъде готова нова интегрирана информационна система, която ще облекчи подаването на документите, следенето на техния статус и работата на самата администрация по признаването им.

От 7 април м.г. процесът по признаване на чуждестранни дипломи за висше образование и за професионална квалификация се администрира от Националния център за информация и документация (НАЦИД). Той приема, обработва и проверява документите, въз основа на които се издава удостоверение за академично признаване. Предложенията за признаване на придобитата в чужбина образователно-квалификационна степен се представят на просветния министър от специално назначена за това комисия.

"Академичното признаване на дипломи, издадени в чужбина, е необходимо най-често за продължаване на образованието в България или за улесняване на достъпа до пазара на труда", обяснява Вержиния Цанкова, главен секретар на НАЦИД. То е задължително условие за записване на магистратура в български университет, ако бакалавърската степен е придобита в друга държава, както и за постъпване на работа в държавната и общинските администрации. Някои частни работодатели също изискват дипломата да е призната в нашата страна.

Когато става дума за регулирана професия, изучавана извън нашата страна обаче, не е достатъчно НАЦИД да признае дипломата. Решението дали притежателят на съответната диплома може да упражнява професията си в нашата страна се взима от съответния браншов орган. "Завършилите право в чужбина например могат да работят като адвокати в България само след одобрение от Висшия адвокатски съвет", уточнява Цанкова.

НАЦИД не се занимава с признаването на отделни периоди от обучението, прекарани във ВУЗ в чужбина. Това е право на ректора на съответното българско висше училище, в което студентът иска да продължи следването си. Не е необходимо академично признаване на двойните дипломи, издадени от два равностойни университета след завършване на акредитирани в България съвместни програми с периоди на обучение в българския и в чуждестранния вуз.

Процедурата сега...

Самата процедура за признаване в момента продължава между два и три месеца. Когато дипломите са издадени от вузове в арабски страни, срокът е още по-дълъг. Документите се подават на ръка в НАЦИД от техния притежател или от упълномощен от него представител. Служителите на центъра ги обработват, като една и съща информация се вкарва в системата по няколко пъти, а всички налични документи се сканират. След това се  проверяват автентичността на дипломата и статутът на чуждестранното висше училище, което е я издало. За целта се използват данни от информационната база на Европейска мрежа за академично признаване ENIC-NARIC (виж карето), чийто член е и България; правят се проверки в публичните регистри на съответните държави или пък се отправят конкретни запитвания до съответните университети.

Сравняват се също учебните планове, хорариумът по различните дисциплини, начинът на обучение и дипломиране. Когато различията между образователните системи са съществени, дипломата може и да не бъде призната. "Това се случва например при образованието по медицина", посочва Вержиния Цанкова.

След проверката документите се предоставят на компетентната комисия към МОМН. Тя заседава веднъж месечно.

Академичното признаване е безплатно.

...и в бъдеще

"С въвеждането на новата интегрирана информационна система сроковете за обработка и проверка на документите ще се съкратят наполовина - до четири, максимум шест седмици", твърди Цанкова.

Внасянето на документите на ръка няма да отпадне, но системата ще позволява заявлението за академично признаване и придружаващите го документи да се подават и по електронен път. Изискването е обаче заявителят да притежава електронен подпис. "В България има все повече хора с електронен подпис. Тези, които нямат такъв, ще могат да упълномощават друго лице или консултантска компания, които имат електронен подпис", казва Вержиния Цанкова.

Ако документите са постъпили в НАЦИД в електронен вид, оригиналната диплома трябва да се представи в центъра до 30 дни след това. През това време обаче администрацията вече ще е направила необходимите проверки на вуза и специалността, които отнемат най-много време. Влизането на документите по електронен път ще облекчава и тяхната обработка. Ще се спести сканирането и вкарването на едни и същи данни на различни места.

Новата система ще позволява на всеки, поискал академично признаване, да проверява докъде е стигнала работата по неговите документи, когато пожелае. Тя ще поддържа също публичен регистър на хората, които притежават академично призната диплома от чуждестранно висше училище. "Сега всеки може да прави проверки само за себе си. Когато регистърът се направи публичен, той ще бъде достъпен за всички и например работодатели ще могат да проверяват дали представените от техните служители дипломи са признати в България", пояснява Вержиния Цанкова.

След промяната ще се улесни също преиздаването на удостоверения за признаване на чуждестранни дипломи. Сега, ако човек загуби или по някакъв начин унищожи документа, той трябва отново да мине през цялата процедура за академично признаване от самото й начало. В бъдеще цялата информация за извършената веднъж проверка ще се пази в базата данни и ще е достатъчно да се подаде само едно заявление за преиздаване на удостоверението.

Интегрираната система ще съдържа винаги актуална и пълна информация за статута на всяко акредитирано висше училище. Чрез сайта на НАЦИД ще може да се стига и до базата данни на Европейска мрежа ENIC-NARIC. Всичко това ще улеснява и ускорява проверката, включително на документите, подадени на ръка.

Цялата информация за признаването на дипломи за висше образование и за професионални квалификации ще бъде качена на два отделни сайта (за двата вида дипломи), които ще бъдат актуализирани при всяка промяна в нормативната база.

Европейска мрежа за академично признаване

Държавите от Европейската икономическа зона и страните, ратифицирали Лисабонската конвенция за признаване на квалификациите, отнасящи се до висшето образование в европейския регион, създадоха мрежа от национални информационни центрове за академично признаване и мобилност. Тя е наречена ENIC-NARIC. Чрез нея обединилите се държави си помагат взаимно при проверките, предхождащи признаването на дипломи и периоди на обучение, придобити в някоя от включените в мрежата страни.  

От българска страна функциите на Национален информационен център за академично признаване и мобилност изпълнява Националният център за информация и документация (НАЦИД). 
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал