🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще има ли смяна на трудовите книжки с електронни

Божидар Божанов (ДБ) предлага промяна в Кодекса на труда, която ще позволи провеждането на дълго чакана реформа с голям практически ефект

Божидар Божанов внесе законопроект за подмяна на трудовите книжки с електронни трудови записи
Божидар Божанов внесе законопроект за подмяна на трудовите книжки с електронни трудови записи
Божидар Божанов внесе законопроект за подмяна на трудовите книжки с електронни трудови записи    ©  Цветелина Белутова
Божидар Божанов внесе законопроект за подмяна на трудовите книжки с електронни трудови записи    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Това е първото да момента законодателно предложение за цялостно решение на проблема, който държавата неглижира от години
  • Идеята е хартиените трудови и служебни книжки да отпаднат окончателно от 1 септември 2026 г. Бизнесът веднага обяви, че подкрепя инициативата.
  • Всеки ще има достъп до електронното си трудово досие, справки ще може да прави и настоящият му работодател

За подмяна на хартиените трудови книжки с електронни трудови досиета се говори отдавна, бизнесът настоява за това от поне петнайсетина години. Но и до момента властите не са направили нищо по темата, въпреки че държавата официално пое курс към електронно управление и подмяна на хартиените документи с цифрови. Тъкмо обратното - през 2019 г. Министерството на труда даже публикува за обществено обсъждане проект за пълна подмяна на досегашните сини трудови книжки с нови - червени и с по-голям формат за по-удобно записване в тях. Проектът бе изоставен след унищожителните критики, но досега нищо сериозно не бе предприето в замяна.

В средата на миналата седмица народният представител от "Демократична България" Божидар Божанов, заедно с група депутати от ДБ, предложи проект за промени в Кодекса на труда, който предвижда радикална подмяна на сегашните хартиени трудови и служебни книжки с електронна трудово досие (електронен трудов запис). Това е първото да момента законодателно предложение за цялостно решение на проблема, който държавата неглижира от години.

Бизнесът веднага обяви, че подкрепя инициативата, което е очаквано. Зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева обяви в неделя пред БНР, че отдавна настояват за премахване на редица документи, специално в трудовоправните отношения, в които има ненужно много хартия и много подписи.

Национален регистър към Агенцията по заетостта

Проектът, внесен от Божанов, предвижда създаването на единни електронни трудови записи на всички работници и служители в страната, които ще се съхраняват в централизиран национален регистър на заетостта към Агенцията по заетостта (АЗ). Този електронен трудов запис ще е официалният източник на данни и обстоятелства за трудовата дейност на работника/служителя и ще се използва да удостоверяване на тези данни. По същия начин там ще се събират данните от служебните книжки на държавните служители.

Всеки работник ще има достъп до електронното си трудово досие, както и родителите и настойниците на работници под 18 години ще могат да следят записите там. Работодателите също ще имат достъп до досието на наетите от тях работници и служители, където са вписани данните, въведени от предходни работодатели. Те обаче няма да имат достъп до размера на заплатите и обезщетенията, които работникът е получавал при предишни работодатели, с изключение на основните обезщетения при напускане - за неспазено предизвестие, неползван отпуск и при напускане по болест. Това според мотивите на проекта е допълнителна гаранция за защита на служителите.

Как ще работи

Регистърът ще се поддържа автоматично, като Националната агенция по приходите подава в реално време към АЗ уведомленията за сключване, изменение или прекратяване на трудови договори, които работодателите са длъжни да изпращат в тридневен, съответно в седемдневен срок. В този смисъл проектът не въвежда нови изисквания за обявяване на правоотношения, но дава възможност работодателите да правят такова обявяване и директно към регистъра в Агенцията по заетостта. Двата режима ще съществуват паралелно поради необходимост част от данните да са налични и на двете места, а в дългосрочен план регистърът на заетостта ще се превърне в единна входна точка за обявяване на правоотношения, се казва в мотивите.

Идеята е хартиените трудови и служебни книжки да отпаднат окончателно от 1 септември 2026 г., като дотогава регистърът по заетостта трябва да бъде изграден под ръководството на изпълнителния директор на Агенцията по заетостта, съвместно с министъра на електронното управление. Първоначално данните в него ще се попълват на база на регистрите и базите данни в НОИ, което трябва да стане в срок до 1 септември 2024 г. Междувременно работодателите, съответно органите по назначаване, трябва да сканират и изпратят на АЗ електронни копия на всички трудови книжки, съответно служебни книжки на работниците и служителите, които не са въведени в регистъра, включително и при промяна на данните по правоотношение или при напускане на работа. Тези данни се въвеждат в регистъра от АЗ в структуриран вид.

На практика проектът дава един срок от 2 години от влизането в сила на промените до 1 септември 2026 г., когато новият регистър трябва да заработи. Това е достатъчно дълъг срок за работодателите, за да се минимизира административната тежест върху тях, свързана с изпращането на тези данни, се казва в мотивите към проекта.

Като цяло ползите от проекта са за всички - и за бизнеса, за работниците, и за администрацията. След въвеждане на регистъра ще се намали административната тежест за работодателите. Наличието на регистър, поддържан от АЗ, ще гарантира коректното отразяване на трудовия/служебния и осигурителен стаж, спестява затрудненията при загуба на трудовата книжка и доказване на трудов стаж, дава допълнителна защита на работниците и служителите. При пенсиониране на лице, за което в регистъра няма вписани данни от работодател, данните ще се вписват от НОИ. Наличието на централизирани данни за трудов стаж ще позволи по-адекватно провеждане на политики по заетостта.

Голямата неизвестна в случая е ще има ли парламентът време, а и желание, да гласува поне за тази реформа с голям практически ефект. След като миналата сряда мнозинството отхвърли и двата проекта за нов закон за защита на подателите на сигнали, при това с агресивни атаки към вносителите Надежда Йорданова и Крум Зарков, все по-спорна става възможността за рационални действия в интерес на обществото.

През април м.г. в 45-то Народно събрание Мария Капон от "Изправи се! Мутри вън!" внесе проект за промяна в Кодекса на труда в която се предлагаше замяна на хартиените трудови книжки с електронни книжки, но със значително по-различна философия. Нейният проект не предвиждаше централизиран регистър на данните, а само механична подмяна на трудова книжка с електронна. Проектът така и не стигна до разглеждане, макар че също бе подкрепен от бизнеса.