🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВСС ще пише правила за отстраняването на главния прокурор

Съветът отложи обсъждането на предложението за прекратяване мандата на Иван Гешев, за да си изясни процедурата

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Както се очакваше, Пленумът на Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи разглеждането на предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, което беше насрочено за четвъртък сутринта. Съветът единодушно взе решение първо да се приемат правила за провеждането на тази процедура по отстраняването на "тримата големи" в съдебната система - главният прокурор, председателят на Върховния касационен съд и председателят на Върховния административен съд, каквато досега не е била провеждана, а едва след това да се пристъпи към разглеждане на предложението по същество. Иван Гешев не участва в гласуването, макар че преди това в изказване заяви, че подкрепя предложението за отлагане.

Отлагането беше очаквано, защото ВСС видимо възприе тактиката да протака максимално темата за отстраняване на Гешев, използвайки всякакви процедурни въпроси, а очевидно мнозинството в съвета, което стои зад Гешев, няма ясна концепция как да действа в ситуация, в която ребром се поставя въпросът за обсъждане по същество на конкретни негови нарушения. До момента всички подобни искания за обсъждане на многобройните публични сигнали за недопустими действия от страна на Гешев бяха игнорирани от съвета с процедурни съображения и с познатите аргументи, използвани от самия Гешев, че става въпрос за политическа атака и реакция на засегнати от прокуратурата. Но е факт, че решението беше взето единодушно, а срещу отлагането заради приемане на правила нямаше изказвания.

Гешев бил готов всеки ден да го обсъждат и БНТ да излъчва, но съветът щял да се затрудни

Очаквана беше и реакцията на главния прокурор на днешното заседание. В познатия си безцеремонен стил той първо заяви, че това е политическа атака, която се води от една година срещу прокуратурата, а след това се индентифицира и с цялата съдебната власт, която според него " е подложена на атаки". Гешев не за първи път се олицетворява с прокуратурата и съдебната власт по този начин. Той отрече да е атакувал адвокатурата по какъвто и да е начин, но пък заяви, че има международни документи, които забраняват атаки на изпълнителната власт срещу прокуратурата.

На аргумента на Надежда Йорданова, че рейтингът на прокуратурата е паднал на 8%, отговори, че политическата сила, към която тя принадлежи, има по-малко от 8%, намеквайки за резултата на "Демократична България" на изборите - колкото и несравними да са рейтингите на една институция с много власт и резултат на политическа партия от избори.

Главният прокурор заяви, че няма никакви притеснения по отношение и на двете предложения за отстраняването му, държи обсъждането по тях да е максимално публично и БНТ да го излъчва, за да проличи "явната юридическа несъстоятелност и дълбокото непознаване на законите в страната". На няколко пъти заяви, че нямал притеснение дори ВСС всеки ден да разглежда такива предложения, само дето това щяло да затрудни работата на съвета.

Правила за отстраняване на тримата големи - до две седмици

Отлагането на дискусията по предложението на министър Йорданова е без конкретна дата, но със заявката, че приемането на правилата няма да отнеме повече от две седмици. На правната комисия на ВСС беше даден срок от две седмици за изготвянето на правила, които да бъдат внесени на отделно заседание на пленума, това означава на 24 март или след тази дата на специално извънредно заседание. Едва след приемането на правилата да се насрочи заседанието по същество. Бяха изказани съображения, че междувременно петчленният състав на ВАС може да се произнесе окончателно и по отказа на ВСС да разгледа предишното предложение на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, което да се присъедини за разглеждане от ВСС заедно с предложението на Йорданова.

Аргументите за отлагането

Първи предложение за отлагане на обсъждането предложи председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който изложи няколко аргумента за това.

На първо място, Чолаков предложи да се отложи произнасянето докато влезе в сила определението на тричленния състав на ВАС, който задължи ВСС да разгледа по същество и предложението за отстраняване на Гешев, внесено от проф. Стоилов през лятото на м.г. На 22 февруари съдът отмени отказа на Пленума на ВСС да се занимае с това предложение и постанови преписката да се върне на съвета, за произнасяне по същество. Но след това определението на съда бе обжалвано с частна жалба не от друг, а от гражданското сдружение БОЕЦ, което не е доволно, че съдът не го признава за страна по спора и не се произнася по неговата жалба срещу отказа на ВСС, а само по жалбата на правосъдния министър, макар че по същество резултатът е такъв, какъвто се иска и от БОЕЦ. По време на заседанието на ВСС днес бе заявено, че тези дела се гледат бързо и е напълно възможно петчленният състав да се произнесе още преди приемането на процедурните правила от ВСС. Според Чолаков, най-добре би било двете предложения да се разгледат заедно, най-малкото защото са от един и същи предложител - министъра на правосъдието, и по двете се иска едно и също - предсрочно прекратяване мандата на Гешев заради извършено тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и за действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

На второ място, Чолаков заяви, че днешният ден, 10 март, е крайно неподходящ за провеждане на такъв дебат за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, защото през целия ден има насрочени срещи на членове на съвета с представители на ЕК, първата от която - с петима членове, започва в 12 часа.

На трето място, Чолаков обоснова необходимостта от приемане на процедурни правила във връзка с тази специална процедура, каквито до момента ВСС не е приемал. Според Чолаков трябва първо да бъдат разработени принципни правила за процедурата за предсрочно прекратяване на мандата във всеки случай, когато тя се прилага за някой от "тримата големи" и независимо от предложителя - бил той министъра на правосъдието, трима членове на съответната колегия на ВСС, или пък пленумите на върховните съдилища, които имат правомощие да поискат отстраняване на техните председатели. Това е първата подобна процедура по чл. 175 от Закона за съдебната власт, посочи Чолаков, трябва да се разпишат правила, които Пленумът да приеме, вместо всеки път да се решава ad hoc.

На практика всички изказали се подкрепиха отлагането заради изготвяне на процедурни правила, а при гласуването нямаше нито един глас против, само 18 гласа "за", а Гешев не гласува. Спорове имаше само по въпроса доколко е уместно да се изчаква присъединяването и на предложението на Янаки Стоилов и какво би означавало това. А в дискусията взеха участие предимно представители на Прокурорската колегия.

Решение за отстраняване на Гешев в съвета може да бъде взето с подкрепата на не по-малко от 17 членове, което е нереалистично. По принцип Пленумът на ВСС се състои от 25 членове с право на глас, но в момента съветът се състои от 22-ма, заради непопълнена квота от двама членове на Съдийската колегия и един - от Прокурорската. Десет от тези 22-ма души са прокурори, сред тях и Гешев. Мандатът на съвета изтича през октомври.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Защо ВСС трябва да пише правилата за отстраняване на Гешев? Секретарката на тях ли прехвърли това нейно задължение? Пак ли е отишла неподготвена? Нали тази политическа инициатива, този прецеднет в ЕС да се иска отстраняване на главен прокурор идва от министерството на правосъдието? Трябваше до сега да са разписали процедурата и правилата, които да се следват и днес да се свърши с тези циркове да не кажа по-силна дума. Ако не беше смешно щеше да е много тъжно.
    А иначе тук отново подвеждате полезните идиоти, че ВСС видите ли "протака темата за отстраняването на главния прокурор".

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Очаквано. Ясно е, че докато не бъде реформиран ВСС, ще гледаме сериала "ВСС - щитът на Каскета". Между другото, защо Гешеф вече ходи без каскет, пък и не се грижи за откраднатите кокошки на бабите по селата?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Имах усещането, че Гешев е дъното на правния резил.
    Защото не знаех, че я има политфункционерката Надежда Йорданова, в момента министър.
    Задавих се насред вечеря, когато чух по телевизора да огласява доводите си срещу Гешев:
    а) според социологическо изследване той имал едва 8% одобрение;
    б) някаква осъдителна присъда на ЕСПЧ...

    Подобни смехотворни атаки срещу Гешев му изписват веждите по идентичен начин, както хлапаците от 4П на своя фон накараха клептократа Борисов да наподобява държавник.
    Та и с Гешев така на фона на "правниците" от Дай,БГ...

    Нередност?
Нов коментар