🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Министърът на правосъдието може да иска отстраняване на Гешев. И обеща да го направи

Конституционният съд потвърди правомощието на министъра да сезира Висшия съдебен съвет за нарушения на тримата големи и да иска освобождаването им

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Министърът на правосъдието може да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор от поста му заради тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и за действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Такова предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) министърът може да прави и за председателите на върховните съдилища.

Това обяви Конституционният съд (КС) във вторник в едно дългоочаквано решение, взето единодушно с десет гласа. Проф. Янаки Стоилов не е участвал в гласуването, защото е инициатор на искането до КС в предишното си качество на служебен правосъден министър.

Малко след съобщението за решението правосъдният министър Надежда Йорданова потвърди на брифинг, че ще се възползва от това правомощие възможно най-скоро, но без да уточнява срокове с мотива, че в случая най-важно е цялата процедура да бъде извършена законосъобразно.

С решението си КС отговаря категорично положително на въпроса може ли министърът на правосъдието да внася във ВСС предложение за предсрочно прекратяване на мандата на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор за тежки нарушения и за накърняване авторитета на съдебната власт. Както се очакваше, решението оборва поредния измислен от мнозинството на ВСС мотив, което се опитва с всякакви процедурни пречки да не приеме за разглеждане какъвто и да е сигнал срещу Гешев.

КС: Предложението на министъра не обвързва ВСС, затова не е накърнена и независимостта на съдебната власти принципът на разделение на властите

Председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор са административни ръководители, но и магистрати, поради което за тях важат и общите за всички съдии, прокурори и следователи етични норми на поведение. Същевременно организационно те заемат такава висока длъжност, която не позволява спрямо тях да се приложат общите правила за търсене на дисциплинарна отговорност, валидни за всички съдии, прокурори и следователи, както и за останалите административни ръководители в органите на съдебната власт[...] Предложението на министъра на правосъдието не обвързва Висшия съдебен съвет при преценката на фактите и обстоятелствата и при вземането на решение дали да отправи предложение до държавния глава за освобождаване от длъжност на тримата висши магистрати. Така не е накърнена независимостта на съдебната власт и принципът за разделение на властите.

С това решение КС дава зелена светлина да се иска нова процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев във Висшия съдебен съвет. Настоящият правосъден министър Надежда Йорданова многократно заяви, че чака решението на КС и ако той потвърди правомощията на министъра, тя ще внесе във ВСС множеството сигнали срещу Гешев, които са получени в министерството и ще поиска отстраняването на главния прокурор.

Тези свои намерения Надежда Йорданова потвърди на брифинг в министреството във вторник следобед, посветен специално на конституционното решение и последиците от него. Йорданова заяви, че ще приложи потвърденото от КС правомощие на министъра да сезира ВСС с предложение относно Гешев - както във връзка с постъпилите в министерството сигнали, които са изцяло нови, така и с продължаване на процедурите, започнати от нейните предшественици. Тя припомни, че срещу отказа на ВСС да разгледа предложението на Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев, има заведено дело във Върховния административен съд (ВАС), което сега следва да продължи и да се стигне да решение за възобновяване на процедурата. На въпрос колко скоро ще внесе ново предложение на база на новите сигнали, постъпили в министерството, Йорданова призова да не се спекулира с календара, защото най-същественото в случая е процедурата да върви законосъобразно.

"В Министерството на правосъдието има редица сигнали за действия и бездействия на Гешев, работим по тези сигнали, преценяваме внимателно кои от тях би следвало да бъдат внесени във ВСС и кои - не", каза зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Надежда Йорданова: Решение с изключително важни последици



Решението на Конституционния съд е очаквано, Министерството на правосъдието е изразило становище в подкрепа на това тълкуване на Конституцията, което през годините е било безспорно и единствено мнозинството на ВСС зае обратна позиция, каза Йорданова.

Последиците от решението на КС са изключително важни. Това правомощие на министъра да иска прекратяване на мандатите на тримата големи, когато са налице конституционните основания за това, е едно от важните форми на взаимодействие между Министерството на правосъдието и съдебната власт и е една гаранция срещу капсулирането на съдебната власт, коментира министърът.

На въпрос има ли очаквания, че този състав на ВСС може да вземе решение за отстраняване на Гешев, Йорданова заяви, че очаква от ВСС да разгледа предложението по същество, а за решението дали да го приеме за останователно или не, тя очаква да чуе аргументите.

Реакцията на прокуратурата: Без коментар за решението, но с обвинение за политическа атака срещу главния прокурор

Реакцията на прокуратурата дойде с изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, а после и с любопитно интервю на главния прокурор Иван Гешев пред БТА, публикувано и на сайта на прокуратурата.

"Прокуратурата никога не коментира решения на съда, в случая на Конституционния съд. Прокуратурата няма никакви притеснения. Що се отнася до евентуални действия на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор, е ясно, че не става въпрос за принципен подход, а за персонална политическа атака от представители на изпълнителната власт", заяви Сийка Милева по повод на решението на КС..

На свой ред главният прокурор конкретизира кои точно са тези представители на изпълнителната власт, за да не би да стане грешка. Войната, която се води срещу него/прокуратурата не е от кабинета като цяло, а от МВР и Министерство на правосъдието срещу прокуратурата, изрично уточнява Гешев и даже изказва изключителна благодарност на премиера Кирил Петков за проявеното разбиране: "Изключително съм благодарен на премиера Кирил Петков за проявеното разбиране, както и на проведената среща с него, така и на вчерашната му пресконференция, че изпълнителната и съдебната власт следва да си взаимодействат в съответствие с правомощията им."

Всичко започна след отказа на ВСС да разгледа сигнала на предишния министър Янаки Стоилов

Конституционният съд беше сезиран в началото на август м.г. от Министерския съвет по инициатива на тогавашния служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов. Това стана почти непосредствено след като на 22 юли м. г. пленумът на ВСС след седемчасова дискусия отказа да приеме за разглеждане предложението на Стоилов за отстраняване на главния прокурор Гешев, мотивирано с дълъг списък от нарушения. Решението на ВСС беше гласувано с 12 гласа срещу 8 против, като Иван Гешев не участва в гласуването. Мнозинството в съвета прие, че предложението на проф. Стоилов е недопустимо, защото той изобщо няма право да прави такова предложение до съвета в рамките на тази процедура. Така въобще не се стигна до разглеждане по същество на твърденията на нарушения, извършени от Гешев.

Янаки Стоилов сезира едновременно две институции с този казус. Той обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) отказа на ВСС да разгледа по същество искането му да предсрочно освобождаване на Гешев. Успоредно с това предложи на МС да поиска тълкуване от КС с принципния въпрос дали министърът на правосъдието може да иска отстраняване на главния прокурор и председателите на върховните съдилища за тежки и системни нарушения и накърняване на престижа на съдебната власт.

От своя страна ВАС спря делото пред него срещу решението на ВСС до произнасянето на КС. Сега това дело ще бъде възобновено, което означава и че процедурата по искането на Стоилов може да стартира отново.

След като Стоилов стана конституционен съдия, новият служебен правосъден министър Иван Демерджиев на 9 декември депозира в Прокурорската колегия на ВСС ново предложение, но този път за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев, както и срещу зам. главния прокурор Пламена Цветанова - заради двукратния отказ на двамата да му предоставят информация за системата за случайно разпределение на делата в прокуратурата. Седмица по-късно - 15 декември прокурорската колегия върна на новия правосъдния министър Надежда Йорданова искането на предшественика ѝ Демерджиев пак с мотив, че е недопустимо.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    korc avatar :-|
    Кортик
    • - 1

    Прокуратурата вече няма да бъде наддържавна, като и съдът.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#1] от "Корки":

    Тоест вече няма да бъде независима от изпълнителната власт?

    Прокопиевската групировка си мисли, че като помогне с медиите си и политическото си представителство в правителството да свали Гешев то ще сложи свой човек за главен прокурор. Вие така разбирате съдебната реформа!

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Недосегаем!
    След НАП и МВР изпра Делян Пеевски!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160545087701189
    През октомври след публикациите Досиетата Пандора главният редактор на БРРД Атанас Чобанов изпрати сигнал до МВР за престъпление по Чл. 313 от НК срещу Пеевски. Документите в Пандора сочат, че депутатът е имал постоянно пребиваване в ОАЕ докато е декларирал, че постоянно пребивава в България, за да се кандидатира на Европейските избори през 2019 г.
    От отговорът на МВР, подписан от щатния сътрудник на Държавна сигурност Стоян Иванов става ясно, че МВР е извършило проверка, но НЕ Е СЕЗИРАЛО ПРОКУРАТУРАТА. И ревностно пази личните данни на Пеевски.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Както се казва: едно е да искаш, друго е да можеш, съвсем отделно е да го направиш.

    Хайде да мислим:
    Независимо от възможността да го направи, предложението на министърката очаквано ще катастрофира във ВСС.
    А ще катастрофира, защото същият ВСС "избра" Гешев и досега го отстоява.

    И тук идва сериозният въпрос: защо мнозинството около палячите от ПП нищо не прави за промяна в съдебната система?

    Защото все пак Гешев не е съдебната система, нали?
    Защото, ако променливите пичове и ... пожелаят да махнат Гешев, останалите прокурори по пирамидата ще са си същите и питането ми е дали дали те ще продължават да крепят пирамидата или ще трябва да вършат работата, която им повелява Конституцията и устройствените закони?

    И тук е мястото на още по-основният въпрос:
    Защо имагинерното мнозинство около #простокиро# нищо не предприема срещу ПОРОЧНИЯ МОДЕЛ в съдебната система, а се бори - засега доста неуспешно, като свиня с тиква - единствено и само с Гешев?

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "D-r D":

    “Борбата с Гешев” е удобно оправдание за всички управленски неуспехи. Така след 1г ако ги питат “какво сега е по-добре в БГ?” ще кажат “Е как да е по-добре като Гешев не си дава оставката?”

    И така докато им мине мандата

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "Николов":

    Първо да декларирам мнение, че Гешев е позор за правосъдието.
    Второ: в безпомощността си Киро и Со превърнаха Гешев, Цацаров и подобни в прапагандна дъвка. Министърката от Дай, БГ вчера и днес 24/7 тръби, че щяла да иска оставката на Геш. И какво от това, след като няма да я получи! И то не защото онзи не е за боклука, а защото така не се прави. ВСС си е същият, който го назначи, а и с вестникарски изрезки като доказателства е унизително да се мисли, че нещо ще се случи.
    Вероятно БГ населението оправдава процентите на проф.Ива Христов, щом го работят по толкова елементарен начин.

    Киро-Асеновата сбирщина има достатъчно аритметично мнозинство в НС, за да прокара поправки, с които да смени ВСС, да закрие КПКОНПИ и всичко това, което й пречи. Защо не го прави?
    Според мен, защото не това й е целта. Задачата е да се овладеят паричните потоци, а Гешев, Цацаров, Пеевски са димките, зад които това се скрива.

    Докато ни перат ушите с Гешев, новият шеф на Булгаргаз продава газ на фирмата, в която до вчера е работил! И всичко по сделката е засекретено!

    Тия палячи ще ни накарат клептократа баце да го възхприемем като държавник...

    Нередност?
  • 7
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Мдам, процентите на другаря Иво Христов си проличават все повече...

    Сериозно, на мен вече Гешев и Цацаров са ми направо симпатични покрай това истерично вглъбяване в тях.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#7] от "Quandt":

    И на мен Гешев ми става симпатичен

    Такова сатанизиране на Главен Прокурор не си спомням да е имало. А имаше къде по-големи айдуци

    Например Филчев го подозират в извършването на убийство. Мой съученик е прокурор в провинцията и навремето ми сподели, че дори и в системата Филчев го считат за психопат и изрод. Само дето не си спомням срещу него да е имало такава кампания

    Ето затова си мисля, че в кампанията срещу Гешев има нещо друго

    Нередност?
  • 9
    043 avatar :-?
    043

    До коментар [#8] от "Николов":

    Е кво толкова има за чудене за другото. Гешев е мишена на Цецо Василев, Арабаджиеви, Баневи, Бобокови, Миню Апаша, разградския Остап Бендер и кой ли не още от класата на наглите тарикати. Какво друго да се случи в страната в която направиха партия на престъпницата Иванчева и в която избраха лъжеца Петков да оправи корупцията?

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#9] от "043":

    Олигархичният модел е едно, изборът на Гешев - друго.
    Той бе посочен и назначен по абсолютно идентичния начин, по който бяха инсталирани за главни прокурори и абсолютно всичките му предшественици след 1992 г: от силните на деня, за да ги пази като куче. Персонално! Както Татарчев - сините от червените, Филчев - Костов, Велчев - Първанов, Цацаров и Гешев - баце.

    Цацарово-Гешевите атаки срещу изброените от вас олигарси нямат нищо общо с правосъдието, а с желанието на властовия тандем Пееф-баце да им пооткраднат проспериращия бизнес.
    Да сте чул за обвинения, внесени в съд срещу Цв.Василев, срещу Баневи, срещу Ветко и свата му? Ами няма да чуете, защото стават само за медийни публикации. Киро не ги надскочи и направи същото в "борбата с корупцията" - копира публикации от google.

    Прокуратурата на РБ от 1947 г до момента копира модела на съветската прокуратура от 1937г.: военнизирана пирамидална структура, в която всеки по-старши в йерархията може да командва по-низшите от него: окръжен прокурор във Видин, например, може да дава задължителни "указания" по дело на районен прокурор в София/Сандански/Драгоман.

    Това е същественото - атрофиралия модел, а дали ще е Гешев/Нешев/Пешев ако не се промени смисъла на прокуратурата, главният ще бъде поредното куче пазач на поредните управляващи.

    Нередност?
Нов коментар