🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция изостава със строежа на жилища след тежкото земетресение

За три месеца трябва да се построят 280 хил. жилища, което е почти невъзможно

Много от оцелелите остават в палатки или временни жилища, направени от контейнери, в райони, където зимата температурите падат под нулата.
Много от оцелелите остават в палатки или временни жилища, направени от контейнери, в райони, където зимата температурите падат под нулата.
Много от оцелелите остават в палатки или временни жилища, направени от контейнери, в райони, където зимата температурите падат под нулата.    ©  Reuters
Много от оцелелите остават в палатки или временни жилища, направени от контейнери, в райони, където зимата температурите падат под нулата.    ©  Reuters

Осем месеца след опустошителното земетресение в Турция, което остави милиони бездомни и разруши стотици хиляди жилища, няма изглед обещаните от президента Реджеп Ердоган 319 хил. домове да бъдат построени до края на годината.

Според няколко правителствени служители, строители и инженери повишените разходи за строителство и икономическата несигурност водят до това малко компании да желаят да поемат правителствени договори за възстановяване на бедстващите райони. Според източниците това ще възпрепятства постигането на срока, пише Reuters.

Обещаното бързо възстановяване на щетите, нанесени от земетресението дни преди президентските избори, беше ключов елемент от предизборната кампания на Реджеп Ердоган. Президентът обяви, че общо 680 хил. домове ще бъдат построени за две години и 319 хил. в рамките на година след природното бедствие.

Досега е започнало строителството на малка част от обещаните в разрушения град Адъяман, което не обнадеждава останалите без домове жители на града. Оцелелите от земетресението са принудени да живеят във временни жилища за неизвестен срок от време.
Според правителството 40 хил. жилища ще са готови до края на ноември, което ще остави три месеца да се построят оставащите 280 хил., за да се спази срокът.

Правителствен служител, запознат с темата, казва пред агенцията, че има възможност срокът да не бъде спазен поради недостатъчното финансиране и завишените цени на строителството. Друг служител също смята, че има необходимост от ускоряване на процеса. И двамата са на мнение, че усилията не дават засега нужния резултат, защото по-малък брой от очакваните компании са поели правителствените проекти. Много строителни предприемачи бяха обезкуражени от обратния завой в икономическата политика след изборите, което доведе до срив на лирата.

Администрацията на Ердоган твърди, че всичко върви по план

В отговор на въпроси от Reuters офисът на Ердоган обяви, че строителството върви по план и според обявените цели. Служителите добавиха, че е започнато възстановяването на 200 хил. домове и "завършените ще бъдат доставени етап по етап през октомври, ноември и декември". "Зоната на бедствието е приоритета на правителството", добавят от администрацията, без да предоставят данни.

Шест месеца след земетресението, до 6 август, е започнала реконструкцията на 123 хил. жилища. Правителствени данни показват още, че е започната работа по само 7% от близо 65 хил. домове в провинцията Адъяман, които кабинетът обеща, че ще бъдат завършени до две години след земетресението.

Уфук Баир, генерален секретар на Съюза на камарите на турските инженери и архитекти, прогнозира, че само няколкостотин къщи ще бъдат завършени в Адъяман до края на годината. "Не виждам никаква възможност всички къщи да бъдат построени за година", категоричен е Баир.

Милиони бездомни

"Нямаме къде да отидем и не знам как ще оцелеем през зимата", казва Каплан, един от бездомните оцелели.

Десетки хиляди сгради тепърва чакат да бъдат разрушени в зоната на бедствието, а много от оцелелите остават в палатки или временни жилища, направени от контейнери, в райони, където зимата температурите падат под нулата.

Земетресението взе над 50 хил. жертви, почти 300 хил. сгради се срутиха или са неизползваеми, а броят на бездомните достига милиони, включително и бежанци от съседна Сирия, където природното бедствие уби хиляди.

Ердоган обеща, че общо 680 хил. домове ще бъдат завършени за две години чрез финансирана от правителството програма, според която собствениците на жилищата да изплатят безлихвено разходите за 20 години. Правителството прокара законопроект, който позволява безлихвени заеми за хора, които искат да построят собствени домове в бедствените зони.

Министерството на урбнизацията, държавната жилищна агенция и агенцията за обществени поръчки на са коментирали темата пред агенцията. Мехмет Ожасеки, министърът на урбанизацията, както и други правителствени служители продължават да твърдят, че обещаният от Ердоган срок ще бъде спазен. Ожасеки сподели през септември, че "не е лесна задача" за държавната жилищна агенция да построи такъв голям брой домове, при типично 60 - 70 хил. завършени за година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 3

    D-r D, който е блокиран, ми изпрати своя коментар по темата с молба да го постна в профила си. Правя го:

    "Преводът горе оставя блудкав вкус в устата.
    Има страни, които в Капитал присъстват единствено в черни краски. Обикновено това са неамериканоцентричните страни. Турция е сред тях - помним опусите за Калъчдароглу преди изборите през май (след което той завинаги оттече в инфоканала), помним неспирните "анализи" за турската инфлация, за краха на турската икономика (неслучващ се от десетилетия). Помним много. Но не помня едно дори положително нещо за Турция - за енергийната ѝ сигурност, за младата ѝ нация, за влиянието ѝ в Близкия и Средия Изток, за ...

    Преписвайки Reuters, смятам, единствено заради неположителната конотация - вижте челната фотография: хиляди ще посрещнат зимата на палатки, ах този Ердоган..., газетарите без да искат обръщат вниманието на читателите (е, на тези, които могат да мислят) към българските села и градчета, пострадали от стихийни бедствия (несравними по нищо със земетресенията в Турция) в последните години: Бисер, Мизия, Хитрино, Берковица и които в газетата, вдигнала очи
    в американоцентричния си апломб, просто не желаят да видят.
    А там живеят българи.
    Но Капитал предпочита да рони сълзи на чужд гроб.

    Апропо, сериозно земетресение с много жертви имаше неотдавна в Афганистан...Там нещо за талибаните в Reuters не пише ли?"

    Нередност?
Нов коментар