🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Оспорваната "бърза писта" за големи инфраструктурни проекти вече е факт; Закон за международните санкции предлагат от ПП-ДБ; Не може да има вот на недоверие за служебен кабинет

Седмичен бюлетин за правни новини
Седмичен бюлетин за правни новини
   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Съвсем очаквано новият екип на правосъдното министерство в кабинета на Димитър Главчев изглежда като опит за реставрация на влиянието на ГЕРБ и ДПС и стопиране на съдебната реформа, коментира Полина Паунова в статията "Курсът към сбогуване със съдебната реформа". Още в първата си седмица на поста служебната министърка на правосъдието Мария Павлова обяви през пресцентъра на ведомството, че правителството удължава срока за обществено обсъждане на проекта за нов съдебен закон с още 20 дни - до 7 май. Мотивът е, че имало "множество предложения, получени от органите на съдебната власт и съсловни организации на магистратите".

Междувременно заявката на парламентарната опозиция, че ще внесе вот на недоверие към кабинета на Димитър Главчев, предизвика еднозначни коментари от конституционалисти, че този инструмент е неприложим към служебно правителство. "Органът, който назначава, е органът, който уволнява - в случая президентът" - коментира Наталия Киселова.

Гешев в комисията за Нотариуса, Пламен Тончев - в комисията за митниците



Бившият главен прокурор Иван Гешев се яви на изслушване в парламентарната комисия за дейността на групата на Мартин Божанов-Нотариуса и в типичния си стил обясни на депутатите, че парламентът е дискредитиран, а комисията - безсмислена. Гешев обяви, че две седмици не му стигнали, за да арестува Бойко Борисов, но политиците - индиректно чрез Висшия съдебен съвет - му показали, че са на върха на хранителната верига. Видео от заседанието вижте тук.

Същия ден парламентарната анкетна комисия за корупцията в митниците изслуша председателя на ДАНС Пламен Тончев, който покрай другите любопитни разкрития обяви, че ДАНС е следила как се дават подкупи на паркинга на парламента, но не е информирала Асен Василев. (Видео от изслушването вижте тук.) В комисията пристигна и писмо от МВР, в което се казва, че още през 2013 г. срещу Живко Коцев е имало сигнал за покровителство на контрабандист, както и сигнали за други нарушения. Не става ясно как въпреки това той е станал главен секретар на МВР.

Топ 3

Спорният закон, създаващ бърза писта за големи инфраструктурни проекти, вече е факт

На извънредно късно заседание на парламента в петък ГЕРБ и ДПС прокараха в спешен порядък на второ четене много критикуваните промени в Закона за насърчаване на инвестициите, а заедно с тях - и в Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и други закони. Прие се, че публични предприятия ще могат да извършват продажба, замяна или да учредяват възмездно ограничено вещно право върху имоти без търг или конкурс за приоритетни инвестиционни проекти на цени, по-ниски от пазарните, но не по-ниски от данъчната оценка на имота. Промените в ЗООС, вкарани преди второто четене, съкращават наполовина сроковете за произнасяне по екооценките на приоритетни инвестиционни проекти, въпреки че това често са изключително сложни обекти. Забавяне на произнасянето извън срока ще се счита за мълчаливо съгласие. Сроковете на действие на старите решения по ОВОС за приоритетни проекти пък се удължават с десет години заедно с ред други облекчения в процедурата. Отново се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на екооценки на стратегически обекти и обекти с национално значение. Бързата писта за големи проекти ще е за сметка на природата, хората и малкия бизнес, се казва в становището на коалиция "За да остане природа в България", която организира протести пред парламента.

Законопроект на ПП-ДБ предлага ред, по който България да изпълнява международните санкции

Целта на проекта е създаването на процедури за прилагане на международните санкции, наложени от международни органи и институции, в които България членува. В този смисъл той не се отнася например до прилагане на санкциите "Магнитски", но създава процедури за прилагане на санкциите срещу Русия и Беларус, наложени от ЕС. Проектът предлага списък от 18 институции, които ще са ангажирани с прилагането на международни ограничителни мерки, както и създаването Междуведомствен съвет по прилагане на международните ограничителни мерки към Министерския съвет.

Тълкувателно решение на ВАС: За повишаване на място на магистрат в ранг трябва да са изтекли 3 години от предишно повишаване

За повишаване на място в по-горен ранг на съдия, прокурор или следовател по чл. 234 от Закона за съдебната власт е необходимо да са изминали три години от предходното повишаване в ранг, реши общото събрание на Върховния административен съд по тълкувателно дело №3 от 2023 г. Възможността за придобиване на нов ранг на място за срок по-рано от три години от предходния би могло да се реализира единствено в хипотезата на чл. 303, ал. 2, т. 3 ЗСВ - предсрочно повишаване в ранг като поощрение.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

След намеци от страна на ДАНС за замесени съдии: Банкова и Димитров останаха окончателно в ареста. Оставането им под стража беше постановено от съдия Веселин Пенгезов. Определението му беше кратко, а в него не се посочиха никакви доказателства от разследването, каквато е обичайната практика. Само ден по-рано пред нарочно създадената парламентарна комисия за случая шефът на ДАНС Пламен Тончев направи редица недоказани внушения за съпричастност на съдии към "престъпната група" за контрабанда - "десетима служители на съдебната система - следователи, прокурори и съдии", са подпомагали канала. Цялата престъпна група се оказа подпомагана и от митничари, но неясно защо те не са обвинени.

Престъпление без наказание: корупция по високите етажи на властта. Прекратяването на разследването за изнудване на Васил Божков повдига сериозни въпроси за антикорупционната решимост на прокуратурата. Това се казва в част от анализа на Центъра за изследване на демокрацията "Завладяната държава", според който през 2023 г. административната корупция в страната достига връх. Данните сочат за криминална и политическа намеса в съдебната система, която парализира усилията срещу овладяването на държавата и за постигането на напредък в разследването на знакови дела.

Избрано от други медии

ИПИ представи табло "Съдебната власт в числа"

Интерактивно табло обобщава и представя основни аспекти от работата на съда и прокуратурата в България, използвайки достоверни, обективни и проверими данни. То показва динамиката на процесите в съдебната власт през последното десетилетие, както и предизвикателствата пред нея.

СЕС сложи край на спора за закриването на спесцъда. Съдът в Люксембург не допусна за разглеждане преюдициалното запитване на бившия председател на вече закрития Специализиран наказателен съд Мариета Райкова, която сега е съдия в Административен съд - София-град, защото не разбра на какво се основават нейните опасения за погазена независимост на магистратите (Лекс)

ВКС осъди ЧСИ Иван Чолаков да плати 50 000 лв. обезщетение за вреди от принудително изпълнение, част от иск за 700 000 лв. Присъденото обезщетение е част от иск на дружество, от чиито сметки прeз 2016 г. Чoлaĸoв изтeгля 189 350 ЕUR, 87 216.82 ЕUR и 24 240.68 ЕUR c мoтив, чe тo e длъжниĸ пo дoгoвop зa вcтъпвaнe в дълг c фoндaция. Дeйcтвиятa пo изпълнитeлнoтo пpoизвoдcтвo Чoлaĸoв пpeдпpиeмa бeз изпълнитeлeн лиcт, издaден oт cъд, a c ĸoпиe oт дoгoвop зa пoeмaнe нa дълг, ĸoйтo yпpaвитeлят нa дpyжecтвoтo oтpичa дa e пoдпиcвaл. (ДеФакто)

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар